Blev verdenskendt Disney-stjerne og fik livsfarlig nedtur: 'Jeg er virkelig heldig, at jeg er i live'

Albumaktuelle Demi Lovatos liv og karriere har været fuld af op- og nedture - og hun er ikke bange for at tale om dem.

28-årige Demi Lovato har netop udgivet sit syvende studiealbum, 'Dancing with the Devil... the Art of Starting Over'. (Foto: Neilson Barnard © Getty Images)

Historien om barnestjernen, der endte i den popkulturelle rendesten, er en fortælling, vi efterhånden er blevet skræmmende vant til.

Hele verden fulgte med, da Britney Spears i 00'erne gennemgik et offentligt sammenbrud for rullende paparazzikameraer, og det samme var tilfældet, da Justin Bieber gik fra sukkersødt teenage-idol til stofafhængig pop-rebel med talrige pletter på straffeattesten.

Det trak også overskrifter, da popsangeren Demi Lovato i sommeren 2018 blev indlagt efter en overdosis, der nær havde kostet hende livet.

Indlæggelsen var kulminationen på flere års kamp med både alkohol og stoffer, og Lovato har siden fortalt åbent ved flere lejligheder om sine problemer med afhængighed og mentalt helbred.

For Bieber er eventyret endt lykkeligt, mens Britney Spears' "happy ever after" fortsat lader vente på sig.

Men hvad bringer fremtiden for Demi Lovato?

Skal man tro popstjernen selv, der netop har udgivet albummet 'Dancing with the Devil... the Art of Starting Over', går Demi Lovato mod lysere tider.

Sangeren, der er kendt for hits som 'Heart Attack', 'Skyscraper' og 'Sorry Not Sorry', har nemlig langt om længe sluttet fred med sine indre dæmoner.

- Folk kan forvente en masse sange, der repræsenterer præcis, hvem jeg er. Det her album forklarer, hvem jeg er, den rejse, jeg har været på, og jeg glæder mig, til verden skal høre det, har Demi Lovato fortalt om pladen, som er et af hendes mest ærlige værker til dato:

- Når jeg ser tilbage på den musik, jeg tidligere har lavet, hvor jeg tøvede mere med at være så åben, som jeg er i dag, føler jeg, at jeg frarøvede mig selv muligheden for at være sårbar, har sangeren fortalt til New York Times, hvor hun tilføjede:

- Nu er jeg klar til at være mig selv. Nu er jeg endelig ærlig over for mig selv.

Men hvem er den populære og omdiskuterede musiker egentlig, og hvordan er hun blevet den verdensstjerne, hun er i dag?

Bliv klogere på Demi Lovato her:

1

Disney-stjerne i problemer

Demi Lovato ses her til premieren på Disney-filmen 'Camp Rock 2' i 2010. (Foto: Jemal Countess © Getty Images)

Demi Lovatos turbulente affære med spotlyset startede i en tidlig alder, da hun som barn blev castet til tv-showet 'Barny & Friends'.

Rollen, hvor Lovato spillede side om side med en stor, lilla dinosaur, var sangerens første store tv-rolle, efter hun havde brugt det meste af sin barndom på at stå på scenen til skønhedskonkurrencer og skolekoncerter.

Det store gennembrud kom dog, da Demi Lovato som 15-årig fik en rolle i Disney Channel-serien 'As the Bell Rings' og senere fik hovedrollen i Disney-filmen 'Camp Rock', hvor hun spillede sammen med de vordende popstjerner i gruppen Jonas Brothers.

Men mens Demi Lovato på overfladen havde kurs mod toppen som en af Disney-imperiets mest populære teenagestjerner, havde Lovato bag kulissen kurs mod afgrunden.

Den unge teenagestjerne udviklede en alvorlig spiseforstyrrelse og begyndte også at udøve selvskade. For at dulme de psykiske smerter begyndte Lovato at drikke alkohol og tage stoffer som heroin og lægemidlet Adderall.

