Begravede sig selv på video: 3 ting, du skal vide om 'Tiger King'-stjernens vilde musikkarriere

Joe Exotics sange høster millioner af streams - men er det overhovedet Netflix-stjernen selv, der synger?

Joe Exotic købte sine første tigere, to unger, i 2000. (Foto: Netflix / Vecteezy © Grafik: Christian Ellegaard)
Joe Exotic købte sine første tigere, to unger, i 2000. (Foto: Netflix / Vecteezy © Grafik: Christian Ellegaard)

Spoiler-alarm: Denne artikel afslører dele af dokumentarserien 'Tiger King's handling.

Måske har du undret dig over, hvorfor en mand flankeret af en glubsk tiger og med læderhud, der kan gøre selv Robinson-Dan misundelig (og hår, der for længst har mistet alt liv og fugt til en flaske brintoverilte) er begyndt at dukke op i dit Instagram- og nyhedsfeed.

Men nej, det er ikke Peter Frödin, der er hoppet i klæd-ud-kassen med falske tribal-tatoveringer og en mullet-paryk for at reklamere for endnu et bettingsite.

Næ, manden, der lyder fødenavnet Joe Schreibvogel, men går under aliasset Joe Exotic, er ingen ringere end hovedpersonen i én af de mest hypede Netflix-serier netop nu.

Siden dokumentarserien 'Tiger King: Murder, Mayhem and Madness' havde premiere den 20. marts, har fortællingen om Joe Exotic og hans sære tilværelse taget sofaseere over verden med storm, og serien er lige nu den meste streamede titel på Netflix i både USA og herhjemme.

Én af de sider af den flamboyante Joe Exotic, som dokumentarserien præsenterer os for - og tro mig, der er mange! - er hans karriere som countrysanger. Men er den dyreglade Joe Exotic egentlig den store hitmager, han foregiver at være?

Vi har samlet tre ting, du skal vide om Joe Exotics rutsjebanetur af en musikkarriere.

1

Synger Joe overhovedet selv?

Joe Exotic ses her i studiet i en af sine musikvideoer. Nu sås der dog tvivl om, hvorvidt Joe Exotic rent faktisk selv synger på de mange sange, han har udgivet i eget navn. (Foto: Screenshot / Vecteezy © Grafik: Christian Ellegaard)

Joe Exotics musikkarriere fylder ikke specielt meget i den syv afsnit lange serie - hvilket siger lidt om, hvilke andre vilde storylines producerne ellers havde at arbejde med.

I kølvandet på serien har Exotics musikalske eskapader dog trukket en del overskrifter - og ikke af den gode slags. Nye anklager om, at den syngende dyrepasser slet ikke selv kan synge, er nemlig begyndt at pible frem.

Ifølge Vanity Fair er det slet ikke Joe Exotic selv, der har skrevet eller synger på sange som 'Here Kitty Kitty' og 'I Saw A Tiger', som begge optræder i dokumentarserien. Mændene bag sangene hedder i virkeligheden Vince Johnson og Danny Clinton, og ifølge Vanity Fair hyrede Joe Exotic de to musikere til at komponere og indspille en række sange ud fra stikord om Exotic og hans liv på tigerfarmen.

Johnson fortæller til Vanity Fair, at han ikke anede, at Joe Exotic ville lade, som om det var ham selv, der stod bag sangene. Derfor blev han både overrasket og vred, da han en dag faldt over en video, hvor Joe Exotic stod og mimede til hans og Clintons sange.

Johnson kontaktede Exotic, som dog forsikrede ham om, at sangene skulle bruges i hans kommende realityserie, og tanken om at få sin musik spillet på landsdækkende tv fik Johnson til at køle ned for en stund.

Manden bag realityshowet - der i øvrigt aldrig blev til noget - var produceren Rick Kirkham, som også medvirker i flere afsnit af Netflix-dokumentaren. Han bestrider også over for Vanity Fair, at det skulle være Joe Exotic selv, der giver den som country-crooner på de omtalte sange.

- Det var fuldkommen åndssvagt. På et tidspunkt var Joe en smule fuld og skæv, og vi fik presset ham til at synge en bid af en sang. Han kunne ikke engang synge rent. Det var så latterligt. Det var én stor joke blandt holdet og personalet, at det ikke var ham, der sang - men han insisterede højt og helligt på over for alle, inklusiv mig og mit hold, at det var ham, lyder det fra Kirkham.

Instruktørerne bag Netflix-dokumentaren har dog i et interview med Los Angeles Times fortalt, at Joe Exotic rent faktisk selv sang på nogle af sine sange, men at han samtidig havde indrømmet over for dem, at han ikke have lagt stemme til hele sin diskografi.

- Vi klippede en rigtig god scene ud (af dokumentaren), der handlede om det. Joe sagde endda: "Selvfølgelig er det ikke alle sangere, der synger på alle deres sange; det er bare sådan, det fungerer". Hans syn på det var sjovt: At du kan være musiker og sanger og ikke synge, lød det fra instruktør Eric Goode til avisen.

Joe Exotic, der lige nu afsoner en 22 år lang fængselsdom, har ikke selv kommenteret på rygterne.

2

Han har lavet de vildeste musikvideoer

Man kan ikke påstå, at Joe Exotic gør noget halvt. Tag bare dette skud fra musikvideoen 'How Was I To Know', hvor Exotic iscenesætter sin egen begravelse komplet med både blomsterdekorationer og en guldbelagt kiste. (Foto: Screenshot / Vecteezy © Grafik: Christian Ellegaard)

Sangtalent eller ej, så har Joe Exotic altså fået skabt sig et imponerende musikalsk bagkatalog - og det til trods for, at manden også har brugt tid på at filme sit eget realityshow, stille op til både et præsident- og guvernørvalg og passe stribevis af tigere og andre levende dyr.

I Netflix-dokumentaren får vi blandt andet et glimt af musikvideoen til nummeret 'Here Kitty Kitty', hvor en kvinde, der umiskendeligt ligner Exotics ærkefjende, dyrerettigheds-forkæmperen Carole Baskin, ses fodre en tiger og en løve med kød og "menneskelemmer" af plastik.

Videoen er en del af tigerelskerens smædekampagne mod Baskin, som Joe Exotic er overbevist om har dræbt sin tidligere mand, der forsvandt på mystisk vis for 23 år siden, og fodret hans lig til sine egne tigere. En teori, som mange på nettet - herunder ingen ringere end O.J. Simpson - i øvrigt lader til at bakke op om.

Her ses fadet med "menneskekød", som Carole Baskin-klonen serverer for tigerne i musikvideoen til 'Here Kitty Kitty'. (Foto: Screenshot / Vecteezy © Grafik: Christian Ellegaard)

Joe Exotics videorepertoire tæller dog mange flere perler såsom den opløftende "klap-dig-selv-i-takt-på-cowboybukselommen"-hymne 'Bring It On (Please Unite)' og den rørende kærlighedsballade 'My First Love', der nok skal få en (krokodille)tåre eller to frem i øjenkrogen hos nogle.

Ét af de vildere eksempler fra tigertæmmerens videografi finder vi i nummeret 'How Was I To Know'. I musikvideoen til den følelsesladede countryballade - der sender tankerne hen på en henlagt demo med Sheryl Crow - iscenesætter Joe Exotic nemlig sin egen begravelse.

I en scene i videoen ses Joe Exotic på en mark liggende i en guldfarvet kiste. Kisten er dekoreret med blomster, og i favnen har den "afdøde" Exotic to røde roser, alt i mens kameraet igen og igen panorerer hen over tigerkongens lit de parade.

I musikvideoens afsluttende scene kommer en sortklædt mand gående ind på marken. Han lukker låget på kisten, mens kameraet zoomer ud i en drone-total.

Ifølge én af Exotics tidligere ansatte var der ikke langt fra tanke til handling, når det gjaldt om at få nye musikvideoer i kassen.

- Han gav os intet varsel omkring, at vi skulle skyde musikvideoerne. Han vågnede nogle gange bare om morgenen og sagde: "Vi skal skyde en musikvideo i dag, for jeg har haft en drøm om, hvordan det skal se ud". Og så ville han senere møde op klædt ud som en præst, fortæller Mateusz Gugalka, der flyttede fra Polen til USA som 22-årig for at arbejde i Joe Exotics dyrepark, til Vanity Fair.

Mediet The Tab har lavet en oversigt over et udpluk af Joe Exotics mange musikvideoer, som du kan se her.

3

Hans musik hitter som aldrig før

Joe Exotic er efter Netflix-dokumentaren 'Tiger King' blevet et verdensomspændende kultfænomen - også her i Danmark. Vi er faktisk det land, der har googlet 'Joe Exotic' ottendemest i løbet af den seneste uge. (Foto: Screenshot / Vecteezy © Grafik: Christian Ellegaard)

Der er ingen tvivl om, at hypen omkring 'Tiger King' har fået Joe Exotics navn på isolationsramte læber verden over.

På nettet lever fortællingen om den dyreglade og pistolslyngende Exotic videre i bedste velgående, og de sociale medier flyder i skrivende stund over med memes med Joe Exotic og de andre medvirkende - tag bare denne, som et herligt eksempel.

Samtidig har tigerhviskerens musik altså også fået ny opmærksomhed.

Google Trends - et værktøj, der måler, hvad folk søger på hos den gigantiske søgemaskine - melder om "kraftig vækst" blandt søgeord som "Joe Exotic country music" og "Joe Exotic music video"- særligt i tigerkongens hjemstat Oklahoma i USA, hvor søgningerne topper.

Kaster man et blik på 'JoeExotic TV', hovedpersonens egen YouTube-kanal, har flere af hans musikvideoer da også høstet visninger i stor stil.

Kronen på værket er 'Here Kitty Kitty' - ja, det var den, hvor tigerne blev fodret med "menneskekød" - som er blevet set tæt på fire millioner gange. Nummeret 'I Saw A Tiger' klarer sig dog også pænt og er nået op på over to millioner afspilninger.

Desværre er det ikke muligt at se, hvornår de mange visninger er rullet ind, men mon ikke, der er kommet lidt ekstra gang i musikbutikken, siden Netflix lancerede dokumentaren for to uger siden.

Vil du gerne have Joe Exotics værker med dig på farten, så er flere af troubadourens sange også at finde på Spotify. Det er dog uvist, om det er Exotic selv eller et par teknikferme fans, der har uploadet numrene hos streaminggiganten.

FacebookTwitter