Er din favorit på listen? 5 Disney-sange, der giver Beyoncé kamp til stregen

Beyoncé har givet nyt liv til det gamle soundtrack fra 'Løvernes konge'.

Sangene fra 'Løvernes konge' holder hele vejen igennem - men er bestemt ikke de eneste fra Disney-kataloget, som kan noget helt specielt, mener ekspert. (Foto: Ian West/Disney © Ritzau Scanpix)

Det er de færreste, der ikke kan synge med på klassikere som 'Hakuna Matata' og 'Circle of Life' fra Disneys 'Løvernes konge' fra 1994.

Soundtracket, som er lavet af Elton John, Tim Rice og Hans Zimmer, vandt to Oscar-statuetter, tre Golden Globes og desuden en lang række andre priser dengang og fik længere tid på toppen af Billboards hitliste, end noget andet soundtrack fra en animationsfilm – kun senere overgået af 'Frost' i 2014.

De 25 år gamle sange fra 'Løvernes konge' er netop blevet nyfortolket i anledning af premieren på Disneys nye live-action-udgave af historien om Simba, Nala, Mufasa og de andre løver og dyr på savannen, som havde premiere i danske biografer 17. juli.

Og denne gang er det med navne som Beyoncé, Childish Gambino, med det borgerlige navn Donald Glover, og Seth Rogen, der alle lægger stemme til karakterer i filmen, på tracklisten.

- Det er svært med de nye versioner, for man vil altid sammenligne dem med de gamle sange. Det er farligt at røre ved en klassiker, både hvad angår film, men også musik, siger radiovært, popekspert og Disney-entusiast Sandie Westh.

Soundtracket indeholder, udover de gamle sange, blandt andet en helt ny sang, 'Spirit', som synges af Beyoncé.

- Den har noget af den samme storslåethed og magi over sig. Og jeg tror, den bliver endnu vildere, når man hører den i filmen. Men det originale er bare så ikonisk, og det er svært at være oppe imod. Selv når man er Beyoncé.

Lyt til 'Spirit' med Beyoncé fra den nye udgave af 'Løvernes konge' - som altså ikke var at finde på det originale soundtrack fra 1994 - og vurdér selv:

0:00

De storslåede hits fra 'Løvernes konge' er dog ikke de eneste fra Disney-kataloget, der kan starte en sand, nostalgisk sing-along-fest hos dem, der er vokset op med de mange animationsklassikere.

Sandie Westh giver her sit bud på de fem bedste og vigtigste Disney-sange gennem tiden, som du kan genopdage, mindes og synge med på.

1

'I Wan'na Be Like You' fra 'Junglebogen' (1967)

Allerede med 'Junglebogen' fra 1967 viste Disney, at de har styr på det med tegnefilmsmusik, mener Sandie Westh. (Foto: Disney © Ritzau Scanpix)

- Først skal vi helt tilbage til 1967. 'Junglebogen' viste allerede dengang, at Disney kunne noget særligt, når det kom til musik til tegnefilm, og tog det meget seriøst, fortæller Sandie Westh.

- 'I Wan'na Be Like You' er helt jazzet og minder ikke rigtig om andet tegnefilmsmusik, der findes. Den er lyden af en støvet tidslomme. Den sender dig direkte tilbage til de jazzede 1960'ere. Den er en klar ener, når det kommer til Disney-musik.

Tag en tur i junglen, og lyt til sangen her:

0:00
2

'Beauty and the Beast' fra 'Skønheden og Udyret' (1991)

Både Céline Dion og Peabo Bryson leverer nogle vanvittige fraseringer i 'Beauty and the Beast'. (Foto: Disney © Ritzau Scanpix)

- 'Beauty and the Beast' sunget af Céline Dion og Peabo Bryson skal også fremhæves, fordi, jeg synes, de komplementerer hinanden helt perfekt. Jeg lever for deres vanvittige fraseringer i den her sang og ikke mindst for keyboardet - især i starten. Den er indbegrebet af en Disney-ballade, stemningen er helt eventyrlig, og den skriger: 'Disney'.

- Noget af det fantastiske ved de her Disney-ballader er jo, at man ikke skal være bange for, at det er for meget. Det MÅ gerne være for meget. Og så er jeg vild med Disneys store moraler; for eksempel at Udyret er uhyggelig på ydersiden, men han er i virkeligheden skrøbelig og misforstået. Den her sang indkapsler det fine ved både ham og skønheden Belle.

Hør Céline Dion og Peabo Bryson frasere om kap her:

0:00
3

'Circle of Life' fra 'Løvernes konge' (1994)

'Circle of Life' vandt ikke en Oscar i modsætning til flere andre sange fra 'Løvernes konge' - men er i dag en af Elton Johns signatursange. (Foto: Disney © Ritzau Scanpix)

- Vi kommer altså ikke uden om 'Circle of Life'. Den er så sindssygt storslået, den sang. Det sjove er, at Elton John ikke vandt en Oscar for den, men til gengæld vandt han for både 'Can You Feel the Love Tonight' og 'Hakuna Matata' og slog altså sig selv to gange. Det siger i virkeligheden bare noget om hele 'Løvernes konge'-soundtracket, for jeg kunne have valgt alle sangene derfra.

- Det viser bare, at Disney lige ligger niveauet over alle de andre, når det kommer til tegnefilmsmusik, hvis man spørger mig. 'Circle of Life' er en kæmpe klassiker og stadig fuldstændig ikonisk i dag, og det er en af Elton Johns signatursange.

Lyt til den elskede klassiker her:

0:00
4

'Colors of the Wind' fra 'Pocahontas' (1995)

'Colors of the Wind' har det hele; den store stemme, storslået stemning og et vigtigt budskab, som handler om hvide menneskers privilegier, mener Sandie Westh. (Foto: Disney © Ritzau Scanpix)

- 'Colors of the Wind' er helt klassisk Disney, og den har bare det hele. Den store stemme og den storslåede stemning. Den kan noget helt særligt og får en i det dér Disney-mood, hvor man er totalt hensat til filmen. Man føler Pocahontas 100 procent, når scenen med 'Colors of the Wind' kommer.

- Og så er det jo en sang, som også er aktuel med 2019-briller på, fordi den handler om hvide privilegier. Om at komme trampende og kræve din ret og tro, at verden tilhører dig, uden at tage hensyn og lægge mærke til verden omkring dig. Den holder hele vejen igennem.

Lyt til, og syng med på 'Colors of the Wind' her:

0:00
5

'Reflection' fra 'Mulan' (1998)

Mulan tager sagen i egen hånd i filmen fra 1998 - og dermed fik Disney taget hul på en diskussion om kønsroller. 'Reflection' rummer en masse stærke følelser, som er knyttet til emnet. (Foto: Disney © Ritzau Scanpix)

- Det var den første sang, jeg hørte med Christina Aguilera. 'Reflection' er endnu en af de her kæmpestore ballader, der både rummer en stor stemme og en masse stærke følelser, som man især mærker, når man hører den i filmen. Mulan er generelt en storslået film, som behandler noget, jeg personligt synes er meget interessant; nemlig kønsroller. Det var ret vildt, at Disney tog hul på det tilbage i 1990'erne.

- For mig er det en af de største Disney-sange, men den er det nok ikke for alle. Det er sådan, det er med Disneys klassikere; der er så mange sange at vælge mellem, og vi har alle nogle favoritter.

Lyt til sangen, og vurdér, om 'Reflection' også er en af dine favoritter, her:

0:00
Facebook
Twitter