Aflyst på grund af coronavirus: Nu afholdes koncerter alligevel - på nettet

Danske musikere tager nu alternative midler i brug efter massive koncertaflysninger.

Danske Marshall Cecil skulle have spillet deres hidtil største koncert lørdag aften. Nu er den aflyst. (Foto: Malik Grosos)

"Koncerten er aflyst".

Sådan lyder budskabet hos langt størstedelen af de danske spillesteder, efter regeringen onsdag aften kraftigt opfordrede alle indendørs kulturinstitutioner til at holde lukket.

Samtidig meldte man ud, at alle indendørs forsamlinger med mere end 100 mennesker bliver forbudt, så snart en ny hastelovgivning er trådt i kraft i næste uge.

Tiltagene, der er en del af regeringens indsats mod coronavirus, har betydet, at hundredvis af koncerter er blevet aflyst eller udskudt.

Det går ud over publikum, der havde indløst billet, men også de musikere, der skulle have stået på scenen.

Nu har en række danske musikere taget sagen i egen hånd.

De har nemlig valgt stadig at afholde deres koncerter, men frem for at spille foran et levende livepublikum, streamer de i stedet koncerterne live på internettet, så fans kan følge med hjemmefra.

Hitband måtte aflyse hidtil største koncert

Danske Marshall Cecil er ét af de bands, der har valgt at tænkte kreativt som følge af regeringens tiltag.

Onsdag aften skulle ellers have været en festdag for bandet, der på det seneste har hittet stort med nummeret 'Soliloquy (Wouldn't Feel Alone)'.

Når uret slog midnat, og onsdag blev til torsdag, ville deres debutalbum udkomme på alverdens streamingtjenester, og allerede lørdag skulle bandet spille deres hidtil største koncert på spillestedet Vega i København.

Det var i hvert fald planen.

For selvom albummet udkom som planlagt, var der nok ikke mange, der som det første stormede ind for at høre de nye sange den nat. Næ, i stedet havde danskernes travlt med at hamstre toiletpapir og forberede sig på 14 dage, hvor store dele af Danmark vil være mere eller mindre lukket ned.

Det gælder også spillesteder som Vega, og derfor måtte Marshall Cecil midt i glæden over udgivelsen af debutalbummet samtidig se i øjnene, at den koncert, de havde set frem imod i månedsvis, var blevet aflyst.

- Det var noget af en mavepuster. Det var en koncert, som vi havde lagt rigtig meget tid, energi og ressourcer i, og vi havde glædet os virkelig meget til at give vores fans og publikum en uforglemmelig oplevelse, siger bandets forsanger, Daniel Abraham, om aflysningen.

Vil streame koncert fra øvelokalet

I kølvandet på skuffelsen tog bandet dog en rask beslutning: De vil spille koncerten alligevel.

Derfor er det også en travl forsanger, som DR får fat i på en telefon fra gruppens øvelokale på Nørrebro i København.

I stedet for at spille foran et livepublikum i Vega har Marshall Cecil nemlig valgt at spille koncerten i deres øvelokale, og lige nu er gruppen derfor i fuld gang med at gøre klar til, at de kan streame koncerten live på deres Facebook-side i morgen aften.

- I de her tider, hvor vores omverden bliver væltet omkuld, er det vigtigt at kunne tænke kreativt og omstille sig til de præmisser, vi må leve under for en stund. Det er jo frustrerende, at vi ikke må have fysisk kontakt, men så må vi udnytte internettets muligheder for at være sammen, siger Daniel Abraham.

Hør nummeret 'Balance - Strength - Spirit - Gain' her, mens du læser videre:

0:00

Den oprindelige koncert i Vega er blevet udskudt til den 5. september, hvor publikum forhåbentlig får mulighed for at opleve de danske hitmagere og deres musik i levende live.

Alligevel har bandet altså valgt at spille for deres fans og andre nysgerrige sjæle gennem Facebook på lørdag.

- Når man går og forbereder sådan en koncert, som den, vi skulle have spillet i Vega, så får man bygget en masse energi op. Den er vigtig at få ud af kroppen - både for os og for de fans, der havde gået og glædet sig til koncerten, siger Daniel Abraham og fortsætter:

- I sådan nogle tider her har vi særligt brug for musik og kunst til at samle os og få os til reflektere lidt over vores situation. Derfor vil vi gerne samle vores fans bag skærmen, så vi kan være sammen om musikken trods fysisk afstand, siger Abraham, der understreger, at lørdagens koncert løber af stablen uden livepublikum.

Koncerten kan ses lørdag aften fra klokken 20 på Marshall Cecils Facebook-side.

Marshall Cecil udgav natten til torsdag deres debutalbum 'Going Up / Going Down'. - Det var om muligt århundredets dårligste tidspunkt at udgive en plade på, siger forsanger Daniel Abraham (i midten) med et grin. (Foto: Lukas Daugbjerg)

Ung musiker vil spille 'corona-koncerter'

Én af dem, der også er ramt af de mange lukkede spillesteder, er den 24-årige kontrabassist Mathæus Bech fra København. Han har ligesom rigtig mange andre danske musikere fået aflyst de kommende koncerter og spillejob, der ellers var skrevet i kalenderen.

- Jeg står pludselig i en situation, hvor jeg ikke kan gøre det, jeg er god til og elsker allermest - at spille live - på ubestemt tid. Det fik mig til at tænke: "Fandeme nej, musikken skal nok sejre", siger den unge musiker.

Derfor har Mathæus Bech søsat initiativet Corona Koncerter, en hjemmeside, der hver aften i den kommende tid livestreamer en koncert med et dansk band eller artist.

Koncerterne sendes live fra Mathæus Bechs egen dagligstue, som han for en stund har forvandlet til et spillested. Hver aften er der et nyt navn på plakaten, og koncerterne streames live på coronakoncerter.dk, hvor alle, der har lyst, kan se med gratis.

'Kæmpe økonomisk katastrofe'

Samtidig har seerne mulighed for at sende en donation til aftenens musikere via MobilePay - og dét kan der blive brug for.

For selvom hovedformålet med koncerterne ikke er samle penge ind, så rammer regeringen og myndighedernes tiltag i forbindelse med coronavirusset de danske musikere hårdt, forklarer Mathæus Bech.

- Det er helt sindssygt, hvor mange penge, der går tabt på det her. For mig personligt er det her en kæmpe økonomisk katastrofe. Jeg har fået aflyst 20 koncerter og står til at miste omkring en fjerdedel af min normale årsløn, siger Mathæus Bech.

Alligevel har han valgt, at der er gratis adgang til koncerterne på coronakoncerter.dk. For initiativet handler nemlig ikke om at tjene penge, men om at give både musikere og publikum et pusterum.

- Formålet med det her er at skabe håb i en modløs tid. Både for os musikere, men også for dem, der ser med. Når folk efterhånden er blevet trætte af at glo på Netflix, så tror jeg, man har brug for nogle andre underholdende og kunstneriske indspark.

24-årige Mathæus Bech er kontrabassist og skulle have spillet omkring 20 job den kommende tid. De er nu blevet aflyst. (Foto: PRIVATFOTO)
24-årige Mathæus Bech er kontrabassist og skulle have spillet omkring 20 job den kommende tid. De er nu blevet aflyst. (Foto: PRIVATFOTO)

500 så med under første corona-koncert

Den første koncert, der blev spillet af det københavnske indieband Knægt, blev afholdt torsdag aften, hvor omkring 500 "koncertgængere" så med hjemme fra privaten.

Lige nu er planen, at der skal streames koncerter hver aften, så længe de danske spillesteder fortsat er lukket ned.

Mathæus Bech har oplevet en enorm interesse for musikere, der gerne vil optræde i hans stue, så der kommer ikke til at mangle navne på plakaten, lover han.

Alligevel kan han ikke garantere, at initiativet kan fortsætte på ubestemt tid.

- Jeg håber, vi kan forsætte, men vi lever jo i en usikker tid. Jeg kan risikere selv at blive syg. Og så har jeg en underbo og en overbo... De var heldigvis ikke hjemme i går, men dét kan jo også vise sig at blive et problem. Vi får se, hvad der sker, siger Mathæus Bech.

Facebook
Twitter