Hitter stort overalt: Sådan blev 17-årige Olivia en verdensstjerne på få dage

Olivia Rodrigos debutsingle har spredt sig som en anden pandemi på det sociale medie TikTok og er strøget til tops på hitlisterne.

Benee, Olivia Rodrigo og Fousheé er kunstnerne bag nogle af tidens store, virale hits. Men hvem er de egentlig? (Foto: Grafik: Anne Vestergaard Olsen © dr)

Havde vi for et års tid siden forestillet os, at børneværten Sigurd Barretts 18 år gamle 'Pilfingersangen' ville blive et verdenshit, at Jason Derulo pludselig skulle være på alles læber igen, eller at børn og unge skulle blive fans af Fleetwood Mac og Phil Collins?

Hm, nej, nok ikke.

Grunden? Det sociale medie TikTok, selvfølgelig.

Her kan gamle hits og obskure sange nemlig pludselig sprede sig som steppebrande på tværs af landegrænser over hele kloden, hvis de bliver brugt i videoer, som af den ene eller anden grund bliver set og delt af mange – som det skete med 'Pilfingersangen', Fleetwood Macs 'Dreams' og Phil Collins' 'In the Air Tonight' i løbet af 2020.

Men det er ikke kun gamle sange og kunstnere, der kan opleve pludselig succes. TikTok er nu for alvor blevet en af de vigtigste steder at markedsføre kunstnere for musikbranchen, og nye stjerner kan udklækkes og springe ind på hitlisterne verden over ud af det blå - og mere eller mindre tilfældigt.

Det skete for blandt andre Doja Cat og Megan Thee Stallion. Og senest er det sket for den 17-årige amerikaner Olivia Rodrigo, der for kun en uges tid siden debuterede med singlen 'Drivers License'.

I skrivende stund ligger hun nummer ét på hitlisten i Danmark, men også i både USA og Storbritannien. Og alene på Spotify er sangen blevet afspillet næsten 34 millioner gange.

Lyt til 'Drivers License' med Olivia Rodrigo, som kan bryste sig af at have fået det første store hit i 2021:

0:00

Men hvem er hun egentlig – og hvem står ellers bag sangene, der er eksploderet ud af ingenting og sandsynligvis har fundet vej til dine øregange og trommehinder på det seneste?

Lær Olivia Rodrigo og tre andre nye stjerner bag tidens store TikTok-hits bedre at kende her.

1

Olivia Rodrigo

Olivia Rodrigo topper hitlister flere steder i verden i øjeblikket. Men egentlig startede hun som børnestjerne hos Disney. (© pressebillede)

Medmindre du har fulgt helt ekstraordinært godt med i, hvilke børnestjerner der er dukket op i Disneys serieuniverser de seneste år, eller har et hjerte, der bløder for 'High School Musical', er du nok ikke stødt på Olivia Rodrigo før nu, hvor hun har overhalet helt store spillere som Justin Bieber og Branco på den danske hitliste.

Hun startede nemlig sin karriere i underholdningsbranchen for fem år siden på blandt andet serien 'Bizaardvark' og fik få år senere en af hovedrollerne i 'High School Musical: The Musical – The Series' (ja, mundret titel, vi ved det), som hun selv har skrevet og sunget sange til. Og det har altså gjort hende til lidt af en populær type på TikTok og Instagram.

Olivia Rodrigo har sunget fra barnsben og havde allerede prøvet kræfter med både sangundervisning, klaver, guitar og skuespil, inden hun færdiggjorde folkeskolen.

Og nu har hun så udgivet sin første, officielle single, som handler om noget så relaterbart som et brud med en kæreste og den efterfølgende sorg og jalousi over, at han har fundet en ny og er kommet videre, mens hun selv stadig har følelser for ham.

Dét emne er kun blevet endnu mere spændende af, at sangen rygtes at handle om hendes 'High School Musical'-kollega Joshua Bassett, som nu er sammen med den tidligere Disney-stjerne Sabrina Carpenter. Ingen har dog bekræftet rygterne.

Utallige brugere har siden udgivelsen i sidste uge brugt sangen i deres egne videoer og givet udtryk for deres egne historier om hjertesorg – og ikke mindst forholdt sig til Disney-trekantsdramaet - på TikTok. Og det har altså sendt 17-årige Olivia Rodrigo på direkte kurs mod stjernerne.

2

Benee

Newzealænderen Benee fik for alvor et gennembrud uden for sit hjemland med 'Supalonely' i 2020. (Foto: Martin Philbey © Getty Images)

Man skal næsten have levet under en sten eller i hvert fald have haft minimal kontakt med internet og radio, hvis man har undgået hittet 'Supalonely' fra newzealænderen Benee i 2020.

Skal du have genopfrisket hittet? Lyt til 'Supalonely' her:

0:00

Sangen handler om ensomhed, men er både munter og absurd catchy og dansabel i sin lyd. Og det fangede en ikke ubetydelig mængde brugere på TikTok, heriblandt supermodellen Emily Ratajkowski og Jason Derulo, og på få dage blev sangen et verdenshit og kravlede ind på hitlisterne i både USA og Storbritannien såvel som herhjemme - flere måneder efter dens udgivelse i 2019.

20-årige Benee, der rigtigt hedder Stella Rose Bennett, singledebuterede egentlig i 2017 og er efterhånden en veletableret stjerne i sit hjemland. Hun nåede også at få et mindre, internationalt hit med sangen 'Glitter' i 2019, inden 'Supalonely' overgik det med længder og slog hendes navn fast uden for New Zealand for alvor.

