Afdød rapper stryger til tops på hitlisten i USA med udskældt album: 'Han ville ikke ønske det sådan her'

Verdensstjerner har stået i kø for at medvirke på Pop Smokes nye album, men det er "søgt" og "malplaceret", mener anmeldere.

Pop Smoke var blot 20 år, da han blev skudt og dræbt i sit hjem. (Foto: Pascal Le Segretain © Getty Images)

Man kan sagtens svømme i succes, selvom man er død.

Det er rapperen Pop Smoke bevis på. Sidste år toppede han den amerikanske hitliste med sit posthume debutalbum, det anmelderroste 'Shoot for the Stars, Aim for the Moon'.

Og nu er rapperen, hvis popularitet for alvor materialiserede sig efter hans død, ude med albummet 'Faith'.

Albummet er netop strøget direkte ind på førstepladsen på den eftertragtede Billboard 200-liste over de mest populære album i USA. Måske hjulpet på vej af, at hitgaranter som Pharrell Williams, Dua Lipa og Kanye West gæsteoptræder på albummet.

Men stjernerne flokkes om Pop Smokes nye album som måger om en tabt bakke pommes frites.

Noget i den dur mener i hvert fald Pop Smokes ven, Mike Dee.

De to har kendt hinanden fra barnsben, og Mike Dee var sammen med Pop Smoke blot timer inden, rapperen blev skudt og dræbt under et røveri i sit hjem i Hollywood i februar 2020.

- Jeg ved, at han ikke ville ønske det sådan her, har Mike Dee skrevet på sin Instagram med henvisning til det nye album.

Pop Smoke har da også tidligere udtalt, at han i det hele taget ikke er specielt glad for at arbejde med gæstestjerner.

Lyt til Pop Smokes største streaminghit til dato, 'For the Night (feat. Lil Baby & DaBaby)':

0:00

Hyldest eller malkning?

Men gæstestjerner er der altså masser af på det nye album. Faktisk over 20 styks. Og det efterlader undren blandt såvel Pop Smokes fans som både de danske og udenlandske anmeldere.

Musikmediet Pitchfork kritiserer albummet for at lyde, som om det udelukkende er blevet til, for at nogen kan score kassen på rapperens popularitet og eftermæle i en lunken anmeldelse.

NME mener, at alle de "unødvendige" features overskygger det rå talent, der er gemt i de indspilninger, Pop Smoke har efterladt sig.

Særligt Dua Lipa-samarbejdet 'Demeanor' skurrer i ørerne på Gaffas anmelder, som skriver, at nummeret virker "søgt" og "malplaceret" i en trestjernet anmeldelse med overskriften: "En hyldest til eller en malkning af den afdøde rapper?"

Kritikken af Dua Lipas gæstemedvirken uddybes af Soundvenue, som fremhæver, at popstjernen kludrer i en af Pop Smokes' faste vendinger, nemlig: "You can't say pop and forget the smoke".

Men det lykkes altså Dua Lipa at kløjes i den otte ord lange catchphrase, for som Soundvenues anmelder skriver:

- Altså, for helvede, Dua, det er "you cannot say Pop and forget the Smoke", ikke "you can’t say Pop without Smoke"!

Pop Smoke fotograferet til rapperen Lil Uzi Verts 25 års fødselsdag i juli 2019. Selv var han lige fyldt 20 en uges tid forinden, og ældre nåede han altså aldrig at blive. (Foto: Johnny Nunez © Getty Images)

Men det "mest mærkværdige moment" på albummet er ifølge Soundvenues anmeldelse Kanye Wests optræden på nummeret 'Tell the Vision'.

- Han gnægger og grynter, som om han er ved at få et anfald, skriver en tilsyneladende uimponeret anmelder.

I det hele taget er anmelderne ikke specielt begejstrede for de 20 gæstestjerner, der foruden Kanye West og Dua Lipa tæller stjerner som Pharrell Williams, Chris Brown og Kid Cudi.

Gæstestjernernes bidrag forekommer som "fyld", der skal få Pop Smokes efterladte råmateriale til at række til et helt album. Og de "udvander" i det hele taget produktionen, argumenterer anmelderne.

Lyder hårdere end de andre

Men selvom anklageskriftet er langt, er der også ting at glæde sig over på det nye album.

For der er også en række "stærke sange", hvor den afdøde rappers talent "skinner strålende klart" på albummet, skriver Soundvenue.

- Han er en karismatisk forfører på sine dele af 'Demeanor' og 'Woo Baby', og han lyder hårdere end nogen nulevende rapper på drill-sangene 'Beat the Speaker' og 'Coupe', skriver mediet.

Lyt til 'Beat the Speaker', mens du læser videre:

0:00

Og selvom mange fans, vennen Mike Dee og desuden Pop Smokes producer 808Melo nærmest har stået i kø for at tage afstand til albummet, er der også dem, der gladelig skriver deres navn på credits-listen.

For Pop Smokes managere Steven Victor og Rico Beats har blåstemplet 'Faith', og også Pop Smokes egen mor, Audrey Jackson, har givet albummet sin velsignelse. Faktisk medvirker hun selv på albummet.

På introen 'Good News' siger hun, at albummet teknisk set er et gospel-album, fordi gospel betyder "gode nyheder". Og Pop Smoke bibringer gode nyheder, mener hun, fordi han opildner lyttere til at tro på sig selv.

Gospel eller ej, så mener kritikerne, at 'Faith' måske først og fremmest er gode nyheder for dem, der har aktier i albummet.

Facebook
Twitter