Billie Eilish smider tøjet i opsigtsvækkende video: 'Hvorfor dømmer I mig for min krop?'

Den 18-årige superstjerne sætter fokus på kropsskam i en kortfilm på sociale medier.

18-årige Billie Eilish har udgivet en kortfilm, hvor hun smider trøjen og adresserer offentlighedens fokus på hendes krop. (Foto: Jim Dyson © Getty Images)

- Hvis jeg tager komfortabelt tøj på, er jeg ikke en kvinde. Hvis jeg skipper lagene, er jeg billig.

Ordene herover kommer fra den amerikanske superstjerne Billie Eilish, som netop har udgivet kortfilmen 'Not My Responsibility' - på dansk 'Ikke mit ansvar' - på sociale medier.

I filmen, hvor hun tager sin trøje af og står i bh, adresserer hun kropsskam og spørger, hvorfor folk dømmer hende for sin krop. Endda uden at have set den - altså, indtil nu.

18-årige Eilish er nemlig kendt for sit løstsiddende tøj, som hun tidligere har udtalt skyldes, at hun vil undgå seksualisering af sin krop.

- Det giver på en måde ingen mulighed for at dømme, hvordan min krop ser ud, sagde hun sidste år til det australske Vogue.

Det har dog ikke afholdt folk fra at diskutere den. Sidste år gik et billede af Billie Eilish, som på det tidspunkt var mindreårig, i en kropsnær tanktop viralt på Twitter. En lang række brugere roste den unge musikers figur, mens en masse af hendes fans skældte ud for at objektivisere hende.

- Mine bryster trendede på Twitter! Som nummer ét! Hvad sker der?, sagde Billie Eilish efterfølgende i et interview.

Billie Eilish har senest udgivet James Bond-temasangen 'No Time to Die', som landede på streamingtjenesterne tidligere i år. Lyt til den her:

0:00

Og nu tager Eilish, som startede sin karriere i musikbranchen som 14-årig i 2016, altså diskussionen op igen i kortfilmen, som oprindeligt blev brugt som intro på hendes turné tidligere i år. En turné, der skulle have fortsat verden rundt, men er blevet udskudt på grund af coronapandemien.

- Nogle hader, hvad jeg har på, nogle elsker det. Nogle bruger det til at udskamme andre, nogle til at udskamme mig. Vil du have mig til at være mindre, svagere, blødere, højere? Vil du have mig til at være stille? Provokerer mine skuldre dig? Gør mit bryst? Er jeg min mave, mine hofter, kroppen, jeg blev født med?, spørger hun i videoen, som hun lagde på sociale medier tirsdag.

- Selvom I aldrig har set min krop, dømmer I den stadig, og I dømmer mig for den. Hvorfor?

18-årige Billie Eilish er kendt for at gå i løstsiddende tøj. Hun har tidligere udtalt, at hun gør det for ikke at blive seksualiseret. (Foto: Karwai Tang © Getty Images)

Problematisk, at løstsiddende tøj er nødvendigt

En af dem, der bifalder kortfilmens budskab, er den danske danser, psykolog og debattør Louise Kjølsen, bedre kendt som TwerkQueen - selvom hun ærgrer sig over, at det tydeligvis er nødvendigt for Eilish at forholde sig til offentlighedens meninger om sin krop og påklædning.

Kjølsen er medforfatter til bogen 'Ludermanifestet' og kæmper selv for kvinders ret til at se ud og klæde sig på, som de vil, uden at skulle seksualiseres, objektiviseres og i værste tilfælde udsættes for overgreb.

Hun mener, det er problematisk, at Billie Eilish overhovedet har følt sig nødsaget til at gå i løstsiddende tøj for at fjerne fokus fra sin krop.

- Hun har forsøgt at fjerne fokus på kroppen, så folk kan forholde sig til hendes kunst, i stedet for hvor store eller små bryster hun har, og hvor tyk eller tynd hun er. Men så bliver det et samtaleemne, at man ikke kan se hendes krop. Det er i sig selv hjernedødt problematisk, at hun har følt et behov for at tage noget bestemt tøj på af den grund, forklarer Louise Kjølsen.

- Det er stadig en præmis for kvinder i verden i dag, at deres kroppe bliver gjort politiske og er et samtaleemne.

Luder eller madonna

Ifølge Kjølsen er der stor forskel på, hvordan vi dømmer kvinder på deres kroppe og påklædning i forhold til, hvordan vi dømmer mænd.

- Der er en rigtig gammel, slidt og magtfuld fortælling i vores samfund om, at kvinders værdi ligger i deres udseende. Vi får at vide, at det vigtigste ved os er, hvordan vi ser ud, siger hun.

Det er direktør for Kvindemuseet i København, Julie Rokkjær Birch, enig i. Det er nemlig, ifølge hende, en klassisk problemstilling, at kvinder enten opfattes som snerpede eller billige, alt efter hvordan de ser ud og klæder sig på.

Det ses ikke kun i underholdningsindustrien, men sker også hele tiden inden for eksempelvis politik, mener hun.

- En kvindes ydre fremtoning er altid til diskussion. Enten har hun for meget tøj eller for lidt tøj på. På mange måder hænger vi fast i den ældgamle kulturhistorie omkring kvinders dydighed. De er enten en luder eller en madonna, siger Julie Rokkjær Birch, som især bed mærke i, at Billie Eilish i kortfilmen pointerer, at hun hverken kan vinde ved at have meget eller lidt tøj på, for det vil altid være forkert.

Billie Eilish skulle have turneret verden rundt med albummet 'When We All Fall Asleep, Where Do We Go?' i foråret og til sommer, men turnéen er blevet udskudt på grund af coronapandemien. (Foto: Steve Granitz © Getty Images)

Hun forklarer, at kvinders karrierevej historisk set har været at blive godt gift. Og derfor har udseendet spillet en stor rolle i forhold til at finde sig en mand.

- Det er stadig nyt, at kvinder kan arbejde og eje på lige fod med mænd. Så det har længe handlet om at være - kort sagt - smuk og lækker. Og det hænger ved.

Hjælper ikke at pakke sig ind

Man ser dog en bølge af bevidsthed og aktivisme omkring køn og mangfoldighed hos de yngre generationer, mener Julie Rokkjær Birch. Og den kan Billie Eilish, der må siges at have en stor platform, bidrage til med for eksempel en kortfilm som den, hun har udsendt.

Og selvom filmen nok ikke starter en større revolution, så kan det alligevel gøre en forskel, mener Louise Kjølsen.

- Billie Eilish er et kæmpestort talerør. Én person kan ikke ændre noget i verden, men én person kan få andre til at gå op i noget og ændre nogens bevidsthed om noget. Det handler om at få opdraget mennesker ordentligt, inden de bliver voksne, siger hun i håb om, at budskaberne via Eilish kan nå ud til en masse - unge - mennesker.

Billie Eilish har blandt andet hittet med sangen 'Everything I Ever Wanted', som udkom sidste år. Lyt til den her:

0:00

Hun tror, Billie Eilish nu viser sig i bh for at insistere på at blive taget seriøst, lige meget hvad hun har på. For det skal handle om, hvad hun præsterer. Eilish har tidligere udtalt, at hendes valg af tøj ikke skal validere udskamning andre, der har mindre tøj på end hende.

- Der er noget solidarisk i at sige: "Nu skal vi tage den her diskussion, for det burde ikke være nødvendigt at pakke sig ind – og det hjælper for resten heller ikke", siger Louise Kjølsen.