Blev efterforsket af FBI og har hittet med sang om selvskade: Amerikansk rockmusiker vinder (endnu) en kæmpe pris

Trent Reznor fik sit gennembrud med Nine Inch Nails i 90'erne, men nu har han stor succes som filmkomponist og har netop vundet en Golden Globe.

Nine Inch Nails, som blev startet af Trent Reznor i 1988, har solgt over 20 millioner enheder og været nomineret til 13 Grammy Awards. (Foto: Christina Radish © (c) Getty images)

Er du en af dem, der har fået set Pixars populære animationsfilm 'Soul' og ladet dig fortrylle af hovedpersonen Joe Gardner og hans kærlighed til jazzmusik?

Så er du ikke alene. Og komponisterne bag soundtracket til filmen, rockmusikeren Trent Reznor og kompagnonen Atticus Ross, har netop vundet en Golden Globe for deres arbejde med filmens musikalske univers.

Det er dog langt fra er første gang, at Trent Reznor er blevet anerkendt for sit musikalske talent.

Han fik nemlig sit gennembrud som frontmand for det succesfulde, amerikanske industrial-rockband Nine Inch Nails, der har leveret hård rock og ekstraordinære sceneshows i over 30 år, og som sidste år blev optaget i den eksklusive klub 'Rock'n'roll Hall of Fame'.

Nu lyder det måske, som om Trent Reznors liv har været én lang, succesfuld rejse til toppen af den musikalske stjernehimmel - men det er langt fra den fulde fortælling. Den amerikanske musiker har nemlig kæmpet med ikke så få udfordringer i form af blandt andet misbrug og mentalt helbred i løbet af sin karriere.

Men hvem er den succesfulde, introverte og til tider dystre musiker egentlig? Her er fem ting om Trent Reznor, som du måske ikke vidste.

1

Har kæmpet med sit mentale helbred

Musikmagasinet Rolling Stone har placeret Nine Inch Nails som nummer 94 på listen over de ”største kunstnere nogensinde”. (Foto: Catherine McGann © (c) Getty images)

Trent Reznor blev draget af musikken fra barnsben, hvor han kæmpede med at føle sig udenfor og ofte ikke følte sig tilpas i sociale relationer med andre mennesker.

Men i musikken opdagede amerikaneren et talerør, han kunne kommunikere igennem, og det fik ham til at starte rockbandet Nine Inch Nails i en alder af 23.

Til Trent Reznors store overraskelse og held opdagede han, at lige så meget som han selv blev draget af musik, lige så meget blev folk draget af hans musikalske univers.

- Jeg ville bare ud med nogle rå følelser, og det var lidt et eksperiment for mig. Det skulle ikke være mainstream, og derfor var jeg overrasket over, at der var så mange, der kunne lide det. Jeg vil hellere have, at folk kommer til mig, end at jeg går på kompromis med min musik, har han udtalt i Netflix-serien 'Song Exploder'.

I dag - 33 år senere - er det blevet til ikke færre end 12 album fra det succesfulde band, der blandt andet har vundet to Grammy-priser for 'Bedste metal-optræden' og turneret i hele verden - også i Danmark, blandt andet på Roskilde Festival i 2009 og 2018.

Men på trods af den uventede succes kæmpede Trent Reznor med berømtheden og sine indre dæmoner.

Og det besluttede han at lave et album om. 'The Downward Spiral' fra 1994 er én lang historie om et menneskes forfald. Albummet strøg ind som nummer to på Billboards 'Hot 200'-hitliste, og det cementerede Nine Inch Nails som et af de helt store rockbands i 90'erne.

Lyt til 'Closer' fra 'The Downward Spiral'-albummet lige her:

0:00

Men da Trent Reznor var færdig med albummet, gik det langsomt op for ham, at han selv var i gang med selv samme selvdestruktion, som han skildrede på albummet.

- Jeg vidste ikke, hvem jeg var på daværende tidspunkt. Jeg har altid følt mig ked af det og efterladt. Jeg har aldrig følt, jeg passede ind nogle steder. Jeg prøvede at finde et sted at høre til. Et sted, hvor jeg ikke havde det dårligt, har Trent Reznor fortalt i 'Song Exploder' på Netflix.

