Amerikansk hitsanger er blevet kongen af kontroversiel app: 'Her føler jeg, at jeg kan være fri'

Popstjernen Jason Derulo med næsten 33 millioner følgere er en af TikToks mest populære profiler.

(Foto: David Strbik / TikTok)

Lad os bare være ærlige: 2020 har været et mærkeligt år.

"Mundbind" og "håndsprit" er blevet faste indslag på din indkøbsliste. Sommerferien til syden blev for de flestes vedkommende byttet ud med staycation i vante rammer. Og en tv-serie om en skydegal bondeknold i tigerprint og hang til country blev for en stund verdenssamfundets helt store samlingspunkt.

Derfor kommer det nærmest heller ikke som nogen overraskelse, at 2020 også blev året, hvor kongen af internettet - stort set ud af det blå - blev ingen ringere end Jason Derulo.

Jep, hitsangeren, som du nok bedst kender for dansegulvbaskere som 'Watcha Say', 'Talk Dirty' og 'Want To Want Me', indtager ikke længere kun hitlister, men er også blevet en vaskeægte influencer.

Hør Derulos gennembrudshit 'Watcha Say' her, mens du læser videre:

0:00

For mens andre har haft travlt med at følge coronapressemøder og hamstre toiletpapir, har den 30-årige popstjerne brugt sin tid på at opbygge et sandt imperium på den populære videoapp TikTok.

I dag følger tæt på 33 millioner mennesker således med, når Jason Derulo lægger dansevideoer og gakkede sketches op på sin TikTok-profil, der er én af platformens mest populære kanaler.

Men hvordan dælen ender en spændstig R&B-bøf med million-hits på cv'et pludselig med at lave skøre sketches på en mobilapp, der primært er et hit blandt børn, unge og barnlige sjæle?

For at finde svaret tog vi en snak med den amerikanske superstjerne om hans nyfundne virtuelle succes, og hvordan han er endt med at blive én af TikToks absolut største stjerner.

Føler sig fri på TikTok

Få timer inden vores interview har Jason Derulo netop lagt en video ud på TikTok, der, da han løfter røret med et veloplagt: "Hey man, it's Jason, what's up?", har inkasseret tæt på én million visninger.

- Hvorfor jeg endte på TikTok? Jeg ved det faktisk ikke. Det skete bare lige pludselig. Jeg tjekkede bare appen ud og lavede nogle challenges. Det var sjovt, og så fortsatte jeg bare, fortæller sangeren, da vi fanger ham over telefonen fra hjembyen Los Angeles.

Men hvorfor lige TikTok? Hvad er det særlige ved netop dén app?

Ifølge sangeren adskiller den kinesiske videotjeneste sig fra andre apps som Instagram og Facebook, som ellers er fast inventar i bukselommen hos de fleste. Den er mere ægte, mener Derulo.

- Jeg føler, at mange af de apps, vi render rundt med, kan virke ret overfladiske. Folk poster bare, hvor de er, hvem de er sammen med, hvor mange penge de har, hvilken bil de kører i… Det har aldrig været min stil, og jeg har aldrig rigtig følt mig tilpas på de apps. Måske er det derfor, jeg havnede på TikTok, siger Jason Derulo, inden han efter en kort tænkepause tilføjer:

- På TikTok føler jeg, at jeg kan være fri og poste, lige hvad jeg vil. TikTok giver mig friheden til bare at være mig selv, have det sjovt og dele mit liv uden filter. Jeg mener, nu ved folk, hvordan min have ser ud, de har set mit køkken, været i mit soveværelse, de har mødt min niece og hilst på min kæreste. Det er på en måde meget ægte.

Jason Derulo, som vi kender ham bedst. Her ses han på scenen under en koncert i Tivoli i København sidste sommer. (Foto: Per Lange © Ritzau Scanpix)

Laver sketches med Will Smith

Scroller man en tur gennem Derulos TikTok-feed, står det hurtigt klart, at her er noget for enhver smag. Feedet byder nemlig langt fra kun på dansetrin og popsange, som vi normalt kender Jason Derulo for.

I den TikTok-video, han lagde op samme morgen som vores interview, får Jason Derulo selskab af sin fireårige niece, Skylar. I videoen pranker de sammen sangerens tissetrængende kæreste ved at gemme knaldperler under toiletbrættet, som hun efterfølgende sætter sig på (lad os bare sige, hun ikke er begejstret).

I videoen før hænger Jason Derulo ud med skuespilleren Will Smith - som også er blandt den absolutte elite på TikTok - i en skør sketch, hvor Smiths overraskende hakkede mavemuskler pludselig fordufter, da den ellers så velplacerede green screen på skuespillerens mave pludselig forsvinder.

