Dansk hitsanger tilbage efter band-brud: Jeg var nervøs for at gå min egen vej

Efter bruddet med Turboweekend skulle der ske noget nyt for Silas Bjerregaard. Derfor begyndte han at skrive på dansk.

Silas Bjerregaard har netop udgivet sin første single på dansk, 'Ikke på andet'. (Foto: pressebillede © Warner Music)

Du plejer at høre hans stemme på engelsk som frontfigur for det danske band Turboweekend, men på Silas Bjerregaards første single som soloartist, 'Ikke på andet', er tekstuniverset dansk.

Lyt til nummeret 'Ikke på andet' herunder, mens du læser videre:

0:00

Der skulle nemlig ske noget helt andet, efter bandet tidligere i år gik i opløsning efter 12 år sammen.

- Efter bruddet med Turboweekend skulle jeg først og fremmest finde ud af, om jeg skulle fortsætte med at lave musik. Det skulle i hvert fald være på nogle helt andre præmisser, og jeg skulle træde på ukendt land for, at det ville give mening, og jeg ikke bare ville komme til at gentage mig selv, siger Silas Bjerregaard.

Den mest radikale ændring, han kunne finde på, var at synge på det danske sprog. Men det var nervepirrende og en helt ny udfordring for den rutinerede sanger og sangskriver.

- Jeg føler, at jeg er flydende på engelsk, men det er stadig et fremmedsprog, og der er en anden afstand, end når jeg synger på dansk. Og så provokerede det mig lidt at skulle skrive på dansk, og jeg var nervøs omkring det, hvilket, jeg tror, er meget sundt, fortæller Silas Bjerregaard, som mener, at det er nemmere at slippe af sted med floskler på engelsk, mens øret opfanger flosklerne med det samme, hvis man synger på dansk.

Han arbejder hårdt for at finde balancen mellem at skrive tekster, der er ægte, men som ikke virker for banale – og som ikke bliver overpoetiseret, som han selv kalder det.

Men teksterne på modersmålet er samtidig en måde for Silas Bjerregaard at komme tættere på sig selv og skrælle nogle lag af, hvilket passer godt med en karriere som soloartist.

Nu skal han nemlig kun skrive sange om sig selv.

- Sangene behøver ikke længere at repræsentere andre end mig selv, og jeg kan have mere personlige historier med i sangene. Jeg kan tillade mig at sovse mere rundt i mine egne følelser, og jeg har nogle ting, jeg har brug for at skrive sange om lige nu.

- Den første single kan måske virke mere som en lidt overfladisk og 'lige ud af landevejen' forelskelsessang, men noget af det, der er i vente, er mere konfliktfyldt, siger Silas Bjerregaard, som udgiver en ep i løbet af foråret 2019 – selvfølgelig på dansk.

Herunder giver Silas Bjerregaard en anbefaling på tre af sine favoritsange på dansk.

1

The Minds of 99 – 'Ud af min krop'

NorthSide2016. The Minds of 99. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Ritzau Scanpix)

- Det er et smukt nummer, og sætningen 'Jeg skal ud af min krop, mens jeg lever' er næsten et columbusæg (hvor nogen måske tænker, at det kunne de også have skrevet – men det gjorde de jo så ikke). Det er en følelse, vi alle kan genkende. Det er en meget spirituel sang, uden at det bliver et hippienummer.

- At forlade sin jordiske krop kan jo være en metafor for at dø, men når det bliver ekspliciteret, at det er 'mens jeg lever', udtrykker det også en længsel efter livet.

- Der er i det hele taget en stor længsel i nummeret, og det handler om den her følelse af tomhed og meningsløshed, som man kan have, især som ung, hvor man går rundt og fyrer den af sammen med vennerne, men tænker over, hvad meningen med det hele er. Man er tom indeni og skal ud af sin krop, ud i fællesskabet måske, for at mærke noget.

0:00
2

Bisse – 'Shotgun for dig'

Bisse koncert på North Side 2017 (11.06.2017) (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Ritzau Scanpix)

- Det var det nummer, der gjorde, at jeg virkelig faldt for ham. Teksten og den performance, han leverer til nummeret, er virkelig indbegrebet af, hvad Bisse er god til. Det er talesprogsagtig selvudlevering af et knust hjerte, hvor fortælleren bliver helt barnlig i sine krav til adgang til den anden person.

- Han har råbt 'Shotgun', og så kan man ikke bare skride fra ham eller skubbe ham om på bagsædet, hvilket er en frisk metafor. 'Shotgun' er noget, man siger mellem venner, når man skal ud at køre og gerne vil sidde foran. Her bliver det brugt som en romantisk følelse over for en partner.

- Der er en masse drama i teksten, og følelserne er helt uden på tøjet, og han har formået ikke at falde i en grøft, hvor teksten bliver for banal.

0:00
3

Harald Bergstedt – 'Solen er så rød, mor'

FILE PHOTO: Power-generating windmill turbines are pictured at sunset at a wind park in Moeuvres near Cambrai, France, November 12, 2018. REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo (Foto: pascal rossignol © Ritzau Scanpix)

- Det er min søns faste godnatsang, og den minder mig lidt om dengang, Disney-film gerne måtte være uhyggelige. Det er en børnesang, men den er ret uhyggelig, og jeg synes, der er noget smukt i, at man ikke skjuler for børn, at verden kan være et stort og farligt sted, for det ved børn godt intuitivt.

- Man skal acceptere, at der er nogle uhyggelige steder i verden, men samtidig give dem visheden om, at her hos mig, er du tryg. Sangen er fortalt i børnesprog, men set med voksne øjne handler den om samfundet og den verden, vi lever i.

- Men den handler også om at kunne spejle sig i andre derude i rummet, på den anden side af mørket. Hvis vi kommer gennem mørket, møder vi noget, der minder om det, vi har her, og det, synes jeg, er en smuk tanke.

Hør Søs Fengers udgave af nummeret herunder:

0:00
Facebook
Twitter