Bliver 43 år gammel sang den store overraskelse? Her er 7 bud på årets sommerhit – og ét wildcard

Både danske og udenlandske stjerner bejler til danskernes ører denne sommer.

Scarlet Pleasure (tv.), Olivia Rodrigo (i midten) og Kesi er alle med i puljen med årets potentielle sommerhits. (Foto: Mads Claus Rasmussen / John Marshall / Liselotte Sabroe © Ritzau Scanpix / Grafik: Christian Ellegaard)

Åh ja. Sommerhittet.

Dén der sang, der sætter tonen for din sommerferie. Nummeret, der bliver lydtæppet til de lange, lyse sommernætter. Hittet, der for fremtiden bliver dit mentale soundtrack, når du husker tilbage på sommeren 2021.

Ja, sommeren er i den grad over os, og dermed er jagten på årets store sommerhit også sat i gang. Men hvem løber med titlen som årets store sommerlandeplage?

Sammen med P3-vært Fie Neergaard, der bestyrer musikprogrammet 'Ny lyd', har vi kigget dybt i krystalkuglen i jagten på årets varmeste bud på en sommerbasker. Men hvad skal et ægte sommerhit egentlig kunne?

- Typisk skal et sommerhit jo indkapsle fornemmelsen af sommer. Det opnår man tit ved at arbejde med nogle lidt mere eksotiske lyde, som minder os om varme og charterferien til Mallorca eller Kreta, siger radioværten og fortsætter:

- Og så har en klassisk sommersang tit en lethed over sig, samtidig med at den godt kan være lidt lummer og lun. De handler tit om flirt og forelskelse, og de er tit ret umiddelbare i både melodi og budskab, forklarer Fie Neergaard.

Og hvem er så med i opløbet om titlen som sommerens store popbasker i år? Vi har samlet syv kandidater til titlen som årets sommerhit – og ét wildcard, der måske kan overraske.

Kidd - 'Buongiorno'

Kidd gjorde sidste år comeback med sangen 'Gang igen', hans første single i tre år. Siden er det blevet til flere nye udgivelser fra hitsmeden. (Foto: Rasmus Weng)

Første sang på listen er 'Buongiorno' med rapperen Kidd, der blev udgivet helt tilbage i februar. Alligevel mener Fie Neergaard, at nummeret er et oplagt bud på en sang, der kan overtage sommeren i år.

- 'Buongiorno' er bare vokset og vokset og har været fast inventar på streaming-hitlisterne, lige siden den udkom. Og det er den stadigvæk, fortæller radioværten.

Ifølge hende gemmer sangen på mange af de ingredienser, vi typisk hungrer efter i jagten på et sommerhit.

- Sangen handler om at hoppe bag på cyklen og smutte fra det hele. Den indkapsler den der stemning, man har i sommerferien, hvor man ikke skal nå noget og bare kan gøre, hvad man vil med sine dage, siger Neergaard og fremhæver samtidig den saxofon, der spiller en stor rolle i nummeret.

- Den er jo både mega lummer og løssluppen og egentlig også lidt kitschet og lidt for meget. Men den lyder også lækker og er helt sikkert med til at støtte op om sommerstemningen.

Hør sangen her:

0:00

Justin Bieber - 'Peaches'

'Peaches' stammer fra Biebers seneste album, det anmelderroste 'Justice', der udkom tidligere i år. (Foto: Joe Termini)

Et nummer, som Fie Neergaard også fremhæver som et potentielt sommerhit, er 'Peaches' med den canadiske popcharmør Justin Bieber.

- 'Peaches' er jo allerede et hit, så det er ikke, fordi det er så "spåkugle-agtigt" af mig at fremhæve den, men i mine ører er det bare en sang, der emmer af sommer og gode tider, siger radioværten og fortsætter:

- Den har den her meget tilbagelænede sommer-dase-stemning, der er ret lækker. Og så er det ikke en sang, der insisterer på, at du skal ud og danse og fyre den af, når den kommer på. Du kan også bare slappe af og cruise derudad med 'Peaches' på anlægget. Det passer godt til en doven sommerdag.

