Savner du festival-kicket med helt ny musik? Her er 7 musikere, du skal lytte til lige nu

Kidd, Jung og en række andre musikere anbefaler nye, danske kunstnere til dig.

Pep din playliste op med blandt andet dansksproget rap fra SULKA (billedet), fængende melodier fra Dopha og reggaeton-rytmer fra IVAN$ITO. (© Marie Stephensen)

Om du er til hård rock, tung techno, skarptskårne hiphop-produktioner, dansevenlige popbaskere eller lidt af det hele, så skal playlisten opdateres en gang imellem.

Et af de helt oplagte steder at finde et nyt, stort musik-crush plejer at være på festivalerne.

Det er nemlig stort set uundgåeligt at komme tilfældigt forbi en festivalkoncert med et navn, man ikke kender i forvejen, når man er på festival.

Og mange af os har nok den dér ven, der altid slæber os med til et eller andet, vi ikke har hørt før – og måske ender med at falde pladask for.

Det bliver der som bekendt ikke mulighed for i år. Men frygt ej.

De, der selv plejer at spille på de danske festivaler, ved nemlig en ting eller to om, hvad der sker af nye og spændende ting på den danske musikscene – selvom ingen af dem spiller så frygteligt mange koncerter i disse dage.

Vi har blandt andre spurgt Kidd, Jung og Alex Vargas om, hvilke nye danske kunstnere og sange der fortjener din opmærksomhed.

1

Kidd anbefaler: SULKA

SULKA er en dansk rapper, som debuterede sidste år. Hun udgav sit debutalbum i samarbejde med Tue Track i maj. (Foto: © Marie Stephensen)

Nørrebro-rapperen Kidd har kastet sin kærlighed på SULKA - en helt ny stjerne på den danske rapscene, som debuterede sidste år og udgav album i maj.

- Jeg bryder mig ikke altid om dansk rap, men 'Usagt' af SULKA er et magisk nummer. Det giver mig en stemning, som ingen andre numre gør. Jeg forstår ikke, hvorfor det nummer ikke er et kæmpe, dansk hit.

Lyt til SULKA med 'Usagt' her:

2

Mekdes anbefaler: Rosegold

Den dansk-britiske duo Rosegold består af Raiden Rose og Minorgold$mith. De har blandt andet spillet på Roskilde Festival og Distortion i 2019. (Foto: © Samy Khabtani, Ritzau Scanpix)

20-årige Mekdes, som i år skulle have spillet på både Roskilde Festival, Northside og Smukfest, hører i øjeblikket duoen Rosegold på repeat.

- Rosegold skal have al den opmærksomhed, de kan få. Jeg kender dem hjemme fra Kolding, og de er ufatteligt musikalske, de drenge. De er pissedygtige og sidder med rigtig meget af deres musik helt selv. De har lavet en sang, der hedder 'Gorillas' sammen med Rockie Rose, som er vanvittig fed. Jeg tænker uden tvivl, at vi skal samarbejde en dag.

Lyt til Rosegold med 'Gorillas (feat. Rockie Rose)' her:

3

Calby anbefaler: Dopha

Dopha har kun udgivet tre singler, men hun hitter allerede både i radioen og hos Calby. (© Pressefoto)

Soulmusikeren Calby har fået øjnene op for sangeren og sangskriveren Dopha, som singledebuterede sidste år.

- Jeg synes, Dopha gør det godt. Hun har en god stil og en ret frisk lyd. Jeg så hende spille singlen 'Happy for Me' akustisk, og det var sgu cool. Hun kan noget.

Lyt til Dopha med 'Happy for Me' her:

4

Jung anbefaler: Pil

Pil debuterede i 2018 med første udgave af sangen 'Nattely', som kom i en ny version med en ny titel i 2019. (Foto: © Natasha Penaguião)

Jung synes, man skal give Pil et skud på sine playlister. Hun udgav ep'en 'Når du går herfra' sidste år, og særligt titelnummeret er bandet rigtig glad for.

