Bliver hun den nye Grammy-dronning? Beyoncé kan slå vild rekord til kæmpe prisshow

Med hele ni nomineringer er Beyoncé godt på vej til at slå rekord til Grammy Awards, der løber af stablen natten til mandag dansk tid.

Beyoncé kan ende med historisk prisregn til dette års Grammy Awards. (Foto: Robyn Beck AFP © Ritzau Scanpix)

Skal vi have en ny konge på Grammy-tronen? Eller dronning for at være mere præcis?

Det får vi at se, når vinderne af den 63. udgave af Grammy Awards bliver kåret i Los Angeles natten til mandag dansk tid. Og i år er der en særlig grund til at følge prisuddelingen.

I hvert fald hvis du er fan af Beyoncé Knowles aka Queen B.

Det 39-årige popikon kan nemlig overhale den nuværende Grammy-konge, afdøde George Soltis, der har modtaget hele 31 priser.

En rekord, operadirigenten har haft for sig selv i næsten 25 år.

Det er dog ikke kun Queen B's chance for at indtage Grammy-tronen, der har fyldt i medierne, siden de nominerede blev offentliggjort i november sidste år.

Flere har undret sig over, at Coldplay og Post Malone er blandt kandidaterne til at snuppe prisen for 'Årets album', og at The Weeknd slet ikke er nomineret til nogen priser. Du kan se alle de Grammy-nominerede her.

Og ligesom med mange andre kulturbegivenheder har coronapandemien drillet Grammy Awards, der først var sat til at blive afholdt den 31. januar, men blev rykket til den 14. marts.

Men nu sker det, og i den anledning har vi samlet en liste med de nulevende personer, der har fundet flest Grammy Awards - som Beyoncé altså kan toppe efter nattens show.

1

Quincy Jones - 28 Grammy Awards

Quincy Jones vandt intet mindre end seks Grammy Awards i 1990. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Ritzau Scanpix)

Hele 28 gange er Quincy Jones' navn blevet råbt op, når den guldbelagte grammofon-statuette er blevet uddelt.

Kun operadirigenten George Solti, der har vundet 31 priser og døde for mere end 20 år siden, overgår den 87-årige producer, dirigent og komponist.

Hør hans mest populære sang på Spotify, 'Soul Bossa Nova':

0:00

Quincy Jones vandt sin første Grammy Award for at arrangere Count Basies version af Ray Charles klassiker 'I Can't Stop Loving You'.

Den seneste Grammy-statuette vandt han i 2018 for 'Bedste musikfilm' med dokumentarfilmen 'Quincy', der handler om pladeproducentens eget liv.

Quincy Jones er også kendt for at være producenten bag popikonet Michael Jacksons ikoniske 'Thriller'-album og som manden bag velgørenhedssangen 'We Are the World'.

I år er der ingen nomineringer til Quincy Jones, som i stedet kan se tilbage på Grammy Awards i 1990, hvor han vandt intet mindre end seks priser - blandt andet 'Årets album', som han vandt med 'Back On The Block'.

2

Alison Krauss - 27 Grammy Awards

Alison Krauss kunne sammen med sangeren Robert Plant holde deres fem Grammy Awards efter showet i 2008, som er hendes mest prisvindende aften. De vandt alle priserne for deres fælles album 'Raising Sand'. (Foto: VALERIE MACON © Ritzau Scanpix)

Og nu kommer vi til endnu en rekordindehaver.

Alison Krauss er nemlig den kvinde, der har vundet flest Grammy Awards nogensinde - i hvert fald for nu.

27 Grammy-statuetter har hun modtaget, 14 af dem med countrybandet Union Station.

Hør Alison Krauss og Robert Plants Grammy-vindende sang 'Please Read The Letter' fra 2007:

0:00

Første Grammy-pris vandt hun som 19-årig for albummet 'I've Got That Old Feeling' i bluegrass-kategorien.

Det er dog ved at være nogle år siden, at den nu 49-årige sanger har været oppe på podiet.

I 2011 vandt hun sin seneste Grammy Award med Union Station med albummet 'Paper Airplane' - også for 'Bedste bluegrass-album'.

Alison Krauss har også haft en næsten ligeså prisvindende aften som Quincy Jones et år. Det var i 2008, hvor hun kunne tage fra Grammy-uddelingen med heIe fem priser under armen.

I år kan hun desværre ikke se frem til at hive nogle priser med hjem, men det er heller ikke meget, der kommer fra hendes hånd længere. Alison Krauss udgav sit seneste album i 2017 med navnet 'Windy City'.

3

John Williams - 25 Grammy Awards

John Williams står med sin Grammy Award for 'Bedste instrumentale komposition' for filmen 'Saving Private Ryan', som han vandt i 1998. (Foto: Bei/Shutterstock © Ritzau Scanpix)

Vi går fra rekord til rekord.

John Williams er nemlig den mest succesfulde filmkomponist nogensinde med 25 Grammy Awards i bagagen.

Den nu 89-årige komponist og musiker vandt sin første pris i 1975 for musikken til den ikoniske hajgyser 'Dødens gab' og særligt musikken, han lavede til 'Star Wars' i 1977, satte ham på listen over de største stjerner.

Det var netop også det filmunivers, der sikrede John Williams sin seneste Grammy-pris, da han i 2020 vandt for 'Bedste instrumentale komposition' for musikstykket 'Star Wars: Galaxy's Edge Symphonic Suite'.

Hør musikstykket til 'Star Wars', han vandt en Grammy Award for sidste år, mens du læser videre:

0:00

I år kan John Williams komme op på 26 Grammy-priser, da han igen er nomineret for sit arbejde med 'Star Wars'-universet.

Denne gang for at have kreeret musikken til 'Star Wars: The Rise Of Skywalker'.

4

Stevie Wonder - 25 Grammy Awards

Stevie Wonder vandt i 1986 en Grammy for sangen 'That's What Friend Are For', der blev hans 14. Grammy Award. (Foto: Ralph Dominguez/MediaPunch © Ritzau Scanpix)

70-årige Stevie Wonder er bestemt heller ikke blevet glemt ved Grammy Awards gennem tiden.

Hele 25 priser er det blevet til, og han snydes heller ikke for at have en Grammy-rekord.

Stevie Wonder vandt sin første Grammy Award i 1973 som 23-årig for 'Årets album', og året efter og i 1976 tog han samme pris. Derfor har han rekorden som den eneste person, der har vundet med tre album, han har udgivet i træk.

Allerede i 1966 som kun 16-årig var Stevie Wonder nomineret for sit sjette album, 'Up-Tight', i to kategorier. Den seneste Grammy vandt han i 2006 for 'Bedste vokalsamarbejde' med sangeren Tony Bennett for sangen 'For Once In My Life'.

Hør Stevie Wonders 'For Once In My Life', som han vandt sin seneste Grammy Award for:

0:00

Udover at have vundet en masse Grammy-statuetter, så kender vi Stevie Wonder for sit karakteristiske mundharmonikaspil, som man blandt andet kan høre i sangen 'Isn't She Lovely', der var med på albummet 'Songs Is The Key Of Life', der gav ham en Grammy i 1976.

5

Beyoncé Knowles - 24 Grammy Awards

I 2016 vandt Beyonce to Grammy'er. Blandt andet vandt hendes hit 'Formation' en Grammy for 'Bedste musikvideo'. (Foto: Vince Bucci Sipa USA © Ritzau Scanpix)

Queen B er ikke til at komme udenom, når vi taler musik og priser, og det er hun heller ikke på denne liste.

Med sine 39 år er hun det yngste medlem på top 5-listen over nulevende personer med flest Grammy Awards.

De første to priser vandt Beyoncé i 2000 med gruppen Destiny's Child - begge for sangen 'Say My Name'. Siden da er der ikke gået mere end tre år mellem statuetterne.

Lige nu står hun som vinder af 24 Grammy Awards, men det tal kan blive meget højere efter nattens uddeling.

Hun er nemlig nomineret til hele ni priser i år i otte forskellige kategorier. Blandt andet for TikTok-hittet 'Savage' og sangen 'Black Parade' fra den nye 'Løvernes Konge'-film.

Hør 'Black Parade', som kan være med til at gøre Queen B til den mest Grammy-vindende person i historien:

0:00

Det betyder, at Beyoncé Knowles kan overhale både Quincy Jones og George Solti og komme op på 32 Grammy Awards.

Og dermed vil hun blive den person med flest vundne Grammy Awards nogensinde.

Beyoncé Knowles har aldrig før været nomineret til så mange priser, men hendes hidtil bedste Grammy-år var i 2009, da hun blev den første kvinde til at vinde seks priser på én aften. Den rekord deler hun i dag med sangerinden Adele.

Her er hele listen over de 12 nulevende artister med flest Grammy Awards:

  • 28 Grammy Awards: Quincy Jones

  • 27 Grammy Awards Alison Krauss

  • 25 Grammy Awards John Williams og Stevie Wonder

  • 24 Grammy Awards Beyoncé

  • 22 Grammy Awards Jay-Z og U2

  • 21 Grammy Awards Vince Gill og Kanye West

  • 20 Grammy Awards Pat Metheny, Al Schmitt og Bruce Springsteen

FacebookTwitter