Hør hyldestsangen til den søde frugt her:

0:00

Scarlet Pleasure - 'What a Life'

Scarlet Pleasure har haft stor succes med 'What a Life', der alene på Spotify er blevet hørt over 20 millioner gange. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Som soundtracket til den Oscar-vindende hitfilm 'Druk' ligger Scarlet Pleasures 'What a Life' også lunt i svinget til at blive ét af årets helt store hits.

Og selvom nummeret efterhånden har to år på bagen, har det stadig potentiale til at blive soundtracket til sene sommeraftener i rosévinens – og det, der er stærkeres – tegn, mener Fie Neergaard.

- Jeg tror klart, 'What a Life' er en sang, der kommer til at hænge ved, og den skal nok også blive fast inventar på fest-playlisterne de næste par år, siger hun og fortsætter:

- Om det lige bliver hittet denne sommer, kan jeg have min tvivl om, men sangens tema passer jo godt til studenterkørsler og den løssluppenhed, der ofte karakteriserer sommeren, så den skal nok blive spillet en masse i løbet af sommeren uanset.

Hør filmhittet her:

0:00

Artigeardit feat. Kesi - 'Er her'

Artigeardit hedder i virkeligheden Ardit Aliti og er født og opvokset i Mørkhøj ved Gladsaxe, hvor han stadig bor. (Foto: Valdemar Ren © Ritzau Scanpix)

- Da jeg hørte den her første gang, tænkte jeg straks, at Artigeardit og Kesi virkelig var gået efter at få et sommerhit, siger Fie Neergaard om nummeret 'Er her'; rappernes fælles bud på en sommerbanger.

Med sin tilbagelænede stemning og et guitar-riff, der straks leder tankerne hen på Santana-hittet 'Maria Maria', bliver jagten på et sommerhit næsten for åbenlys, mener radioværten, der dog må erkende, at de beskidte tricks virker.

- Det ér jo en rigtig sommersang. Teksten handler om at flirte og forføre, og den kække Santana-guitar er bare med til at understøtte den her følelse af en sexet og svedig sommeraften – og det gør den godt.

Hør sangen her:

0:00

Olivia Rodrigo - 'Good 4 U'

Olivia Rodrigo er også skuespiller og er lige nu aktuel i den nye sæson af Disney-serien 'High School Musical: The Musical: The Series'. (Foto: pressefoto)

Følger du med på hitlisterne, har hun været svær at overse. 18-årige Olivia Rodrigo er én af tidens mest omtalte popstjerner – og med god grund.

Med gennembrudshittet 'Drivers License' slog hun i starten af året et væld af streamingrekorder, og med udgivelsen af debutalbummet 'Sour' fortsætter den amerikanske musiker og skuespiller nu sin succesfulde færd op ad hitlisterne.

Det gælder også hendes seneste single, breakup-hymnen 'Good 4 U', der hos streamingtjenesten Spotify er én af de mest hørte sange herhjemme netop nu.

- Olivia Rodrigo er jo kæmpestor, og 'Good 4 U' hitter allerede massivt. Men er det ligefrem et sommerhit? Det spøjse ved sommerhit-fænomenet er jo, at man lidt opdeler musik i de sange, der lugter af sommer, og dem, der ikke gør, siger Fie Neergaard og fortsætter:

- Den her sang er jo ikke nødvendigvis på papiret en kæmpe sommerbanger og måske heller ikke det første, du sætter på, når du griller i parken med vennerne. Så er det et klassisk sommerhit? Nej. Men er det et hit? Uden tvivl.

Hør teenagesensationens seneste hit her:

0:00

Basim feat. Johnson & Hedegaard - 'Du gør det godt'

Basim har tidligere arbejdet sammen med navne som Gilli, Benny Jamz, Bro og Lis Sørensen. (Foto: PORUP © Ritzau Scanpix)

Basim har tidligere bevist, han er en habil sangskriver, når det kommer til at skabe sommerhits. I 2018 stod han bag Bros kæmpehit 'Sydpå', der endte med at blive det største hit herhjemme samme år.

Nu kan Basim igen blive kongen af den danske sommer, når han denne gang står i front på sommerbaskeren 'Du gør det godt', der er blevet til i samarbejde med rapperen Johnson og produceren Hedegaard.