Michael Hovmand (keyboard): - Vi har haft rimelig optur over en sangerinde, der hedder Pil, som faktisk skulle have varmet op for os på vores forårsturné. Hendes nummer 'Når du går herfra (Nattely)' er et virkelig godt popnummer, som vi er ret vilde med. Sangen findes i både en stille og en mere elektronisk udgave, og særligt den sidste version, synes vi er virkelig fed. Hun er helt klart værd at holde øje med.

Lyt til Pil med 'Når du går herfra (Nattely)' her:

5

Alex Vargas anbefaler: Winnie Raeder

Winnie Raeder er født og opvokset i Aabenraa og bor nu i London, hvor hun har spillet en række koncerter - blandt andet som opvarmning for Alex Vargas sidste år. (Foto: © TILMAN JENTZSCH, Ritzau Scanpix)

Winnie Raeder er en sanger og sangskriver, man ikke har hørt ret meget til herhjemme. Til gengæld har hun gjort sig bemærket i London, hvor hun bor.

Men ifølge Alex Vargas er det synd, at danskerne endnu ikke har fået øjnene op for hendes vilde vokal og smukke sange.

- Winnie Raeder med 'Don't You Dare' - det er ret specielt. Der er ikke ret mange herhjemme, der kender hende, men hun synger fantastisk og skriver nogle smukke sange. Hun varmede op for mig i London for et års tid siden. Jeg havde set en video med hende, og dér vidste jeg ikke, hun var dansk, men jeg blev fuldstændig forelsket i dén stemme. Så inviterede jeg hende til at komme og varme op for mig.

Lyt til Winnie Raeder med 'Don't You Dare' her:

6

FOOL anbefaler: IVAN$ITO

IVAN$ITO udgav sit debutalbum, 'Everything Is Reggaeton', i april. (Foto: © Nicoline Thim)

Trænger man til at udfordre sit sprogøre - til lyden af dansable rytmer - så er det IVAN$ITO, man skal søge frem på sin streamingtjeneste. Han synger nemlig på spansk - selvom det album, han udgav i foråret, har en engelsk titel: 'Everything Is Reggaeton'. Det er klart værd at give et skud, mener duoen FOOL.

Adrian (forsanger): - Jeg har haft optur over IVAN$ITO med 'Ahorita' og nynnet en del med på den.

Jabs (producer og trommeslager): - Det er grineren at høre en dansker synge på spansk. Og det kunne være grineren, hvis han lavede det på dansk. Der er rigtig mange genrer, der bliver lavet danske udgaver af, når de kommer til Danmark fra den store verden og bliver sådan en blanding af slang og genrer. Men lige reggaeton synes jeg ikke, man har hørt på en fed måde i Danmark endnu.

Adrian: - Men det er sejt at sigte efter stjernerne og udgive noget på spansk i Danmark, selvom de fleste ikke kommer til at forstå det. Det er sejt at vælge at gå med det, fordi det er det, man har lyst til.

Lyt til IVAN$ITO med 'Ahorita' her:

7

Ganger anbefaler: Summers

Summers - med det borgerlige navn Niels Christian Sommer - har tidligere spillet i bandet Mont Oliver, men har udgivet singler under sit solo-alias siden 2018. Deriblandt 'Die Young'. (Foto: © Niklas Vindelev)

Er man den lidt melankolske type, er Summers et godt bud på en ny kunstner, man skal tjekke ud. Det mener bandet Ganger.

Niels Christian Sommer, som står bag kunstnernavnet, er ikke ny på den danske musikscene - han har blandt andet en fortid i bandet Mont Oliver og har skrevet og produceret for blandt andre Ganger selv. Men Summers er stadig relativt nyt.

I 2020 har han udgivet en række singler, og især én af dem er særligt oplagt at starte ud med at lytte til, mener Mille Christensen, som synger i Ganger.

Mille Christensen (sanger): - 'Die Young' med Summers er vi vilde med. Summers er en virkelig dygtig producer og sangskriver. Han er sindssygt fed, og så har han været med til at producere en stor del af vores musik. Og så er det bare et sommernummer, som er lidt melankolsk. Det har den dér følelse af at gå hjem om natten om sommeren.

Lyt til Summers med 'Die Young' her: