Stegelmann afslører: Her er filmmusikken, der altid giver mig en klump i halsen

'Game of Thrones' og 'Ringenes Herre' var intet uden musikken. Og uden små fløjter og klokker.

Hvis du har set 'Ringenes Herre', 'Game of Thrones' eller andre storslåede fantasyfilm og serier, har du sikkert både fået gåsehud og tårer i øjnene.

Men det er ikke kun billederne på skærmen, der rammer dig og millioner af andre seere. Filmene gør også brug af en afgørende, usynlig ingrediens: musikken.

Musikken sætter grundtonen og er med til at skabe både tryghed og overraskelser gennem handlingen i mange film. I den grad også i eventyr og fantasy.

- Allerede i 'King Kong' og 'Troldmanden fra Oz' spillede musikken en altafgørende rolle i formidlingen af illusionen. Max Steiners musik til 'King Kong' blev således toneangivende, ikke bare for fantasy-genren, men for filmmusikken som helhed, fortæller Troldspejlets vært, Jakob Stegelmann, om den legendariske film fra 1933.

Musikken er de seneste årtier blevet en uadskillelig del af fantasygenren - ikke mindst på grund af de mærkværdige instrumenter, komponisterne gør brug af.

- Hvis fantasy-genren skulle have sin egen lyd, måtte der trækkes på noget, der kunne få os til at tænke på eventyrets rødder i oldgammel kultur, forklarer Jakob Stegelmann.

Her kan du se tre af Jakob Stegelmanns personlige fantasy-favoritter - mens slagtøjsspiller Jakob Weber forklarer om de mærkværdige og magiske instrumenter.

Klik på playikonet og se DR SymfoniOrkestret fremføre musikken til Fantasymphony-koncerterne i sidste uge:

1

Harry Potter

Med millioner af læsere verden over, der i forvejen kendte Harry Potter og alle hans venner, kunne filmene blive en gigantisk skuffelse. Derfor hidkaldte filmfolkene komponisten John Williams til at sørge for, at troldmandsskolen og al magien blev ligesom i bøgerne.

- Og han leverede varen. Selv når et enkelt instrument sætter i gang, er man straks med, siger Jakob Stegelmann.

Det første instrument i uglen Hedwigs tema er en celeste. Den ligner et klaver, men indeni er der små hamre, der slår på små klokker.

- Det giver en meget drømmeagtig fornemmelse, forklarer musiker Jakob Weber.

- John Williams skulle bruge et instrument, der var rent og hvidt i klangen, men samtidig både mystisk og lidt uhyggeligt. Vi hører de bløde hvide fjer, og eventyret er i gang.

Se DR SymfoniOrkestret opføre 'Hedwig's Theme' i videoen ovenfor. Du kan høre Celesten helt fra begyndelsen.

2

Ringenes Herre

Det blev mødt med skepsis, at gyser-komponisten Howard Shore skulle skrive musik til filmatiseringen af 'Ringenes Herre'. For ville de onde toner, han er kendt for, ikke dræbe skønheden i Tolkiens legendariske bøger?

- Heldigvis glemte Howard Shore ikke poesien. Den kom med, og hans musik til både 'Hobitten' og 'Ringenes Herre' er blevet en uadskillelig del af Tolkiens verden, siger Jakob Stegelmann.

Et af de hemmelige våben kommer fra slagtøjet: nemlig metalkæder, der rasler infernalsk.

- Howard Shore ønskede sig lyden af tung industri, når Sauroman og hans orker smedede den uhyggelige hær i Ringenes Herre. Heavy metal! siger Jakob Weber.

Se DR SymfoniOrkestret opføre 'A Knife in the Dark' i videoen ovenfor. Du kan høre og se kæderne helt fra begyndelsen.

3

Willow

Som tilskuer til en fantasyfilm skal man føle noget - også gerne ud af øjenkrogen.

- Nogle fungerer ekstra godt på det sentimentale plan. Jeg får i hvert fald altid en klump i halsen, når jeg hører Elora Danans tema fra 'Willow', siger Jakob Stegelmann.

- James Horners musik er både foruroligende, rørende og triumferende. Han bruger symfoniorkestret i flot samspil med et stort udbud af sære og mystiske instrumenter, man knap troede fandtes.

Et af de sære instrumenter er shakuhacien - en bambusfløjte brugt af japanske buddhistmunke for tusind år siden. På grund af fløjterne og de spirituelle ritualer fik munkene lov til at rejse på tværs af landets grænser:

- Derfor blev de også ofte brugt som spioner og budbringere, fortæller Jakob Weber.

- James Horner har brug for en uskyldsren lyd, der samtidig har lyden af den uundgåelige skæbne. Østenvinden, der blæser ind over den mørke middelalder...

Se DR SymfoniOrkestret opføre 'Elora Danan's Birth' i videoen ovenfor. Du kan høre og se fløjten (i en metaludgave) efter 2:40.

Facebook
Twitter