Og ligesom det var tilfældet med 'Sydpå', er 'Du gør det godt' i år også blevet udpeget som temasangen for den seneste sæson af realityshowet 'Paradise Hotel'. Og den tjans skader bestemt ikke sangens chancer for at blive et sommerhit, mener Fie Neergaard.

- 'Du gør det godt' kan sikkert blive et hit hos dem, der følger med i 'Paradise Hotel' og forbinder sangen med det univers, som jo virkelig også lugter af sol og sommer. Men jeg tror også, den kan skille vandene lidt, fordi den på én eller anden måde også lugter for meget af MGP og sommerklichéer i mine ører.

Hør sommersangen her:

0:00

Benny Jamz, Gilli og Kesi - 'Hajde'

Kesi var sammen med rapstjernerne Gilli og Benny Jamz med til at starte hiphop-kollektivet B.O.C., som nu er blevet genforenet med de tre hitmagere bag roret. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Navne som Kesi og Gilli er med årene nærmest blevet fast inventar på listerne over sommerens store bangere, og i år melder rapperne sig igen ind i kampen.

Det gør de med nummeret 'Hajde', hvor de får selskab af kollegaen Benny Jamz.

- Ligesom sangene fra Artigeardit og Kidd spiller 'Hajde' på de her klassiske, eksotiske sommerdyder, men bare i en endnu mere underspillet version, siger Fie Neergaard.

- Stemningen i den her sang sender mig hen til de dovne sommerdage, hvor man kan ligge i solen og dase i flere timer og bruge sin tid præcis, som man har lyst. Det er helt sikkert noget, der kommer til at virke ude i sommerlandet.

Hør sangen her:

0:00

Wildcard: Boney M. & Majestic - 'Rasputin'

Boney M. fotograferet i 70'erne. Fra venstre ses Maizie Williams, Bobby Farrell, Marscia Barrett og Liz Mitchell. (Foto: Richard Young/Shutterstock © Getty Images)

Det lyder måske mærkeligt at fremhæve 70'er-stjernerne Boney M. og deres gamle diskotraver 'Rasputin' på en liste over sommerhits anno 2021, men hæng lige på.

Diskobaskeren om den russiske munk og skørtejæger Grigorij Rasputin så første gang dagens lys i 1978, men nu, 43 år senere, har sangen gjort et overraskende comeback takket være – ja, måske har du gættet det – TikTok.

Sangen spiller nemlig hovedrollen i en af platformens utallige dance challenges, hvor TikTok-brugerne udfordres til at optage sig selv danse til tonerne af 'Rasputin'.

De mange dansevideoer har givet sangen nyt liv, og da stjerne-dj'en Majestic tidligere i år udgav et remix af sangen, kom der yderligere kul på hype-toget.

De seneste måneder har nummeret også floreret på den danske viral-hitliste på Spotify, men om diskomyten om den usårlige munk ligefrem bliver årets sommerhit, kan Fie Neergaard have sin tvivl om.

- Man skal bestemt ikke undervurdere TikToks kræfter, for de har tidligere bevist, at de er i stand til at introducere gamle sange til et nyt og ungt publikum, som pludselig går i selvsving over en sang, mens vi andre tænker: "Men den har da altid været her?", siger radioværten og fortsætter:

- Men jeg tror simpelthen ikke, at den her sang kommer til at få en stor renæssance uden for TikTok hos et bredere og ældre publikum i denne omgang. Det kan jeg ikke se for mig.

Hør det nye remix af diskoklassikeren her:

0:00

Den endelige dom

Skal Fie Neergaard pege på én sang, hun tror kommer til at dominere soundboxe og ørebøffer denne sommer, lander pilen på Kidd.

- Vi har set den her sang klatre op ad hitlisterne de seneste par måneder, og jeg tror stadig, den har potentiale til at blive endnu større. Den er catchy, lidt fjollet og gemmer bare på en kæmpe sommervibe, mener radioværten og tilføjer:

- Men der er mange gode bud i år, så der er masser at danse til denne sommer.

Hvilken sang tror du mest på som årets sommerhit? Kom med dit bud i afstemningen herunder:

FacebookTwitter