Blev koldblodigt myrdet som 24-årig: Her er 5 ting, du (måske) ikke vidste om 'den bedste rapper nogensinde'

The Notorious B.I.G. imponerede med sine musikalske evner, men konstante konflikter kostede den unge rapper livet.

The Notorious B.I.G. blev skuddræbt i 1997 i Los Angeles. Han blev kun 24 år gammel, men havde allerede på daværende tidspunkt nået at slå sit navn fast som en af de største rapstjerner. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen)

The Notorious B.I.G.

Det navn lader vi lige stå for sig selv et øjeblik.

For bag navnet gemmer der sig ikke kun en rapper. Der gemmer sig den måske bedste af slagsen, der nogensinde har spyttet rim i en mikrofon.

"Han er nummer ét på listen over bedste rappere nogensinde. The Notorious B.I.G. lavede aldrig en dårlig sang eller leverede et dårligt rim," skriver det legendariske musikmagasin Billboard blandt andet, mens den respekterede musikblog Complex også har kaldt ham hiphoppens angiveligt største rapper nogensinde.

Der er således ikke tvivl om, at The Notorious B.I.G., med det borgerlige navn Christopher Wallace, har haft kolossal betydning for verdens rapscene, og derfor vil han nu også officielt blive optaget i det legendariske Rock and Roll Hall of Fameved en ceremoni den 7. november.

Men på trods af sit lyriske talent og unikke rapflow var The Notorious B.I.G.s liv langt fra en dans på roser.

I 90'erne kæmpede han for at overleve i New Yorks hårde bydel Brooklyn, og konflikter syntes at følge ham i hælene konstant.

Det kulminerede i sidste ende i 1997, hvor den kun 24-årige rapper, der var på toppen af sin karriere, blev skuddræbt i Los Angeles.

Men hvem var egentligt den karismatiske rapper, der i dag stadig har over 12 millioner månedlige lyttere på Spotify? Vi har samlet fem ting om The Notorious B.I.G., som du - måske - ikke kendte til.

Du kan lytte The Notorious B.I.G.s 'Big Poppa' lige her:

0:00
1

Gadelivet var en del af ham

Christopher "The Notorious B.I.G." Wallace (tv.) sammen med Sean "P. Diddy" Combs (th.), der tilbød The Notorious B.I.G. en pladekontrakt og endte med at blive hans tætte ven. (Foto: Jim Smeal © (c) Getty images)

I 90'erne var rapscenen domineret af gangsterrap, der ofte gik ud på at fortælle om det "hårde" liv på gaden - og den fortælling var The Notorious B.I.G. en del af.

Allerede som 13-årig solgte han blandt andet stoffer på det lokale gadehjørne, og flere gange endte han i konflikt med lovens lange arm.

Livsstilen var et produkt af Brooklyns hårde miljø, som The Notorious B.I.G. voksede op i.

Men selvom den unge rapper ofte fandt sig selv i problemer, var der én ting, han mestrede til fulde: evnen til at rappe.

For ved siden af sin livsstil som kriminel stod han samtidig og rappede på gadehjørner i nabolaget, og det skaffede ham i sidste ende opmærksomhed i hiphop-magasinet The Source.

2

Mordet er stadig uopklaret

Notorious B.I.G. vandt flere priser i løbet af sin korte karriere. I 1995 vandt han blandt andet 'Rapper of the Year' til Billboard Music Awards. (Foto: Chris Walter © (c) Getty images)

Hvad der ellers lignede en fredelig og rolig forårsaften i Los Angeles, blev pludselig afbrudt af skudsalver og skrig, da The Notorious B.I.G. var på vej hjem fra prisuddelingsshowet The Soul Train Awards i 1997.

Ukendte gerningsmænd gennemhullede bilen, hvori The Notorious B.I.G. sad på et af passagersæderne, mens han holdt for rødt.

Verden havde således fra den ene dag til den anden mistet en af sine allerstørste rapstjerner, og millioner af fans var i sorg.

Det kom særligt til udtryk til The Notorious B.I.G.s begravelse i Brooklyn, hvor folk flokkedes for at udtrykke deres sorg over at have mistet en af deres lokale helte.

I dag er sagen stadig officielt uopklaret, selvom flere efterfølgende har udtalt sig om, hvem der har kunnet være gerningsmanden.

The Notorious B.I.G.s mor, Voletta Wallace, har blandt andet udtalt, at hun har en idé om, hvem morderen er, mens en tidligere FBI-Agent også har udtalt, at han ved, hvem morderen er.

Du kan lytte til hittet 'Hypnotize' her, imens du læser videre:

0:00
3

Venskab udviklede sig til drabelig konflikt

The Notorious B.I.G. med Tupac Shakur. De to rappere var på mange måder symbolet på rapkonflikten mellem østkysten og vestkysten i 90'erne, men de startede faktisk ud som venner. (Foto: Al Pereira © Getty Images)

Selvom den egentlige gerningsmand ikke er fundet, har der i årevis floreret rygter om, at mordet skulle trække tråde til rapkonflikten mellem øst- og vestkysten i 90'erne.

Rappere fra de to kyster konkurrerede om, hvem der var bedst til at rappe, ved at sende svinere af sted mod hinanden, men hurtigt udviklede det sig til også at involvere slåskampe og skyderier mellem de forskellige grupperinger.

Det kom særligt til udtryk i uvenskabet mellem The Notorious B.I.G. og rapperen 2Pac.

Ud over måske at være de mest hypede rappere på daværende tidspunkt var begge også de mest fremtrædende karakterer i konflikten.

Det kulminerede i 1996, hvor 2Pac blev skudt og dræbt i Las Vegas, mens The Notorious B.I.G. altså led samme skæbne kun et år efter i Los Angeles i 1997.

Men selvom de to kamphaner i midten af 90'erne var dødeligt uvenner, startede de faktisk ud med at være ganske gode venner i starten af årtiet.

De to rappere besøgte nemlig ofte hinanden, og 2Pac fungerede nærmest som en mentor for The Notorious B.I.G. i 1993, da 2Pac allerede på daværende tidspunkt var en stor stjerne, og The Notorious B.I.G. stadig var i begyndelsen af sin karriere.

En aften i New York ændrede dog det hele, da 2Pac i 1995 blev røvet og skudt i lobbyen til det studie, hvor The Notorious B.I.G. og hans slæng hang ud. Efterfølgende blev 2Pac overbevist om, at The Notorious B.I.G. havde en finger med i skyderiet, da det jo var "hans" by og studie.

Venskabet var derefter ikke til at redde.

4

Var en lokal helt

The Notorious B.I.G. er elsket i sin New York-bydel Brooklyn, hvor der flere steder findes graffitimalerier af den letgenkendelige rapper. (Foto: Al Pereira © Getty Images)

På trods af at være konstant på kant med loven var The Notorious B.I.G. i manges øjne samtidig et symbol på, at alt kan lade sig gøre, hvis man kæmper nok for det.

Netop derfor har New York og nabolaget Brooklyn aldrig glemt deres "fortabte søn", og hvis du i dag går en tur i nabolaget, er der stor chance for, at du vil blive mindet om deres stolthed over rapperen.

Flere steder findes der nemlig graffitimalerier dedikeret til den afdøde The Notorious B.I.G., sidste år fik han opkaldt en gade efter sig, og så har The Notorious B.I.G.s mor også startet The Cristopher Wallace Memorial Foundation, der årligt kæmper for at samle penge ind til børns skolefaciliteter.

Lyt til 'Juicy' lige her:

0:00
5

Eftermælet er ikke til at tage fejl af

22 år efter sin død fik The Notorious B.I.G opkaldt sin egen vej efter sig i Brooklyn kun få meter fra barndomshjemmet. (Foto: Epics © Getty Images)

Det er langt fra kun New York og Brooklyn, der husker den afdøde rapper i dag.

Spotify har The Notorious B.I.G. stadig over 12 millioner månedlige lyttere, og så er han også særdeles værdsat i den moderne rapverden.

Det kom særligt til udtryk, da der tidligere i år florerede en dille på de sociale medier, hvor kendte rappere afslørede deres Top 5 over, hvem de syntes har været de bedste til at rappe gennem tiden.

Her var der særligt ét navn, der gik igen utallige gange: The Notorious B.I.G.

Det var blandt andet Eminem, der nævnte The Notorious B.I.G. som en af de største rappere på Twitter:

Og også andre prominente navne som Kendrick Lamar, Drake og Pusha T angav rapperen som en af de største nogensinde. Sidstnævnte kaldte endda The Notorious B.I.G. for "den bedste rapper, der nogensinde har levet på jorden".

Og nu er han altså officielt optaget i Rock and Roll Hall of Fame.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk