Den har reddet liv! 5 kontroversielle sange, der sætter spot på problemerne i USA

Sange om de samfundsmæssige problemer i verden hitter i øjeblikket stort på streamingtjenesterne.

Macklemore, Billie Eilish og Kendrick Lamar har alle beriget musikverdenen med stærke budskaber, som kan hjælpe os med at forstå os selv og andre, mener radiovært Pelle Peter Jencel. (Foto: Kevin Winter/Steve Granitz/Simon Læssøe © Getty Images/Ritzau Scanpix)

- Fuck tha police!

Det er der umiddelbart mange, der har tænkt de seneste uger. I hvert fald hvis man ser på Black Lives Matter-bevægelsens store demonstrationer mod systemisk racisme og politibrutalitet mod sorte i USA.

De amerikanske demonstranter - og dem, der støtter op om dem rundt om i verden - er oppe på barrikaderne. Og det har da også vist sig på streamingtjenesterne.

I ugen efter den brutale anholdelse af den sorte amerikaner George Floyd 25. maj, som førte til hans død, steg antallet af afspilninger af N.W.A.'s hiphop-klassiker 'Fuck tha Police' fra 1988 nemlig markant.

Og det var kun en af flere sange med relation til sortes vilkår i USA, som pludselig fik fornyet opmærksomhed. Også sange som 'This Is America' med Childish Gambino og YG med 'FDT', der dog begge er af nyere dato, er pludselig meget aktuelle og synlige på streamingtjenesterne.

Flere musikere, heriblandt Lil Baby og T-Pain, er da også hoppet direkte i studiet for at indspille helt nye sange, der kan kaste et lys over racespændingerne i de forenede nationer.

Og ifølge Pelle Peter Jencel, som er radiovært på P3, kan det godt betale sig at lytte til musik med nogle stærke budskaber om det samfund eller miljø, den er blevet til i. Det kan også være om emner som ensomhed, mentale problemer, forbudt kærlighed eller identitet.

Måske kan sangene få en til at føle sig mindre alene, eller man kan blive klogere på noget, man har svært ved at relatere til. Pelle Peter Jencel havde for eksempel selv svært ved at tage gangster- og ghettorap seriøst, da han var yngre.

- Jeg syntes, det var lidt kikset, hvor meget de overdrev, og jeg forstod ikke, hvorfor de ikke bare kunne lave nogle lidt sjove og glade sange. Men det er jo bare mig, der lever et helt andet liv, fortæller han og fortsætter:

- Det er ikke noget, de skriver for sjov. Og man kan da godt blive lidt provokeret, fordi man tror, de overdriver, når det er noget, man ikke selv kender til. Men man skal huske på, at det er sådan, virkeligheden ser ud for nogle.

Vi har bedt Pelle Peter Jencel om at udvælge fem sange, der giver et indblik i nogle af de samfundsmæssige problemer i USA - og verden generelt.

1

Public Enemy - 'Fight the Power' (1988)

Den amerikanske rapgruppe Public Enemy har udgivet musik siden 80'erne. Deres nyeste album 'Loud Is Not Enough' landede på streamingtjenesterne så sent som i april i år. (Foto: Michael Ochs Archives © Getty Images)

- I slutningen af 80'erne blev hiphop kaldt "det sorte CNN" (amerikansk nyheds-kanal), fordi der ikke var nogen medier, der beskrev de sortes virkelighed. Hvis du tændte for tv, fandtes sorte mennesker ikke - kun som sportsstjerner. Hvis du ville vide, hvordan det var at bo i en ghetto, skulle du sætte en hiphop-plade på, fortæller Pelle Peter Jencel og fortsætter:

- Det var også derfor, hiphop virkede så voldsomt, da det kom frem. Kunne det virkelig passe? Men vi kan jo se her 40 år senere, at det passede og stadig passer. Udover at dokumentere de forhold, sorte havde, opstod der en hel protestbevægelse, som insisterede på ikke kun at klage over tingenes tilstand, men også kæmpe imod. "Fight the power".

- Hvis man skal sige det helt karikeret, så er det hvide overherredømme ikke en illusion. Magten - "the power" - er gamle, hvide mænd med mange penge, der tilgodeser andre hvide mænd med penge og på den måde gør forhold for andre mennesker dårligere. Og det er det, sangen er et knytnæveslag til. Og den blev kæmpestor. Public Enemy solgte mange millioner album uden at blive spillet i radioen eller få vist videoer på MTV.

Lyt til Public Enemy med 'Fight the Power' her:

0:00
2

Kendrick Lamar - 'Alright' (2015)

Kendrick Lamar optrådte på Roskilde Festival samme år, som han udgav det succesfulde album 'To Pimp a Butterfly' i 2015, hvor 'Alright' er på. (Foto: Simon Læssøe © Ritzau Scanpix)

- Det, Kendrick Lamar især er god til, er at skildre det at vokse op i et belastet ghettoområde, så selv en hvid, privilegeret ung mand fra Danmark som mig måske også kan forstå noget af den kamp, fortæller Pelle Peter Jencel.

Han mener, at den amerikanske rapper har et unikt talent for at få alle nuancerne med, så det hverken glorificerer eller klager. Og 'Alright' er da også et nummer, som er blevet streamet mere, end det plejer i disse uger - selvom det udkom tilbage i 2015.

- I mange numre om dét emne kan det hurtigt blive enten meget glamourøst eller en klagesang. 'Alright' er jo en klagesang, som handler om, hvordan man bliver behandlet, hvis man har en given hudfarve og er vokset op et bestemt sted. Men den er også optimistisk og siger: "Vi skal nok klare os, for vi har altid klaret os. We gon' be alright", siger Pelle Peter Jencel og fortsætter:

- Det nummer blev grebet af Black Lives Matter-bevægelsen, da det udkom, og nu også i denne omgang. Og det, tror jeg, er på grund af det optimistiske budskab. "Lige meget hvor uretfærdigt, vi bliver behandlet, så skal vi nok klare den".

Lyt til Kendrick Lamar med 'Alright' her:

0:00
3

Macklemore & Ryan Lewis - 'Same Love' (2012)

36-årige Macklemore har udtalt, at 'Same Love' blev skrevet ud fra sin egen frustration over den homofobi, der ofte gives udtryk for i hiphop. (Foto: Thomas Niedermueller © Getty Images)

- Det er en sang, der handler om, at der selvfølgelig skal være lige rettigheder for alle, uanset om man er heteroseksuel, homoseksuel eller noget tredje. Kærlighed er ikke mindre værd, selvom den er mellem mennesker af samme køn, siger Pelle Peter Jencel.

Under en optræden med sangen ved Grammy Awards i 2014 blev en masse - både heteroseksuelle og homoseksuelle - par blandt publikum viet som en del af showet for at understrege sangens budskab.

- For en rapper og sanger fra et klassisk kristent "hvidt USA"-miljø, så er det ret kontroversielt. I Danmark tænker vi måske: "Ja, selvfølgelig", men i USA lovgiver man meget ud fra religion, og nogle steder er homo-ægteskaber ikke lovlige. Derfor er sangen kontroversiel i USA - men den blev et kæmpe hit.

Lyt til Macklemore, Ryan Lewis og Mary Lambert med 'Same Love' her:

0:00
4

Logic - '1-800-273-8255' (2017)

Rapperen Logic har kaldt sangen "den vigtigste sang, jeg nogensinde har skrevet" efter, at antallet af opkald til selvmordslinjen steg markant allerede på selve udgivelsesdagen. (Foto: Burak Cingi © Getty Images)

- Den her sangs titel er telefonnummeret på den amerikanske selvmordslinje. Og den blev et kæmpe hit, da den udkom i 2017. Det gjorde, at selvmordslinjen fik et kæmpe boom i opkald. Og der er nok nogle liv, som ville være gået tabt, hvis ikke nogle af de her opkald var blevet foretaget, fortæller Pelle Peter Jencel.

- Det bliver pludselig meget konkret, hvordan musik kan være med til at gøre en forskel. Også fordi det her kommer fra Logic selv og ikke er en del af en eller anden PR-kampagne. Når noget virker oprigtigt, lytter man mere.

- Det er helt åbenlyst, at der er nogle, der kan relatere til de ting, sangen handler om, siden den blev et hit, og siden gav en konkret, målbar effekt i opkald. Den taler ind i en følelse, jeg tror, mange unge sidder med i dag, fordi de føler sig ensomme, forkerte, og at de ikke kan leve op til de idealer, samfundet kræver af dem.

Lyt til Logic med '1-800-273-8255' her:

0:00
5

Billie Eilish - 'Bury a Friend' (2019)

18-årige Billie Eilish har opnået stor succes med sange som 'Bury a Friend', 'Bad Guy' og 'When the Party's Over' og står bag temasangen til den kommende James Bond-film 'No Time to Die'. (Foto: Steve Granitz © Getty Images)

- Billie Eilish er god til at sætte lyd på den her følelse af at være helt alene og rigtig ked af den, man er, som, jeg tror, en hel generation unge kan genkende, fordi de bliver bedømt på deres visuelle fremtoning i form af likes og lignende. Og der kommer Billie Eilish dem til undsætning og beskriver de her følelser af at være alene og at miste nogen, siger Pelle Peter Jencel.

- Sangen 'Bury a Friend', som handler om selvmord, har måske ikke ligefrem ændret verden på den måde, at en minister er blevet væltet, eller en lovgivning er blevet ændret, men den har givet en generation af unge mennesker en følelse af, at de er okay. Og det er værd at tage med. Jeg tror godt, man kan tilskrive Eilish, at mange unge har fået det bare lidt bedre med sig selv og føler sig lidt mindre alene.

Lyt til Billie Eilish med 'Bury a Friend' her:

0:00
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk