Se billederne: Hiphop-covers ligner tit noget, der er løgn - og det er der en grund til

Hård attitude og aggression viser sig ofte som mindre flotte hiphop-covers. Her er fem eksempler.

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Der er flotte covers til singler og album – og så er der de mindre flotte.

Alle musikgenrer har deres stereotyper; både når det gælder lyde, tematikker og visuelle udtryk. I hiphoppen har der i mange år tegnet sig et typisk billede af en hård attitude og en god portion aggression.

Da alt det ofte skal afspejles i det visuelle udtryk til et album eller sang, har det desværre dannet grobund for mange mindre flotte covers, der fremviser flere kiksede hiphoptendenser.

I hvert fald hvis man skal tro 20-årige Gustav Bjerre, som er grafisk designer og har lavet artwork for blandt andre Sivas, Kesi, Gilli, Skinz og Emil Stabil.

Han mener, at et godt og flot cover skal se professionelt ud, være gennemarbejdet og gennemført og have en sammenhæng i farvetema, skabelon og udtryk, der er med til at give musikeren bag sin egen identitet.

- Lækre og æstetiske covers bliver ikke prioriteret højt nok af rapperne selv, men i stedet bliver det et forsøg på at fremhæve sig selv som sej og dominerende gennem forskellige rapklichéer, hvor der bliver talt med alt for store bogstaver, siger Gustav Bjerre.

Herunder har vi sammen udvalgt nogle af de værste tendenser og mindre flotte covers i hiphoppens nyere tid.

1

21 Savage – 'Issa Album'

(Album)

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

- Generelt er animation og illustrationsstilen rigtig fed, hvis den bliver udført rigtigt. Men når det kommer til illustrationer, er der altså en hårfin balance mellem et flot og gennemarbejdet artwork og så noget, der ser ud til at være lavet i Microsoft Paint.

- Eksemplet herover ligner klart det sidstnævnte. Man savner noget tekstur, dybde eller noget tredje, der kunne få det til at ligne andet end en noget, der er taget direkte ud af en farvelægningsbog. Uden at kende til skaberen af artworket og hans eller hendes arbejdsmetoder kunne man sagtens lokkes til at tro, at det rent faktisk er lavet i Paint.

0:00

- Den animerede og illustrerede stil har været særligt populær i den nyere 'emotrap'-subgenre, og en artist som Lil Uzi Vert har heftigt benyttet sig af stilarten på album som 'Lil Uzi Vert vs. The World' og 'The Perfect LUV Tape', men dog med en smule mere succes end ovenstående.

2

Chief Keef & Gucci Mane – 'Big Gucci Sosa'

(Album)

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

- Det her albumcover er bare ét ud af de uendeligt mange eksempler på den horrorinspirerede stil, som har domineret den visuelle side af den amerikanske trap-scene, lige siden den startede.

- Hverken Chief Keef eller Gucci Mane er kendt for særligt banebrydende, teknisk eller kreativt imponerende artworks, men lige præcis dette skuffer specielt. Især på grund af de spildte chancer og muligheder, der har været på den visuelle front for samarbejdet mellem de to.

0:00

- De er tydeligvis gået efter et filmunivers, hvor Gucci Mane spiller den legendariske Freddy Krueger fra 'A Nightmare on Elm Street', og Chief Keef er morderen i filmserien 'Fredag den 13.', men det er så overdrevet sløset udført, at det bliver decideret komisk.

- Tydeligheden i, at deres ansigter er blevet photoshop'et ind på andres kroppe og overdrivelsen med den blodige skrift, gør, at det bliver så overudtalt, at det ikke hænger sammen. To traplegender mødes på et 44 minutter langt album, men artworket underspiller klart wow-faktoren i projektet.

3

Yung Bans feat. Lil Yachty – 'Different Colors'

(Single)

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

- Et track, som nu er på Spotify på albummet 'Yung Bans' under et helt nyt artwork, men som først udkom på Soundcloud med det herover.

- Dette eksempel går mig særligt på, fordi jeg faktisk oprindeligt - af Yung Bans selv - blev sat til at lave artwork til Soundcloud-udgivelsen helt tilbage i februar 2018. Jeg blev instrueret i, hvad han ønskede, og hvordan han forestillede sig, det skulle se ud.

0:00

- Yung Bans gav udtryk for at være tilfreds med resultatet, men da sangen i marts blev udgivet, var det med et artwork, som er et tydeligt eksempel på en 'dagen-før-løsning'. Siden er det blevet udskiftet med et andet, men langt fra bedre alternativ.

- Det taler i den grad også imod det første artwork, at det er nogle decideret dårlige billeder af dem begge. Lil Yachty har en sort hue trukket ned over sine karakteristiske røde fletninger, så man ser ikke engang, at det er Lil Yachty, hvilket er ret ærgerligt for en artist som Yung Bans, som gerne skulle gøre kendskabet til sin musik mere udbredt gennem et samarbejde med Lil Yachty.

4

Yella Beezy – 'Ain't No Goin' Bacc'

(Album)

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

- Her ser vi et godt eksempel på portrætstilen, som jeg er særligt træt af. For det første er det et dårligt billede taget i dårlig kvalitet med en iPhone, efter Yella Beezy har været til barber.

- De tatoveringslignende tegninger i ansigtet kører på forudsigelig trend med, at jo flere ansigtstatoveringer, man har, jo sejere er man - selv har Yella Beezy i virkeligheden ikke en eneste.

0:00

- Kigger man på baggrunden, ser man et stykke krøllet papir, som også er et ofte brugt greb, men her er det svært at se funktionen og sammenhængen. Man ser også en kæmpe forskel i opløsningen på baggrunden og portrættet af ham; kæden er eksempelvis i langt lavere kvalitet end resten af billedet, hvilket får det til at se super uprofessionelt ud.

5

Lil Pump – 'Esskeetit'

(Single)

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

- Lil Pump har endnu ikke benyttet sig af ét eneste æstetisk tilfredsstillende cover, men hvis man kender til Lil Pumps musik og væsen, lægger det heller ikke op til at forvente et mesterværk af et artwork.

- Der må dog også være en nedre grænse for, hvor ugennemtænkt og ikke-gennemarbejdet et artwork til en så stor udgivelse kan være.

0:00

- Man har taget et behind-the-scenes-skud fra settet under optagelserne til den officielle og egentlig udmærkede musikvideo til selvsamme nummer, givet det til - efter alt at dømme - en grafisk praktikant og sluttet det af med den uoriginale og rap-stereotypiske idé om at sætte Lil Pump ind i en guldramme. Come on.

Se de fem covers herunder:

1 / 5
FacebookTwitter