Ariana og Abba: Ny undersøgelse afslører, hvilken musik der gør dig glad

Nyt britisk studie har undersøgt, hvordan musik påvirker lytternes humør.

Trænger du til en musikalsk lykkepille, er Ariana Grande-hittet 'God Is A Woman' ikke noget dumt bud, viser en ny undersøgelse. (Foto: NBC © Getty Images)

Din cykel er flad, det siler ned udenfor, og det eneste, du har tilbage i køleskabet, er en rynket peberfrugt og en halvgammel mælk.

Nogle dage er bare mere grå end andre, men næste gang du hænger med mulen, er løsningen måske blot ét klik væk.

Et nyt videnskabeligt studie viser nemlig, at du blot skal lytte til glad popmusik i så lidt som fem minutter, før du selv bliver lidt gladere i låget.

Undersøgelsen, der er foretaget af Det Britiske Akademi for Lydterapi i samarbejde med streamingtjenesten Deezer, har sat musikforbruget hos i alt 7.500 personer fra forskellige lande under en lup.

Her har forskerne undersøgt, hvordan musik påvirker os mennesker, og hvilke genrer der har den bedste virkning på forskellige sindstilstande.

Undersøgelsen afslører, at folk i gennemsnit skal lytte til 11 minutters musik for at få del i musikkens terapeutiske effekt. Én undtagelse er dog popmusik. Her beretter flere deltagere om, at de allerede føler sig gladere til mode efter blot fem minutter med 'glad' musik i ørerne.

Deltagernes foretrukne valg, når mundvigene skal vendes opad, er – måske ikke så overraskende – kæmpehittet 'Happy' med Pharrell Williams efterfulgt af sange som 'God Is a Woman' med Ariana Grande, 'Sing' med Ed Sheeran og Abba-klassikeren 'Dancing Queen'.

Snup en musikalsk lykkepille med Pharrell Williams her, mens du læser videre:

0:00

Beethoven and chill

Men musik kan mere end blot gøre os glade, viser undersøgelsen.

Har du for eksempel brug for at stresse af, skal der klassisk musik på anlægget – gerne Ludwig van Beethovens 'Femte Symfoni', som viser sig at være deltagernes foretrukne valg, når der står afslapning på menuen.

Læn dig tilbage til lyden af Beethoven, mens du læser videre:

0:00

Samtidig viser det sig også, at rockmusik kan hjælpe os med at slappe af. Således melder 18 procent af undersøgelsens deltagere, at de føler sig mere afslappede efter at have lyttet til 16 minutters rockmusik.

En tredjedel af respondenterne (28 procent) mener også, at rockmusik hjælper dem med at håndtere følelser af vrede. Her er deltagernes foretrukne valg 'Highway to Hell' med ACDC.

Pharrell Williams hittede stort med den musikalske humbørbombe 'Happy' tilbage i 2013. I dag er nummeret blevet hørt mere end 700 millioner gange alene på Spotify. (Foto: Philipp Schmidli © Getty Images)

Der findes ikke en facitliste

Lars Rye Bertelsen, musikterapeut og ekstern lektor ved Aalborg Universitet, har ikke set den konkrete undersøgelse, men bekræfter, at musik kan have stor indvirkning på vores humør.

Og rent faktisk regulerer mange af os allerede vores sindstilstand gennem musik, uden at vi nødvendigvis tænker over det.

- Musik kan påvirke os på mange måder, og mange af os vælger allerede musik ud fra, hvilken virkning vi gerne vil have, at den skal have på os. Det kender vi for eksempel, når vi varmer op derhjemme inden en bytur – så hører mange af os hurtig, energifyldt musik for at komme i den rette stemning, forklarer han.

Men selvom det britiske studie altså peger på, at nogle genrer og bestemte sange kan være med til at påvirke dit humør, så er virkeligheden ikke så sort-hvid, forklarer Lars Rye Bertelsen.

- Der findes ikke en facitliste, hvor man kan sige, at hvis du hører det her nummer, så bliver du mere rolig eller glad. Musikkens virkning er universel, og hvis vi forbinder musikken med en traumatisk oplevelse eller et varmt minde, er det med til at farve vores oplevelse af musikken – så det samme stykke musik har ikke nødvendigvis samme virkning for os alle, siger han og fortsætter;

- Jeg kan godt fortælle dig, at det her stykke klassisk musik med Bach får dig til at slappe af, men hvis det får dig til at tænke på din ekskæreste, som du savner, er det jo lige meget, siger Lars Rye Bertelsen.

Nummeret 'God Is A Woman' med Ariana Grande er blandt favoritterne hos undersøgelsens deltagere, når det kom til sange, der skal få dem i godt humør. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Forudsigelig musik får dig til at slappe af

Lars Rye Bertelsen ved dog alligevel lidt om, hvilke tricks man kan benytte, hvis man for eksempel gerne vil slappe af og mindske stress.

Gennem sit virke som musikterapeut har han været med til at udvikle en musikapp, som kan hjælpe med at berolige patienter i psykiatrien eller tilskadekomne, der fragtes i ambulance.

Her er målet blandt andet at få den såkaldte krybdyrhjerne – den del af hjernen, der gennem årtusinder har hjulpet os med at være på vagt over for eventuelle farer – til at slappe af.

Det kan man blandt andet gøre ved at høre simpel, forudsigelig musik, fortæller Lars Rye Bertelsen.

- Krybdyrhjernen holder aldrig ferie, men når vi gerne vil slappe af, handler det om at finde noget musik, der ikke påvirker den del af hjernen i så høj grad. Dér kan forudsigelig musik være god, siger han og fortsætter;

- Når hjernen kan regne ud, hvad der sker lige om lidt, så behøver den ikke være på vagt, og så slapper man lettere af.

Facebook
Twitter