Barbara Moleko tilbage efter stress og angst: 'Jeg gad kraftedeme ikke have så ondt af mig selv'

Barbara Moleko er klar med nyt album efter fem år, som har budt på en række store udfordringer og nedture.

(Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Glamourøse sceneoptrædener, hits i radioen og rosende ord fra anmeldere og publikum.

Hvad mere kan man drømme om som musiker? Sanger og sangskriver Barbara Moleko havde stort set det hele. Det kørte lige, som det skulle.

Da hun blev gravid med sin datter, var det måske ikke den bedste timing. Men forbilleder som Lauryn Hill og Erykah Badu havde jo fået det ene barn efter det andet og stadig haft fuld gang i en hæsblæsende karriere.

- Hvis andre kvinder kunne, så kunne jeg fandeme også, fortæller i dag 33-årige Barbara Moleko om de tanker, der gik igennem hendes hoved, da hun blev gravid som 27-årig.

Hun gik i gang med at skrive sit andet album tre måneder efter at have født. Set i bakspejlet var det alt for hurtigt, og generelt kørte hun alt for hårdt på, siger sangeren.

- Jeg syntes, jeg konstant haltede efter. Jeg havde en følelse af, at bordet fangede, og at jeg blev nødt til at fortsætte og levere. De første par år gik det egentlig fint, men jeg brændte ud med tiden, fortæller Barbara Moleko, som netop har udgivet sit første album i fem år, 'Jeg er stærk'.

Lyt til 'Kold krig' fra Barbara Molekos nye album, mens du læser videre:

0:00

Et album, som er en form for bearbejdning af de kriser, Barbara Moleko har gennemgået siden sidste udgivelse. Hun har nemlig både haft stress, depression og angst og oplevet to ufrivillige aborter. Alt sammen fordi hun ignorerede de signaler, hendes krop sendte, og fortsatte i et alt for højt tempo, tror hun.

- Hvis jeg nu kun havde valgt en af tingene, havde det måske været fint, men både at gå i studiet, lave en masse tv, være på turné og så at have en lille datter, det var for meget. Jeg var ikke klar over, hvad der skulle til, for at jeg ikke gik helt kold, fortæller Barbara Moleko, som med tiden fik skriveblokade, tale- og synsforstyrrelser og motoriske vanskeligheder.

- Det blev meget fysisk. Og til sidst var der nogen, der måtte stoppe mig. Min mor og daværende kæreste sagde: "Nu skal du snakke med nogen, for du kører dig selv helt ned". Det var virkelig rart, selvom jeg følte, at nu havde jeg haft det skidt så længe, at det var fint - men jeg havde ikke opdaget, at det var, fordi jeg slet ikke kunne mærke noget længere.

Livet er ikke perfekt

Barbara Moleko blev tvunget til at trække stikket, da det høje tempo fik hendes krop til for alvor at sige fra for tre år siden. Hendes datter kunne bo en del hos sin far, og for Moleko selv gik hverdagen nu ud på at lytte til podcasts og lægge puslespil og generelt lave så lidt som muligt.

Langsomt fandt hun nogle rutiner og måder at tackle sine egne mønstre på, som fungerede meget bedre for hende. Og i midten af sidste år kunne hun mærke, at hun havde fået energien, inspirationen og gåpåmodet tilbage.

- Jeg nåede til et punkt, hvor jeg kraftedeme ikke gad at gå og have det så skidt og så ondt af mig selv. Jeg ville være den udgave af mig selv, jeg bedst kan lide; hende, der har overskud og er lidt for højtråbende og fjollet, siger Barbara Moleko, som også fik mod på at starte arbejdet med musikken op igen.

- Jeg havde nogle ting liggende i dropboxen og gik så småt i gang med at skrive. Jeg tænkte: "Okay, nu laver vi det forpulede album og får de der sange ud".

Og det var nøjagtig, hvad de gjorde: Sangene er nu ude på det nye album 'Jeg er stærk'. Med sangene og albumtitlen vil Barbara Moleko understrege, at hun ikke vil have, at andre skal have ondt af hende på grund af den modgang, hun har mødt. Hun har nemlig valgt at fokusere på den styrke, man kan opnå på den anden side af en krise.

Lyt til 'Volume', som, ifølge Moleko selv, er en hyldest til kvinden, kvindekroppen og det uperfekte:

0:00

- Det handler om at indse, at livet ikke nødvendigvis kommer til at køre ud af det spor, du gerne vil have, det skal gøre, og det er okay. Der er ikke noget, der er perfekt. Jeg tror, Iben Hjejle på et tidspunkt har sagt, at det handler om at dele lorten op i så små bidder, at man ikke kan smage, det er lort. Det handler om at samle på de små glædesglimt i hverdagen. Det er det, jeg gerne vil have frem med albummet og med min fortælling, forklarer hun.

Et skridt af gangen

'Jeg er stærk' er en opsang til Barbara Moleko selv, som skal minde hende om ikke at lade dæmonerne fylde for meget. Hun har gerne villet åbne op for en fuldstændig upoleret version af sig selv, og det kan man blandt andet høre på nogle af sangene på albummet, som er rå og demoagtige.

- Det er med vilje, for det handler også om at omfavne processen, har jeg lært. Og det vil jeg gerne have, at folk skal høre. Det er vigtigt for mig, at mine fans ved, man ikke står alene med noget som helst her i livet, siger hun og fortsætter:

- Det kan føles meget ensomt at gå igennem psykiske og fysiske udfordringer i sit liv, men der er altid nogen, der har oplevet det samme. Og nogle gange gør det livet mere tåleligt at blive mindet om det.

Barbara Moleko har fået energien og glæden tilbage og glæder sig til at spille de nye sange live, når det igen bliver muligt. Her ses hun spille koncert til Fredagsrock i Tivoli sidste år. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)

Sangeren har lært at sætte pris på de små ting og at sætte forventningerne til sig selv og de ting, hun skal opnå i sit liv, ned. Nu tager hun en dag og ét skridt af gangen. Og hun er blevet bedre til at indrette sin hverdag efter det.

- Jeg har måttet indse, at jeg har kørt computeren helt død, og nu kan den ikke overbelastes lige så meget som før. Den reagerer hurtigere, og det er egentlig meget rart at vide, hvor grænsen går. Øvelsen er, at man skal nå til et punkt, hvor man fornemmer det i god tid, og ikke først når man tænker: "Shit, nu kan jeg ikke få luft".

Nu er Barbara Moleko for eksempel kun i studiet i fire-fem timer af gangen. Så er hendes batterier nemlig flade, og hjernen er drænet. Så er det på tide at komme hjem og lade op igen.

Men det er bestemt ikke ensbetydende med, at hun sidder stille. Hun er nemlig begyndt også at skrive for andre kunstnere - når hun altså ikke skriver til sig selv. Og ikke engang coronakrisen har kunnet sætte en stopper for den nyfundne energi og glæde ved musikken.

- Jeg har så meget energi, og jeg skal fejre den her udgivelse. Jeg vil fucking spille på et torv, hvis jeg ikke kan komme ud at spille normale koncerter. Jeg er jo en spillekvinde.

Facebook
Twitter