I 2010 måtte Lovato trække sig fra en koncert-tur med Disney-kollegerne Jonas Brothers, efter hun i en rus havde overfaldet en danser. Hun blev indlagt på et rehabiliteringscenter og valgte efter sin behandling at droppe karrieren som Disney-stjerne.

- Jeg kom ud af rehab med et valg om enten at tale åbent om mine problemer og min rejse med muligheden for at hjælpe andre mennesker - eller holde min mund og vende tilbage til Disney Channel. Det føltes ikke autentisk for mig, så jeg valgte at fortælle min historie, sagde Lovato sidste år til magasinet Bustle.

2

Fortæller ærligt om sine kampe

Demi Lovato ses her på scenen ved Grammy Awards i 2020. Det var hendes første optræden siden sin overdosis i 2018. (Foto: John Shearer © Getty Images)

Der er ingen tvivl om, at Demi Lovato har haft en hård tilværelse.

Hun har i mange år kæmpet med afhængighed af både stoffer og alkohol, haft flere spiseforstyrrelser, kæmpet med sit mentale helbred og været udsat for seksuelle overgreb.

Alt sammen oplevelser, som Lovato flere gange har delt med offentligheden i interviews og i en lang række dokumentarfilm. I den nye dokumentarserie 'Dancing With the Devil', der havde premiere i sidste uge, inviterer popstjernen endnu engang verden indenfor.

I serien fortæller en ærlig Demi Lovato råt for usødet om sit livs mange kampe og sætter blandt andet ord på følgerne af den skæbnesvangre overdosis i 2018:

- Jeg tror ikke, folk forstår, hvor slemt det faktisk var. Jeg fik tre hjertestop. Jeg fik et hjerteanfald. Hjertestoppene gav mig hjerneskader. Jeg kan ikke køre bil længere, og jeg har blinde pletter i mit synsfelt, fortæller sangeren i dokumentarserien.

- Jeg er virkelig heldig, at jeg er i live. Min læge sagde, at var der gået fem til ti minutter længere, før min assistent havde fundet mig, havde jeg ikke været her i dag.

I filmen fortæller musikeren også, hvordan hun som teenager angiveligt mistede sin mødom under en voldtægt begået af en hendes Disney Channel-kolleger. Lovato fortæller, hvordan hun fortalte en voksen om episoden, men at den aldrig fik konsekvenser for den unavngivne gerningsmand.

- De kom aldrig i problemer på grund af det. De blev aldrig taget ud af den film, de var med i, fortæller hun ifølge The Guardian i den nye dokumentar om episoden, der har sat varige ar hos sangeren.

- Det var traumatisk, og jeg var virkelig hård ved mig selv i mange år efter, hvilket også er grunden til, at jeg i starten havde virkelig svært ved at acceptere, at det var en voldtægt, jeg havde været ude for.

Demi Lovato har valgt at dele sin historie om misbrug og spiseforstyrrelser i håbet om, at andre kan spejle sig i hende og lære af de fejl, hun selv mener, hun har begået undervejs.

- Vi skaber ikke rollemodeller ved at se på folk, der ikke fejler. Vi lærer af rollemodeller, som har overvundet deres dybeste og mørkeste problemer. Jeg vil gerne sige: "Det her skete, og sådan kom jeg igennem det," for forhåbentlig kan det hjælpe andre, fortalte Demi Lovato fornylig i et interview med talkshow-værten Ellen DeGeneres.

Demi Lovato har også berørt sine personlige problemer gennem sin musik.

Det gjorde hun blandt andet i 2018 på sangen 'Sober', der handler om hendes tilbagefald efter i mange år at have været ædru. Få dage efter sangens udgivelse blev Demi Lovato indlagt med den førnævnte overdosis.

Hør 'Sober' her:

0:00
3

Hun er ikke længere ædru

Demi Lovato ses her i 2017 til et velgørende arrangement, der skulle sætte fokus på misbrug af stoffer og alkohol. (Foto: Gregg DeGuire © Getty Images)

Trods sit turbulente forhold til alkohol og stoffer er Demi Lovato ikke tørlagt den dag i dag.

- Jeg har ikke været komplet ædru siden sommeren 2019, afslørede musikeren for nylig i et interview med New York Times.

I interviewet forklarer Lovato, at hun fortsat tillader sig selv at indtage alkohol i moderation, ligesom hun også stadig ryger hash.

- Jeg har indset, at hvis jeg ikke giver mig selv lidt råderum, så søger jeg mod det hårde lort. Og det bliver min død, siger hun og fortsætter:

- Når det kommer til ædruelighed, er det hele så "alt eller intet" og ensidigt, men jeg ved, jeg ikke kan leve mit liv i total balance på den måde.

4

Hendes seksualitet er "flydende"

Demi Lovato blev i sommeren 2020 forlovet med skuespilleren Max Ehrich, men parret brød forlovelsen få måneder senere. (Foto: Rich Fury © Getty Images)

Demi Lovato har ikke kun kæmpet med sit forhold til rusmidler og sin krop. Også sangerens seksualitet har været svær for hende at navigere i.

Selvom popstjernen længe havde vidst, at hun ikke kun var interesseret i ét køn og sprang ud over for sin venner og søskende allerede som 17-årig, var hun i mange år ikke klar til at dele sin seksualitet med resten af omverden.

- Jeg skev sange om kvinder, som mine fans troede var om mænd. Jeg er overrasket over, de ikke regnede det ud. (...) Jeg delte det med verden, men jeg var ikke totalt tydelig omkring, hvad jeg sang om. Musik var mit "safe space", fortalte hun sidste år i et interview med Facebook.

Lovato har senere beskrevet sig selv som "queer" og sin seksualitet som "flydende". I et nyligt interview med podcasten The Joe Rogan Experience har Demi Lovato fortalt, at hun ser sig selv som panseksuel, hvilket betyder, at hun ikke bliver tiltrukket af køn, men af personen bag.

- Jeg er meget flydende, og jeg mener, at kærlighed er kærlighed. Du kan finde det i alle køn, forklarede hun desuden til InStyle i 2018.

5

Er en af "de bedste sangere nogensinde"

Hitproduceren Ryan Tedder arbejdede med Demi Lovato på hendes gennembrudsplade 'Unbroken' fra 2011. (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Selvom Demi Lovatos privatliv og personlige problemer til tider har overskygget hendes sangkarriere, er det dog stadig musikken, de fleste kender - og fans elsker - Demi Lovato for.

Og den 28-årige sanger har da også en del succeser under bæltet.

Det var med sit tredje studiealbum 'Unbroken', at Demi Lovato i 2011 - takket være hitsingler som 'Skyscraper' og 'Give Your Heart a Break'- for alvor fik sit store gennembrud uden for USA's grænser.

Siden er det blevet til talrige verdenshits, herunder Clean Bandit-samarbejdet 'Solo', popbaskeren 'Heart Attack' og den bramfri 'Sorry Not Sorry' fra 2017.

Udover de fængende popmelodier er det særligt Demi Lovatos store vokal, der har gjort hende til en af popscenens største stjerner.

Hitproduceren Ryan Tedder, der har arbejdet med stjerner som Beyoncé og Taylor Swift, har kaldt Demi Lovato "en af de bedste sangere", han nogensinde har arbejdet med.

- Hun blæste mig fuldkommen bagover. Jeg havde ingen idé om, hvor god hendes stemme var. Hun er en sindssygt dygtig sangerinde, har produceren fortalt til Capital FM.

Nu er stjernen, der alene på Spotify har 30 millioner månedlige lyttere, aktuel med 'Dancing with the Devil... the Art of Starting Over'; sit syvende studiealbum.

- Det er nok det mest sammenhængende projekt, jeg nogensinde lavet, og jeg glæder mig til, folk skal høre det, fortæller stjernen i et nyt interview, hvor hun samtidig kommer med en påmindelse til os alle:

- Lad ikke nogen kontrollere dig eller fortælle dig, hvem du er. Det vigtigste, du kan gøre for dig selv, er at udleve dit sande jeg.

Hør den nye single 'Dancing with the Devil' her:

0:00
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk