Husker du dem? 7 perler fra 90'erne, du måske havde glemt - og én kunstner, der hitter endnu

Lyt eller genlyt til nogle af de mange hits fra 1990'ernes skattekiste.

(Foto: Ron Galella / Leon Morris / Pete Cronin © Getty Images)

Vi så 'Venner', 'Beverly Hills 90210', 'Taxa' og 'Gøngehøvdingen'.

Danmark vandt EM, Bjarne Riis vandt Tour de France, og det danske håndboldlandshold for kvinder vandt guldmedaljer på stribe.

Og så er der det, der bliver spillet igen og igen og igen.

Musikken fra 1990'erne.

Den hittede dengang, og den hitter endnu. Hvert år tropper tusindvis af danskere op til den turnerende en-dags-festival 'Vi elsker 90'erne', der holdes hver sommer rundt omkring i landet.

1990'erne var også et årti, hvor flere pladeselskaber gik sammen om at udgive opsamlingerne 'Absolute Music' med hits fra tiden.

'Absolute Music 1' udkom i 1992, og det skulle vise sig at blive et stort hit, der blev efterfulgt af 28 andre udgivelser.

Nu hylder radiovært Mads Gundersen de mange opsamlings-cd'er i radioprogrammet 'Absolute Absolute Music', og herunder giver han sine bud på nogle af de store hits fra 1990'erne, du måske havde glemt.

- Når det kommer til musikken fra 1990'erne, var alt bare tilladt at lave: Rock, rap, dance og pop, og det var stadig repræsenteret bredt og kunne udkomme på samme kanal eller cd. Og så har vi aldrig fået boy- og girlbands, som vi havde dengang, siger han.

Herunder får du hans bud på otte hits fra 1990'erne, du måske havde glemt.

1

Everything But The Girl - Missing (Todd Terry Club Mix)

Everything But the Girl bestod af Tracey Thorn og Ben Watt. (Foto: Leon Morris/Redferns © (c) Getty images)

- Et nummer, der blev drejet op i tempo og gjort 'clubbet', hvilket man også virkelig gjorde alvor af i 1990'erne. Remix-kulturen udsprang for alvor i det årti, og det her er et af de fede eksempler på, hvordan klubscenen også lød i 1990'erne.

- De to personer i Everything But The Girls interne forhold var et mysterium i 1990'erne. Det kom dog frem, at Tracey Thorn og Ben Watt ikke var søskende, kærester eller venner. De var nemlig gift.

0:00
2

Nightcrawlers - Surrender Your Love

John Reid med sine lange, lyse lokker. (Foto: Billedet er fra musikvideoen til 'Surrender Your Love'.)

- Den idéelle sang at smide på i et fitness-center. Glasgow-projektet blev anført af John Reid, der mest af alt ligner en wrestler fra 1990'erne. Lyden er deep house med den tørreste saxofon-synthesizer-effekt indover.

- Men hvis man lytter til beatet og bagefter smider 'Girls Like' fra Tinie Tempah og Zara Larsson eller 'The Girl Is Mine' med 99 Souls på, så kan man høre, at den her lyd i den grad fik en opblomstring 20 år senere.

0:00

Og så kan du sammenligne med den her:

0:00
3

Eller denne her:

0:00
4

Enigma - Return To Innocence

Enigma er et musikalsk new-age projekt fra Tyskland, der blev dannet af Michael Cretu (billedet), David Fairstein og Frank Peterson. (Foto: Christian Schroth © (c) Getty images)

- De fleste kan nok huske det uforståelige omkvæd. Det bliver sunget af Difang og Igay Duana - et ægtepar, der tilhørte amis-folket, som er en etnisk gruppe i Taiwan.

- Sangen hedder oprindeligt 'Palang-sangen', der er oversat til 'Elders Drinking Song'. De blev fløjet til Frankrig for at spille til et kulturelt udvekslingsprogram, og det blev opsnappet og senere samplet af Enigma. Enigma tabte dog en plagiat-sag til de to amis-folk.

0:00
5

Edwyn Collins - A Girl Like You

Engelske Edwyn Collins hittede stort med 'A Girl Like You' i 1994 og turnerede i mange år efter. (Foto: Mick Hutson/Redferns © (c) Getty images)

- Et nummer, hvis vibrafon- og guitartema med det samme får dig til at sige: 'Nårh den'!

- Manden bag udsprang af punkbølgen, og man kan spore punken i nummeret. Det er nemlig trommeslageren i Sex Pistols, Paul Cook, som spiller vibrafonen.

0:00
6

OMC - How Bizarre

Pauly Fuemana var forsanger i Otara Millionaires Club. (Foto: Kenny Rodger © (c) Getty images)

- Endnu et tema, du med garanti genkender efter få sekunder. OMC, eller Otara Millionaires Club, er fra Otara, New Zealand, der paradoksalt nok er en af de fattigste forstæder til Aukland.

- Frontmand Pauly Fuemana tilbragte sin ungdom som bandemedlem og lærte musikken at kende i et ungdomsfængsel.

- Sangen handler om indvandringen til New Zealand fra de mindre øer i Stillehavet, eksempelvis Samoa. Det er til dato den bedst sælgende sang fra New Zealand. Pauly Fuemana døde af en nervesygdom i 2010 - kun 40 år gammel.

0:00
7

White Town - Your Woman

Det er Jyoti Prakash Mishra, der står bag kæmpehittet 'Your Woman'. (Foto: Privatfoto fra Twitter)

- Så snart, du hører den mutede trompet, der er samplet fra 1932, genkender du den. Dette er nemlig også et af de mange numre fra 1990'erne, hvor man har lånt noget musik andetsteds fra til at lave et nyt hit.

- Det er et one hit wonder fra indiske Jyoti Prakash Mishra, der immigrerede til England og blev Straight Edge-punker og radikal Marxist.

- Han mixede trompeten med et hiphopbeat på sit værelse og havde kun råd til fem kopier, som han kunne sende til radio-djs. En fra kanalen BBC 1 bed på, og så er resten historie.

0:00
8

Olive - You're Not Alone

Den engelske trio, Olive. Fra venstre: Robin Taylor-Firth, sangerinden Ruth-Ann Boyle og Tim Kellett. (Foto: Dave Tonge © (c) Getty images)

- Mange vil måske tænke på Mads Langer, når sangen kommer i gang. Han lavede nemlig et cover af den i 2009. Der går lidt tid, inden omkvædet kommer, men så snart det sker, husker man den.

- Electronica-trioen, der oprindeligt bestod af Tim Kellett, Robin Taylor-Firth og Ruth-Ann Boyle, gik nummer ét i hjemlandet England med det her artistiske elektroniske nummer med hurtige elementer, der virkelig er i skarp kontrast til det rolige omkvæd.

0:00

Og så kan du også lige høre Mads Langers cover her:

0:00
9

Kunstneren, der hitter endnu: Robyn - Show Me Love

Unge Robyn til Rock Show på Charlottenlund Fort i 1996. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © (c) Ritzau Scanpix)

- Trommerne, trianglen og de der breaks, er det, Max Martin erobrede verden med med Britney Spears. Men i årene før var det Robyn, der havde en af verdens største producere i sin stald.

- Hvis du spillede den her for alle popsangerinder i dag, tror jeg, de ville ønske, at de kunne lave den. Den sidder fast første gang. Max Martin kom fra metal-verdenen, men havde flair for den rene produktion og den gode popmelodi. Og Robyn lød jo bedre end Britney Spears' nasale stemme.

0:00

Og så skal du da ikke snydes for Britney Spears' '...Baby One More Time', der har lidt samme lyd:

0:00

Vil du høre flere hits fra 1990'erne? Mads Gundersen er stadig i gang med at gennemgå de 29 'Absolute Music'-udgivelser. Hør programmet her.