- Nogle gange tager de mig 60 sekunder at lave, og andre gange bruger jeg fire timer på det. Nogle videoer ser måske simple ud, men de kan tage virkelig lang tid at lave.

- Mange af videoerne indeholder en del redigering og special effects, så det kan godt være, jeg kun laver noget på skærmen i 30 sekunder, men det, der foregår bag kulissen, tager virkelig lang tid, forklarer Jason Derulo om sine videoer, der tilsammen har høstet over 650 millioner likes på TikTok-appen.

Tidligere i år gik Jason Derulo viralt med en video, hvor sangeren ses spise en majskolbe fastspændt på en boremaskine med brutale følger for hans kridhvide bisser. Men bare rolig, tandulykken viste sig blot at være et kløgtig photoshop-trick. (Foto: Screenshots fra TikTok)

Er TikTok vejen til et hit?

Blandt de mange sketches gemmer sig dog også videoer, hvor Jason Derulo synger og danser til sin egen musik.

Særligt sangerens seneste single 'Take You Dancing' bliver taget under kærlig behandling på hans TikTok-profil og har - naturligvis, fristes man til at sige - dannet grobund for en såkaldt dance challenge, hvor brugere opfordres til at lave deres egne videoer, hvor de danser en særlig dans til nummeret - tænk 'Macarena' og 'The Ketchup Song' anno 2020.

Lyt til 'Take You Dancing' her, mens du læser videre:

0:00

I skrivende stund er der optaget næsten en halv million TikTok-videoer til lyden af 'Take You Dancing', og det tegner godt for Jason Derulos fortsatte musikalske karriere. Får du et hit på TikTok, er der nemlig gode chancer for, at din musik også bliver populær uden for appens kulørte univers, mener han.

Det har musikbranchen naturligvis også fundet ud af, og på det seneste har flere artister - for eksempel rapkongen Drake - fået skarp kritik for at lave musik, der ifølge kritikere næsten er lidt for skræddersyet til den populære videoapp.

Jason Derulo får ofte selskab af sin niece, Skylar Derulo, i sine TikTok-videoer. Her danser de sammen til sangerens single 'Take You Dancing'.

Men selvom Jason Derulo da ikke er bleg for at lave en TikTok-venlig koreografi til sine sange og gerne søsætter en dance challenge, så afviser han, at TikTok skulle have påvirket måden, han laver musik på.

- Hvis du begynder at lave sange tiltænkt TikTok, så tror jeg ikke, de bliver særligt gode. Når du laver musik, handler det om at få folk til at føle noget - give dem lyst til at danse, forelske sig, dyrke sex. Musik handler om følelser og autenticitet, så hvis du begynder at blive kalkuleret og lave sange specifikt til TikTok, så kommer du ikke til at få succes, siger Derulo og fortsætter:

- For at være ærlig, så er der ingen formel på TikTok-succes. Pludselig ser du sange fra 60'erne og 70'erne poppe op rundt omkring eller sange fra starten af 00'erne, som pludselig bliver populære. Der er vitterligt ingen regler. Du kan ikke skræddersy en sang til TikTok. Du skal bare lave fed musik, for i sidste ende bliver de store hits også altid populære på TikTok, lyder det fra sangeren.

TikTok udsat for skarp kritik

Alt er dog ikke fryd, gammen og gakkede dansevideoer i det farverige TikTok-univers.

For lige så populær appen er, lige så omdiskuteret er TikTok, der særligt på det seneste er blevet udsat for massiv kritik.

Nogle mener, at TikTok smadrer de unges evne til at koncentrere sig, andre har kritiseret mængden af mere eller mindre upassende indhold på appen, mens den amerikanske præsident, Donald Trump, sågar har svoret, at han vil lukke ned for TikTok i USA, fordi han frygter, den kinesiske app videregiver viden og data om dens brugere til den kinesiske regering.

Men hvad med Jason Derulo, den ukronede konge af TikTok? Er han blevet mødt med kritik, efter han har kastet sin kærlighed på den omdiskuterede app?

- Hør, jeg får kritik, bare jeg går ud ad min hoveddør, svarer Jason Derulo tilbage med et grin.

- Alt, hvad jeg foretager mig, bliver jo sat under en lup, og det sker naturligvis også, når jeg er på TikTok. Men for mig har TikTok åbnet en helt ny verden, og jeg har det bare virkelig fedt med at skabe indhold og have det sjovt. Og det har jeg tænkt mig at fortsætte med.

Er du blevet inspireret til at skyde din egen TikTok-video, så kan du passende varme dansefødderne op til Derulos udgave af nummeret 'Savage Love', der er blevet et enormt hit på TikTok:

0:00
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk