Blev slagtet for sin rolle i hitserie: 5 ting, du (måske) ikke vidste om Ed Sheeran

Den populære hitmager fylder i dag 30 år og kan fejre det med hitrekorder, optrædener kloden rundt og sågar en scene i 'Game of Thrones'.

Popstjernen Ed Sheeran kan i dag puste 30 lys ud i fødselsdagslagkagen. (Foto: (Grafik) Anne Vestergaard Olsen)

Når man runder de 30, er der måske nogle, der ramler ind i en mindre livskrise. Furerne i ansigtet er blevet dybere, ungdomsårene rinder ud – og har man egentlig opnået alt det, man drømte om, i løbet af de første år af voksenlivet?

Hvordan popstjernen Ed Sheeran, der i dag fylder 30 år, har det med kragetæer om øjnene og manglen på ungdomseliksir, ved vi ikke, men mon ikke dagens fødselar til gengæld er fint tilfreds med sine egne bedrifter indtil nu?

Selvom Ed Sheeran altså i dag må vinke farvel til 20'erne, har den populære musiker allerede cementeret sig som én af musikhistoriens mest populære og succesfulde kunstnere nogensinde.

Han står bag flere hits, end de fleste andre musikere kan drømme om, alle hans fire studiealbum er gået nummer ét i hjemlandet Storbritannien, og så står han med hittet 'Shape of You', der har trukket svimlende 2,6 milliarder streams, bag den mest hørte sang på Spotify – nogensinde.

Ed Sheeran har altså med andre ord for længst fået skovlen under musikelskere kloden rundt.

- Ed Sheeran har et eller andet fast greb i folk, uanset hvad der ellers sker omkring ham. Han har virkelig fundet en plads på musikscenen, som bare fungerer for ham. Og så virker han jo slet ikke som en klassisk popstjerne, men som én man stadig kan støde ind i på pubben og have en hyggelig snak med. Det tror jeg tiltaler mange, har radiovært Fie Neergaard tidligere forklaret om den storhittende rødtop her på dr.dk.

Men hvem er han egentlig, ham manden bag guitaren og de store hits?

I anledningen af Ed Sheerans fødselsdag har vi fundet frem til fem ting, du (måske) ikke vidste om den verdensberømte troubadour.

1

Han stammede som barn

Ed Sheeran har optrådt i Danmark flere gange, senest i 2019, hvor han gav to udsolgte koncerter i Odense. Billedet her stammer fra en koncert på den britiske festival Glastonbury i 2017. (Foto: Ian Gavan © 2017 Getty Images)

I dag tryllebinder Ed Sheeran millioner af mennesker med sin sangstemme, så det kan være svært at tro på, at selvsamme stemme engang voldte den talentfulde brite store problemer.

Men den er god nok. Som barn kæmpede Sheeran nemlig med en stammen.

Ifølge sangeren selv opstod hans stammen som en efterreaktion på en ubehagelig laseroperation, han gennemgik, hvor lægerne glemte at give ham bedøvelse.

Som ni-årig overkom Ed Sheeran dog sine taleproblemer med hjælp fra en noget uventet kant.

- Jeg blev meget glad for rapmusik i en ung alder, og Eminems 'The Marshall Mathers LP' var den første plade, som min far købte til mig. Jeg lærte den ordret udenad fra start til slut. Han rapper meget hurtigt, meget melodisk og meget rytmisk, og det hjalp mig med at komme af med min stammen, fortalte Ed Sheeran i 2017 ved en velgørenhedsbegivenhed afholdt af Det Amerikanske Stammeinstitut.

Ed Sheeran kan dog forsat opleve, at hans stammen dukker op fra tid til anden, fortalte han samme år til ABC News, hvor han også opfordrede andre til at omfavne deres egne udfordringer.

- Alt det, du tror, er forkert ved dig, er faktisk det rigtige ved dig, for det er det, der gør dig til et individ og til et interessant menneske. Det er dét, der gør dig til dig.

Ed Sheeran har i øvrigt hold fast i sin forkærlighed for rap og har både arbejdet sammen med navne som Stormzy og Travis Scott, ligesom Sheeran også rapper på flere af sine egne sange.

2

Han slår rekorder igen og igen og...

Trods sin unge alder har Ed Sheeran allerede vundet et hav af priser. Her ses han i 2016, hvor han vandt prisen for 'Bedste solo pop-optræden' for nummeret 'Thinking Out Loud'. (Foto: Kevork Djansezian © Getty Images)

Som nævnt er Ed Sheerans monsterhit 'Shape of You' den mest hørte sang på streamingtjenesten Spotify nogensinde - men det er langt fra den eneste rekord, Ed Sheeran kan prale af.

Da Ed Sheeran i 2017 udsendte pladen '÷', slog han samtidig den britiske hitlistes rekord for flest sange i top ti fra ét og samme album. Sheeran stod nemlig bag hele ni af sangene i top ti, og alle 16 af pladens sange ramte sågar top 20.

Hør - eller genhør - monsterhittet 'Shape of You' her:

0:00

Og rekorderne stopper ikke dér.

I 2019 kunne Ed Sheeran nemlig indkassere æren for den mest indbringende koncertturné nogensinde. Tidligere tilhørte rekorden det irske rockband U2, men med en indtjening på 608 millioner pund - svarende til cirka fem milliarder danske kroner - slog Ed Sheerans 'Divide'-turné i 2019 bandets historiske rekord - endda, da der stadig var ti resterende shows i koncertkalenderen.

Med over 8,5 millioner gæster i 43 forskellige lande blev turnéen samtidig den mest publikumsbesøgte nogensinde. Omkring 87.000 af dem overværede de to udsolgte koncerter, Ed Sheeran i 2019 spillede i Odense.

3

Han skriver kæmpehits - også for andre musikere

Justin Bieber og Ed Sheeran har arbejdet sammen på flere sange gennem årene, og de to musikere har været venner i mange år. Her ses de til en koncert i 2012. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Med monsterhits som 'Shape Of You', 'Perfect' og 'Photograph' er det vist gået de færrestes næse forbi, at Ed Sheeran er en særdeles habil sangskriver. Men vidste du, at den dygtige hitsmed ikke holder sine sangskrivningsevner for sig selv?

Gennem årene har Ed Sheeran nemlig været med til at skrive en lang række hits for andre artister. Det gælder blandt andet Justin Biebers kæmpehit 'Love Yourself' fra 2015 og nummret 'Cold Water' med Major Lazor, hvor selvsamme Bieber og danske Mø også sang med.

Hør 'Love Yourself' med Justin Bieber her, mens du læser videre:

0:00

Listen over Sheerans musikalske bedrifter tæller også sange for navne som The Weeknd, Taylor Swift, Robbie Williams, Zara Larsson, One Direction og Rita Ora.

Ed Sheeran har tidligere fortalt, hvordan det kan være nærmest terapeutisk for ham at skrive sange - uanset om de så er til ham selv eller til andre artister.

- Jeg kan gøre mig selv glad ved at skrive en sang om de gange, jeg har været allermest nede. Bagefter tænker du: "Åh, det var en virkelig dårlig dag, men nu har jeg en virkelig god sang, der kan leve videre for evigt," fortalte Sheeran i 2018 til ABC News.

4

Han har været med i 'Game of Thrones'

Ed Sheeran i rollen som soldaten Eddie. (Foto: HELEN SLOAN © HBO)

Den 30-årige brite er dog ikke kun kendt for sit sangtalent, men har også gennem årene prøvet kræfter med skuespillet.

Alligevel var der nok en del, der måtte pudse brillerne en ekstra gang, da første episode i 7. sæson af hitserien 'Game of Thrones' rullede over skærmen tilbage i 2017.

Midt i det fortryllende serieunivers dukkede der nemlig en noget bekendt rødhåret soldat op. Og jep, den var god nok, det var nemlig Ed Sheeran, der prydede tv-skærmen i rollen som den syngende soldat Eddie.

Ifølge seriens medskaber, David Benioff, havde holdet bag serien i mange år forsøgt at få Ed Sheeran til at spille med i serien, fordi skuespilleren Maisie Williams, der spillede rollen som karakteren Arya Stark, var stor fan af sangeren.

Sheeran endte da også med at spille overfor netop Williams i sin 'Game of Thrones'-scene, da det altså endelig lykkedes at få ham om bord.

Ed Sheeran og skuespilleren Maisie Williams i rollen som karakteren Arya Stark. (Foto: HELEN SLOAN © HBO)

Sangerens gæsteoptræden blev dog mødt med blandede miner, og Sheeran endte sågar med at deaktivere sin Twitter-profil efter at være blevet bestormet med hadbeskeder fra utilfredse 'Game of Thrones'-fans.

- Det var sjovt at være med i 'Game of Thrones', men jeg synes bestemt, de skulle have slået min karakter ihjel i den episode. Det havde været en fin hævn for de folk, der ikke kunne lide, jeg var med, sagde Sheeran efterfølgende spøgefuldt til Buzzfeed.

Ed Sheeran har flere gange tidligere prydet det store lærred og har blandt andet medvirket i filmene 'Yesterday' og 'Bridget Jones's Baby' og serier som 'The Bastard Executioner' og 'Undateable'.

5

Han hjælper (måske) rødhårede mænd til at score mere

Privat har Ed Sheeran allerede fundet sin udkårne. I 2019 blev han gift med hustruen Cherry Seaborn, og sammen fik parret i efteråret 2020 deres første barn, datteren Lyra Antarctica Seaborn Sheeran. (Foto: Stephen Pond © Getty Images)

Ed Sheerans krøllede, røde lokker er efterhånden blev et kendetegn for den succesfulde musiker. Som barn var det dog ikke altid let at være rødhåret, og Sheeran blev ofte drillet med sin hårfarve.

Lettere blev det ikke, da Sheeran forsøgte at score sig sin første pladekontrakt. Han oplevede, at pladeselskaberne havde svært ved at "sælge ham", fordi han var rødhåret, og Sheerans nuværende manager har tidligere fortalt, at sangeren sågar blev rådet til at farve sit hår sort af sit tidligere management.

De røde lokker har dog også vist sig at bringe gode ting med sig.

- Når du er ung, kan det virke som en dårlig ting at være rødhåret, men som musiker har det været en redning. Når du ser en rødhåret fyr i tv, og der kun er én rødhåret fyr med uglet hår, der spiller guitar, så er han ret nem at finde frem til på YouTube, fortalte Ed Sheeran kækt til Daily Mail i 2013.

En undersøgelse fra 2017 pegede sågar på, at Ed Sheeran indirekte har hjulpet rødhårede mænd med at score mere. I den spøjse - og dog knap så videnskabelige - undersøgelse svarede hver femte rødhårede mand i alderen 25-34 år, at de havde oplevet at få mere seksuel opmærksomhed fra det modsatte køn i takt med Ed Sheerans stigende popularitet.

Ed Sheeran har selv fortalt, hvordan han har hørt historier om flere mænd, der har udgivet sig for at være ham i jagten på lidt kvindelig opmærksomhed.

- Der er mange rødhårede gutter i England, der bruger mig. Men jeg er ikke imod det. Ved du hvad, nu får vi endelig sex! Det er en god ting, jublede Ed Sheeran i 2015 til The Telegraph.

FacebookTwitter