Musikken var på mange måder Trent Reznors redning, men den åbnede samtidig også dybe sår hos rockstjernen, der til sidst skubbede ham ud i et stof- og alkoholmisbrug.

2

Blev efterforsket af FBI

Nine Inch Nails har været nomineret til 'Rock'n'Rolls Hall of Fame' tre gange. I 2020 blev de endelig optaget. (Foto: Gary Malerba © (c) Getty images)

Den første single fra Nine Inch Nails' første album 'Pretty Hate Machine' var 'Down In It'. I sangens musikvideo er Trent Reznor på flugt fra en ukendt fare, da han falder ned fra en bygning og ender med at ligge død i en pøl af blod.

Nogle af scenerne i videoen er set fra fugleperspektiv, men grundet et stramt produktionsbudget valgte producerne ifølge mediet Metalfloss at binde et kamera fast til en ballon, så de kunne filme fra de rigtige vinkler.

Problemet var bare, at der på dagen var heftig vind, og det går sjældent hånd i hånd med balloner.

Midt under optagelserne fløj ballonen derfor afsted med kameraet, og da den senere landede på en farm, valgte landmanden at indlevere kameraet til politiet.

Til deres store overraskelse lignede optagelserne - som de ikke vidste var fra en musikvideo - et mord, og de følte sig derfor nødsaget til at videregive kameraet til FBI.

Efter at have undersøgt sagen i et års tid valgte FBI at udsende flyers med oplysninger om sagen til skoler i området, hvor ballonen var fløjet til, for at indsamle spor. Og her opdagede en studerende, at filmen utroligt nok lignede en scene fra musikvideoen til 'Down In It'.

Trent Reznor forklarede efterfølgende hele optrinnet, og sagen blev opklaret, uden at der faldt dom.

Hør sangen 'Down It is' her:

0:00
3

Blev 'reddet' af idolet David Bowie

En af Trent Reznors barndomsidoler var stjernemusikeren David Bowie (tv. på billedet). De fik opbygget et tæt venskab og nåede også at optræde sammen inden David Bowies død i 2016. (Foto: Kevin.Mazur/INACTIVE © Getty)

Med til historien om det populære album 'The Downward Spiral' hører også fortællingen om det succesfulde nummer 'Hurt'.

Selvom Trent Reznor udadtil måske er kendt for sin meget dystre og vilde rock-attitude, når han indtager scenen, er han vokset op med klaveret som sit foretrukne instrument.

Og det var da netop også foran det klassiske instrument, at Trent Reznor skulle få ideen til den stille, dystre 'Hurt', som handler om at gøre skade på sig selv for at finde ud af, om man stadig kan mærke noget.

Nummeret blev nomineret til en Grammy-award for 'Bedste rocksang' i 1996, og musikvideoen er efterfølgende blevet kaldt "den bedste musikvideo nogensinde" af musikmediet NME.

Senere valgte den amerikanske stjerne Johnny Cash at lave et cover-nummer af 'Hurt', der sidenhen også fik stor anerkendelse. Selv var Trent Reznor dog splittet over oplevelsen, har han fortalt.

- Det var, som om en anden person kyssede din kæreste. Det var meget mærkeligt.

Heldigvis faldt den nye udgave af nummeret senere i god jord hos rockstjernen, der alligevel var rørt over, at en musiker som Johnny Cash ville lave en udgave af nummeret.

- Johnny Cash er en af de bedste sangskrivere nogensinde, og det betyder noget for mig, at han ville lave et cover-nummer af en af mine sange. Det handler ikke så meget om, hvad folk synes om nummeret, men hvilken ære det er, at Johnny Cash har følt, at nummeret var godt nok til at lave hans egen udgave af det.

Lyt til Nine Inch Nails' måske største hit 'Hurt' lige her:

0:00

Men Johnny Cash er langt fra den eneste stjerne, der har taget nummeret til sig. For Trent Reznor har også optrådt med 'Hurt' sammen med den nu afdøde David Bowie, der ifølge Trent Reznor var med til at redde hans liv i 90'erne.

Trent Reznor vidste, at han var på vej ned ad en selvdestruktiv vej med stoffer og alkohol. Men han formåede at gøre noget ved det efter at have fået råd fra vennen og idolet David Bowie, der selv havde haft ikke så få op- og nedture i sin karriere.

- Han gav mig råd, jeg virkelig tog til mig. Han sagde, at der fandtes en bedre vej og, at det ikke behøvede at slutte i ødelæggelse og død.

Da Trent Reznor senere i sin karriere formåede at blive ædru, ønskede han at takke David Bowie for den store indflydelse, han havde haft.

- Jeg startede med at sige: "Hey, jeg har været clean i...", men inden jeg nåede at færdiggøre sætningen, valgte han at give mig et stort kram og fortalte, at han vidste, at jeg ville klare den.

4

Er kendt for vilde optrædener og udtalelser

Her ses Trent Reznor under en koncert på festivalen Woodstock i 1994. Det var også året, hvor han begyndte at lave musik til film. Her lavede han nemlig soundtracket til filmen 'Natural Born Killers'. (Foto: Brian Rasic © (c) Getty images)

Selvom Trent Reznor - når han ikke laver hæsblæsende rocknumre - også er i stand til at lave stille og eftertænksomme numre som 'Hurt', er det langt fra det indtryk, man får af stjernen på scenen. Her hersker der til tider ren kaos.

Især tidligere i karrieren skete det ikke så få gange, at Trent Reznor smadrede det ene instrument efter det andet. Det var lige meget, om det var keyboardet, mikrofonen eller trommerne - på scenen var ingen instrumenter i sikkerhed.

Billy Howerdel, der tidligere har spillet med i Nine Inch Nails, har blandt andet udtalt, at Trent Reznor formåede at smadre et utal Les Paul-guitarer til en samlet værdi af over en million kroner, da de var på turné i 1995.

Selv skriger Trent Reznors udseende på scenen da også af uhygge og vildskab. Håret er ofte langt og snusket, mens han også flere gange har optrådt blødende eller indsmurt i hvad der ligner mudder og jord.

Når Trent Reznor ikke er i gang med at smadre ting på scenen, er han ikke bleg for at komme med udtalelser, der for nogle nok vil kategoriseres som værende kontroversielle.

Han har blandt andet kaldt Ashton Kutcher for en idiot og fortalt sine egne fans, at de ikke skulle lytte til en nyere udgave af hans tidligere album, fordi det var noget "pladeselskabs-lort". Da debutalbummet 'Pretty Hate Machine' blev genudgivet i 2011, skrev han på Twitter:

- Nine Inch Nails-fans, spild ikke jeres penge på denne version (...). Den er meget lig originalen. Det er et pladeselskabs-lorte-move. (...) Please ignorer det.

5

Er blevet en succesfuld filmkomponist

Trent Reznor (tv.) komponerer filmmusik med bandmedlemmet Atticus Ross, og sammen har de vundet både Oscar-, Emmy- og Grammy-priser. (Foto: Jason Merritt/TERM © Getty Images)

Med årene er det dog ikke kun Nine Inch Nails' musik, der har fyldt i Trent Reznors liv. I dag kan han nemlig også kalde sig Oscar-, Emmy- og Golden Globe-vindende komponist.

I 2011 vandt han og Atticus Ross en Oscar for 'Bedste original score' for soundtracket til filmen 'The Social Network', mens de i 2013 vandt en Grammy for 'Bedste soundtrack til visuelle medier' for deres arbejde til filmen 'The Girl With the Dragon Tattoo'.

Og forleden kom turen altså til at vinde en Golden Globe for soundtracket til Pixars 'Soul' sammen med musikeren Jon Batiste.

I sin takketale sagde Trent Reznor, at det muligvis er det første værk, han har lavet, som han har kunnet vise til sine børn.

Og den amerikanske musiker lægger heller ikke skjul på, at det er en anderledes oplevelse at lave musik til film. Det kræver nemlig, at man lærer det konkrete filmunivers at kende.

- Første skridt er altid at lytte og virkelig prøve at forstå, hvad filmproducerne ønsker med filmen: Forstå hvad de ser, og hvad de forestiller sig. Vi diskuterede i lang tid, hvad man skulle føle, når man blev eksponeret for 'Soul's verden. Så tog vi derefter i studiet og prøvede alverdens ting af, har han fortalt i et interview.

Trent Reznor har efterfølgende slået fast, at soundtracket er "ude af denne verden".

Facebook
Twitter