Brækfyldte masker og 30 millioner solgte album: 5 ting, du (måske) ikke vidste om vanvidsbandet Slipknot

Trommeslager Joey Jordison fra bandet Slipknot er død. Her er fem nedslag i Slipknots vilde historie.

(Foto: © Martyn Goodacre, Getty Images)

Himlen har fået en ny trommestjerne.

46-årige Joey Jordison, der var med til at stifte det maskebærende metalband Slipknot, er sovet ind natten til onsdag dansk tid.

Men i hans levetid nåede han at blæse mange metal- og musikelskere omkuld med sin trommeteknik. Faktisk var han, ifølge ham selv, med til at redefinere lyden af metal.

Historien om Joey Jordison er historien om en mand, som nogle sandsynligvis ville betegne som en "trommegud" og en "legende", men som, ifølge ham selv, uretmæssigt blev smidt ud af det band, der var hans hjerteblod.

Og så er det historien om et usoigneret metalband, der har formået at sparke døren ind til de store hitlister og enorme salgstal.

Lyt til det Grammy-vindende nummer 'Before I Forget', mens du læser listen over fem ting, du måske ikke vidste om Slipknot og Joey Jordison.

0:00
1

Masker fulde af blod, bræk og spyt

Slipknot-forsanger Corey Taylor har fortalt, at han har brækket sig inde i sin maske på grund af ophedning, dehydrering og udmattelse under koncerter. (Foto: © Frederik Højfeldt, DR)

Slipknot er nærmest blevet synonym med deres gruopvækkende masker: Der er gasmasken, den onde klovn og bondage-masken fuld af søm for bare at nævne et par stykker.

Det hele begyndte i 1995. Bandet var spædt, det var omkring Halloween, og Slipknot skulle spille sin første koncert nogensinde.

I øvelokalet gik snakken på, hvad de forskellige bandmedlemmer skulle have på til koncerten (selvom man er metal, er man vel stadig lidt forfængelig). Og da fik percussionisten Shawn Crahan, også kendt som "Clown", en idé: han ville bære en klovnemaske, han havde købt for nylig.

Men det faldt ikke i god jord hos bandkammeraterne, har Slipknot-maskernes ophavsmand tidligere udtalt:

- Et par af de andre var sådan: "Aldrig i livet. Du kan ikke være den eneste, der har en eller anden dum maske på".

Som sagt så gjort. Snart efter var hele det ni mand store orkester maskebærende. Og de lever et hårdt liv, maskerne.

Ifølge bandet selv bliver de udsat for både bræk, spyt og blod. Men musikerne regner tilsyneladende den slags for charmerende patina. I hvert fald har de en filosofi om, at maskerne skal vaskes så sjældent som muligt.

2

Supersælgende metal

De ligner måske ikke kommercielle superstjerner, men Slipknot kan altså både sælge album og billetter. Her er to bandmedlemmer fotograferet under en koncert i Royal Arena i 2020. (Foto: © Frederik Højfeldt, DR)

Sådan en flok metal-gutter med tvivlsomme hygiejneprincipper lyder måske mere som typer, der spiller koncerter for et snævert publikum af kendere på dunkle undergrundsklubber, end som kommercielle supersucceser.

Men intet kunne være mere forkert, for er der noget, de maskebærende musikere er dygtige til, så er det at lange plader over disken.

I 2016 passerede de 30 millioner solgte album på verdensplan, og faktisk har hele tre af deres albummer toppet Billboard 200-listen over bedst sælgende udgivelser i USA.

Og selvom Slipknot opstod for hele 26 år siden, formår de stadig at toppe listen i dag. Deres seneste album 'We Are Not Your Kind', strøg nemlig ind på førstepladsen på Billboard 200, da det udkom i 2019.

Deres største streaminghit til dato er dog en gammel kending fra 2004, nemlig singlen 'Duality'. En munter hymne, der lægger fra land med ordene:

'Jeg skubber mine fingre ind i mine øjne'.

3

Dobbelt pedal, dobbelt så godt

Der ligger et hav af øvetimer bag Joey Jordisons formåen bag et trommesæt. Han har tidligere fortalt, at han også øver sig på sin pedal-teknik, mens han for eksempel ser fjernsyn. (Foto: © Jeff Hahne, Getty Images)

Den nu afdøde trommeslager Joey Jordison var en af de stiftende kræfter bag Slipknot, og han var en del af bandet frem til 2013.

Og i sin funktion som Slipknot-trommeslager var han med til at brede en helt særlig trommeteknik ud til masserne: dobbeltpedalen.

Med Slayer-trommeslageren Dave Lombardo som forbillede indrettede Joey Jordison nemlig sit trommesæt, så det havde ikke bare én, men to stortrommer. Han fortalte, at han havde fået øjnene op for "den hastighed, aggression kraft, dobbeltpedal kan tilføre en sang"”.

Selv har han udtalt:

- Da Slipknot kom ud, var der ingen, der spillede dobbeltpedal på den måde. Det eksisterede ikke. Du hørte det aldrig, medmindre det var et virkelig undergrundsband.

Han har uddybet, at dobbeltpedalen igen begyndte at blive populær i takt med, at Slipknot blev populært. Og som han siger:

- Hvis jeg hjalp bare en lille smule, så er det en kæmpe ære for mig.

4

Trodser tyngdekraften

Joey Jordison spiller trommer, mens han står på højkant under en koncert i Wales i 2008. Det er måske lidt svært at se, men trommesættet står vertikalt på billedet her. (Foto: © Nigel Crane, Getty Images)

I det hele taget var Joey Jordison en trommepionér.

Ikke nok med at han spillede halsbrækkende hurtigt på sine to stortrommer. Han var også kendt for nogle sceneshows, som fik publikum til at måbe.

For når han spillede live, var hans trommesæt fastgjort til et stort podie, som under koncerterne hævede sig og begyndte at rotere på både den ene og den anden led.

Særligt legendarisk er et videoklip fra Slipknot-dokumentaren 'Disasterpieces' fra 2002.

Her spiller Joey Jordison en knap tre minutter lang trommesolo – alt imens både han selv og trommesættet roterer om sin akse.

Dermed skal han ikke bare spille om kap med sin egen formåen, men også tage hensyn til tyngdekraften, mens han straffer trommeskind.

Klippet har nærmest kultstatus på YouTube, og siden trommeslagerens død har sørgende fans oversvømmet kommentarsporet med hyldester, der betegner Joey Jordison som en "legende" og en "gud".

5

Stoffer og selvskade

Hvis du har lyttet til Slipknots musik, kommer det måske ikke som det største chok, at mange af bandmedlemmerne har en barsk fortid bag sig. Sangene har som regel dystre temaer og titler. Et eksempel herpå er det vel nok største hit fra 'Iowa'-albummet, nemlig singlen med titlen 'People = Shit'. (Foto: © Frederik Højfeldt, DR)

Men historien om Slipknot er ikke lutter succes, vanvittige sceneshows og musikalsk ekvilibrisme.

De ni bandmedlemmer har nok lidt flere lig i lasten end gennemsnittet, og flere af dem har åbent fortalt om deres liv med barndomstraumer, selvskade og misbrug.

Smerte er vel nærmest bandets klangbund, og Slipknot havde næppe været Slipknot, hvis det ikke havde været for gruppens brogede persongalleri.

Nu afdøde Joey Jordison var ingen undtagelse. For eksempel har han fortalt, at indspilningen af 'Iowa'-albummet fra 2001 var "en mørk tid" for Slipknot.

- Nogle af vores stærkeste og mest meningsfulde sange er på den plade, men vi var alle sammen på stoffer og fulde, og det var noget lort. Det er en periode, jeg ikke kan lide at tale om, for jeg kan ikke lide at legitimere nogen former for stofindtagelse overhovedet, udtalte han i 2011.

To år senere stoppede Joey Jordison i det band, han selv havde været med til at stifte. Officielt "af personlige årsager" men senere kom det frem, at han blev smidt ud, fordi bandet mente, at han stadig var på stoffer. Det kom også frem, at han allerede i 2013 var blevet diagnosticeret med den sygdom, som nu sandsynligvis har taget livet af ham.

Rygmarvsbetændelse, eller som han selv betegnede det:

- En form for multipel sklerose, som jeg ikke ville ønske for min værste fjende.

Sygdommen frarøvede ham førligheden over de selvsamme ben, som fra slutningen af 90'erne til starten af 10'erne fyrede salver af dobbeltpedal-slag afsted i et hidtil uhørt tempo, og som sendte metalbandet til tops på Billboard 200-listen, der ellers primært domineredes af popstjerner.

Og nu har den sandsynligvis - den præcise dødsårsag er ikke offentliggjort - også frarøvet ham livet.

I hvert fald har Jordison, der var berygtet for at optræde med et hvidmalet ansigt og en tjørnekrone på hovedet, slået sit sidste trommeslag.