Benee er altså et bevis på, at 2020 ikke var et lorteår for alle.

- Det her år har været så hektisk og så forfærdeligt for så mange mennesker. Det føles mærkeligt for mig, for det har været det største år for min karriere indtil videre. Det føles meget mærkeligt at fejre noget, når verden er ved at falde fra hinanden, udtalte hun til The Guardian i november.

Samme måned tilføjede hun desuden debutalbummet 'Hey u x' til sin diskografi, som indtil da bestod af de to ep'er 'Fire on Marzz' og 'Stella & Steve' fra 2019, der indeholder samarbejder med Lily Allen, Grimes og Flo Milli.

Og er man en af dem, der har været en "lonely bitch", som hun synger, og danset rundt til sangen derhjemme i løbet af året, kan man jo bare være glad for, at Benee valgte musikken frem for vandpolo, som hun ellers brugte al sin tid på, inden musikkarrieren begyndte at tage fart for få år siden.

Lyt til åbningsnummeret på Benees debutalbum, 'Happen to Me':

0:00
3

Beabadoobee

Beabadoobee eksploderede i 2020, da hendes allerførste nummer fra 2017 blev samplet og gik viralt. En opmærksomhed hun ikke just havde set komme. (Foto: ABC © Getty Images)

Beabadoo-hvaffornoget? Ja, det lyder mest af alt som noget, R2-D2 fra 'Star Wars' kunne have sagt, og er helt ærligt ikke et navn, man har lyst til at udtale flere gange i træk.

Kvinden bag navnet, Beautrice Kristi Laus, harselv sagt, at det ikke var særligt gennemtænkt, men blot et hurtigt valg af kunstnernavn at lægge sine første sange online under. Og det første, hun tænkte på, var altså navnet på sin "Finsta" - en ekstra Instagram-profil, hvor man lægger det indhold op, man ikke tør lægge op på sin "rigtige" profil.

Sidste år blev den filippinskfødte 20-årige brites allerførste sang fra 2017, 'Coffee', samplet i sangen 'Deathbed (Coffee For Your Head)' af canadiske Powfu, og herefter gik det stærkt. Hun havde med sangen intet at gøre, men sagde ja til, at Powfu måtte sample hendes sang. Og nu er det altså hendes absolut største hit, efter at TikTok-brugerne tog sangen til sig, og den endte endda med at blive en af de mest streamede sange internationalt i 2020.

Lyt til Powfu og Beabadoobee med 'Deathbed (Coffee For Your Head)' her:

0:00

Beabadoobees originale version kan du høre her.

I virkeligheden har hun en meget mere rocket lyd, end det samplede nummer giver udtryk for. Og hun har selv udtalt sig om indimellem at blive lidt for inspireret af 90'ernes alternative rockscene og har en elektrisk guitar som kerne i sin musik - selvom hun først begyndte at spille for tre års tid siden efter at være blevet inspireret af soundtracket til filmen 'Juno' og set en række YouTube-tutorials.

Udover at eksplodere på TikTok var hun også nomineret til en række priser og varmede op for The 1975 og Clairo i 2020. Og i efteråret udkom så hendes officielle debutalbum, 'Fake It Flowers', hvor den første single fra albummet, 'Care', hurtigt sneg sig ind på P3 herhjemme.

Lyt til 'Care' med Beabadoobee her:

0:00
4

Fousheé

Fousheé har hittet stort med 'Deep End', men hun var oprindeligt slet ikke krediteret for sangen. Hun opdagede først, at hun havde lavet et hit, da sangen havde fået millioner af afspilninger. (© Pressefoto)

Forestil dig at blive ringet op af en ven, som fortæller dig, at din stemme er gået viralt. At den har spredt sig helt vanvittigt på YouTube og TikTok og er blevet hørt af millioner.

Det var nogenlunde det, der skete for den amerikanske singer-songwriter Fousheé i foråret sidste år. Rapper og producer Sleepy Hallow havde snuppet et vokalsample, hun havde lavet, og brugt det i sangen 'Deep End Freestyle', som blev voldsomt populær. Du kan høre 'Deep End Freestyle' her.

Men Fousheé var ikke krediteret på sangen. Ingen troede på, det var hende, indtil hun selv lavede en TikTok-video, hvor hun sang stykket og klagede sin nød over, at ingen troede på hende.

Efterfølgende fik hun en pladekontrakt og udgav sin egen version af sangen - og er desuden blevet krediteret på rapperens udgave. Så tingene begyndte pludselig at se lysere ud for den spirende stjerne, som bor i Los Angeles.

Sjovt nok nok har hun udtalt, at 'Deep End' netop handler om at kæmpe for at få, hvad man fortjener.

Lyt til 'Deep End' med Fousheé her:

0:00

Fousheé har lavet musik i flere år inden sit gennembrud og stort set fået musik ind med modermælken. Hendes mor spillede nemlig i et jamaicansk reggaeband.

Fousheé har selv været en del af et husband på et spillested i New York og deltaget i det amerikanske 'The Voice' i 2018, hvor Adam Levine fra Maroon 5 faldt pladask for hendes vokal.

Men nu er hun altså for alvor på vej mod stjernerne med sin musik og med et stort pladeselskab i ryggen.

Hun har senest udgivet den soulede 'Single af', som er en hyldest til at være single, og som handler om, at et brud med en kæreste ikke behøver være forfærdeligt og dramatisk, men at det nogle gange bare er det bedste for begge parter.

Lyt til Fousheé med 'Single af' her:

0:00