Alphabeat lettede over at fortælle om brud: 'Det var som at få en spændetrøje af'

Det danske hitband har været helt ærlige om, hvad der skete, da de besluttede at holde pause i 2013.

(Foto: STEFAN STEINN)

"Han er da fuldstændig sindssyg".

Stine Bramsen, Anders SG og resten af Alphabeat troede ikke deres egne ører, da deres manager foreslog at sætte koncerter op i K.B. Hallen og Aarhus Congress Center.

Koncertsale med plads til over 4.000 mennesker.

Bevares, Alphabeat har efter en lang række hitsingler og succes i både ind- og udland spillet for mange tusinder, men aldrig hvor de alene var hovednavnet.

- Vi tænkte: "Hvordan skal vi sælge 4.000 billetter?". Det har vi aldrig prøvet før. Men det gjorde vi så, og det var helt nyt, fortæller Anders SG, som er en af Alphabeats frontfigurer, om et af sidste års store højdepunkter for bandet.

- Når det er one night only, skal du fandeme bare sparke til. Det kunne noget helt særligt, og jeg var overrasket over, hvor påvirket jeg blev følelsesmæssigt.

Sidste år gjorde Alphabeat comeback efter seks års pause og var altså ude at spille sammen på de danske scener for første gang i mange år efter udgivelsen af singlen 'Shadows' og senere på året albummet 'Don't Know What's Cool Anymore'.

Og 2019 var på flere måder et år, hvor følelserne fik frit spil for hitbandet.

Det var nemlig også året, hvor Alphabeat indviede offentligheden i, hvad der egentlig lå bag deres brud i 2013. Dengang var alt nemlig ikke en dans på roser for det ellers så udadvendte, festglade popband.

De lod sig rive med af, at stærke spillere i musikbranchen ville gøre dem mere polerede og poppede i jagten på succes i udlandet. Det var svært for dem at håndtere pludselig at skulle passe ned i en bestemt kasse. Og de fik ikke talt åbent med hinanden om de konflikter og uenigheder, der opstod undervejs.

Det endte med at ødelægge bandet. Det afslørede de i en DR3-dokumentar i slutningen af 2019.

Befriende at være ærlig

I dag er bandmedlemmerne enige om, at det var den helt rigtige beslutning at fortælle ærligt om, hvad der skete dengang. Og det har lært dem, at man generelt kommer længst med ærlighed - både udadtil, men især også internt i bandet.

- Det var så befriende. Man fik ligesom en spændetrøje af, som man havde givet sig selv på. Vi havde brugt så mange kræfter på at skabe et glansbillede af, hvad Alphabeat var, siger sangerinde Stine Bramsen.

- Det var en lettelse ikke længere at skulle tænke over, hvad der var okay at sige og svare, men at man bare kunne sige tingene, som de var. Det er også det, der har givet os al den nye energi. Der er jo ikke nogen, der har det fedt hele tiden. Det går op og ned, det er et grundvilkår, lyder det fra Anders SG.

De nye indsigter har også fundet vej ind i Alphabeats nye musik. Det føltes nemlig naturligt og faktisk decideret nødvendigt for dem at skrive ud fra de steder, de er i livet nu, så de kan stå 100 procent inde for alle sangene - noget, de tidligere kom til at gå på kompromis med, og som fik store konsekvenser.

Det er noget, man blandt andet kan høre på comeback-hittet 'Shadows' fra sidste år, som netop handler om at skubbe de mørke skygger væk. Og det er, ifølge dem selv, en helt ny ting for Alphabeat at skrive sådan en sang.

Lyt til hittet 'Shadows' her:

0:00

- Mange ser os nok som et tyggegummi-teenage-band, og selvom vi stadig laver opløftende, udadvendte sange, så har vi tænkt meget over at lave musik, som passer til der, hvor vi er nu. Vi kan ikke lave en ny 'Boyfriend' eller 'Fascination', siger Anders SG og fortsætter:

- Vi har måttet redefinere os selv og finde ind til kernen og essensen af, hvad Alphabeat er.

Efter at have spillet et par koncerter i 2019 skulle bandet have understreget deres comeback med intet mindre end 25 festivalkoncerter i år. Det skete ikke på grund af den igangværende coronapandemi. (Foto: Elisabeth Eibye)

Født på scenerne

Efter at have spillet et par koncerter sidste år, skulle bandet have understreget deres comeback med intet mindre end 25 festivalkoncerter i år.

Og at stå på livescenerne sammen igen og se danskerne i øjnene var noget, de havde glædet sig ekstraordinært meget til.

- Vores band er født ude på scenerne. Det er der, vi har taget vores uddannelser, og der, vi har lært hinanden at kende. Det var simpelthen så vildt for os at komme ud på dem igen, fordi vi ikke havde spillet sammen så længe. Og det er noget af en opgave, når man har været i hi så længe, siger Anders SG.

Derfor har aflysningen af festivalsommeren været noget af en mavepuster for det genforenede Silkeborg-band, som fik deres gennembrud i midten af 00'erne - godt hjulpet på vej af megahittet 'Fascination'.

Men hvor mange har pisket sig selv i gang med kreative projekter og maksimal udnyttelse af den tid, de har fået tilovers under coronanedlukningen, har Alphabeat lovet sig selv, at de aldrig mere vil forcere eller tvinge sangene ud. De rigtigt gode sange, som føles naturlige og intuitive, kommer nemlig oftest af sig selv, har de erfaret.

- Vi er i studiet indimellem, men der er ikke ambitioner om, at der skal komme et nyt album om en måned. Vi er ret bevidste om, at vi ikke må presse noget ud, som ikke kommer naturligt. Så det stresser vi ikke over, siger Stine Bramsen.

- Det er svært at slette fra sit hoved, at man skulle have spillet på 25 festivaler denne sommer. Det skulle være kulminationen på to års arbejde. Det var endemålet, og pludselig blev det revet væk under os. Det tager noget tid at komme sig over.

Sangen, der samlede Alphabeat på ny

Det betyder dog ikke, at bandet har siddet stille. Udover blandt andet at have spillet koncert på toppen af en bygning, der blev livestreamet, er de nemlig aktuelle med en helt ny version af nummeret 'Sometimes', som ellers udkom på sidste års comeback-album.

Lyt til den nye version af 'Sometimes', mens du læser videre:

0:00

Ved de to store koncerter i København og Aarhus i slutningen af sidste år blev bandet nemlig gæstet af et stort kor på scenen, og de kunne ikke slippe, hvor meget det løftede sangen. Og efter at være blevet inspireret af et mere tempofyldt remix af 'Sometimes', besluttede de at udgive den på ny.

Og netop 'Sometimes' er en sang, som betyder noget helt særligt for Alphabeat. Det var nemlig den sang, der for alvor gav nyt liv til bandet efter pausen.

- Det var den sang, der samlede os igen. Da vi sang de første linjer sammen, ramte det noget i mig, og det med at være tilbage i Alphabeat føltes bare rigtigt, siger Anders SG, mens Stine Bramsen tilføjer:

- Sangen handler om inspiration og om at være væk fra hinanden og komme tilbage igen. Man kan oversætte meget af det direkte til vores forløb som band. Den betyder meget for os.

På trods af nedturen, der splittede bandet, er Alphabeat heldigvis stadig eksperter i at sætte en fest i gang. Se dem optræde live med 'Shadows' i 'Musiksommer på P3' her:

FacebookTwitter