Britney er fri. I hvert fald for sin far. Men hvad sker der nu?

Første slag er vundet i #FreeBritney-kampen, men Britney Spears er stadig underlagt værgemål.

Britney Spears skal stadig kæmpe lidt længere, før hun igen er helt fri. (Foto: Paul Morigi © Getty Images)

Han har kontrolleret hendes penge, medicinforbrug, karriere – endda hendes private liv i flere år, men nu er det slut.

Sent i går aftes, dansk tid, besluttede retten i Los Angeles, at Jamie Spears er fortid som værge for en af USA's største popstjerner, som Britney Spears længe har ønsket. Men hele #FreeBritney-kampen er ikke forbi endnu.

Op til afgørelsen i retten i går har Britney Spears' egen advokat foreslået, at Jamie Spears overlod værgemålet til revisoren John Zabel. Det var det, retten i går afgjorde.

Samtidig slog dommeren fast, at Jamie Spears som værge var uholdbar og afspejlede et "giftigt miljø", som krævede, at suspenderingen af Jamie Spears allerede trådte i kraft i går.

Men hvad sker der nu for Britney Spears, Jamie Spears og for værgemålet?

1

Kampen mellem far og datter kan fortsætte

Jamie Spears og datteren Britney Spears. (Foto: Uncredited © Scanpix)

Selvom Jamie Spears via sin advokat allerede inden gårsdagens afgørelse udtrykte sin støtte til, at Britney Spears selv kunne tage vare på sig selv, kan fejden mellem far og datter faktisk være i sin begyndelse.

I løbet af sommeren fortalte Britney Spears ifølge CNN, at hun vil forsøge at sagsøge sin far for at have misbrugt værgemålet og satte prikken over i'et ved at kalde det "fucking grusomt".

Far Spears var værge fra 2008, og frem til 2019 var han også ansvarlig for Britney Spears' privatliv, heriblandt hendes generelle sundhedsmæssige tilstand og dermed også medicinforbrug. I 2019 blev han afsat som værge for hendes privatliv, men fortsatte som ansvarlig for hendes millionformue.

CNN skriver, at han har bedt om to millioner dollars – svarende til omkring 12 millioner kroner – i løn for at stille sig til rådighed for sin kendisdatter, og ifølge The Guardian fik Jamie Spears flere penge stillet til rådighed om måneden, end Britney Spears gjorde. Britney Spears' egen advokat har afvist at indgå et forlig om det, mens Britney Spears selv ikke har udtalt sig om sagen.

Lisa MacCarley, der er advokat med speciale indenfor værgemål i USA, men ikke er en del af Britney Spears-sagen, har sagt til CNN, at Britney Spears kan sagsøge ham og bede retten om at få de penge tilbage, Jamie Spears har brugt.

Mathew Rosengart, der er Britney Spears' advokat, har ifølge The Guardian sagt, at dokumenter fra tiden under værgemålet vil blive undersøgt.

Desuden kan Jamie Spears også komme i retslige problemer i forbindelse med New York Times' nye Britney Spears-dokumentar, 'Controlling Britney Spears'. Ifølge dokumentaren har han hyret et sikkerhedsfirma til at overvåge sin egen datters telefon og optage samtaler fra hendes soveværelse.

Mathew Rosengart siger, at det nu er op til myndighederne at finde frem til, om der er sket brud på loven i disse sager. Jamie Spears' advokat siger dog, at han har optrådt fejlfrit og har gjort alt i Britney Spears' bedste interesse.

2

Hvornår vil værgemålet stoppe?

Britney Spears' advokat Matthew Rosengart uden for retten i Los Angeles. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

Både Britney Spears og Jamie Spears er enige om, at værgemålet bør stoppe, hvilket alt andet lige gør det nemmere at stoppe værgemålet, når domstolen i Los Angeles 12. november afholder endnu en høring. Frem til det møde vil det være John Zabel, der overtager styringen af Britney Spears' finanser, dog er han udpeget af Britney Spears' eget hold.

Generelt er det dog svært at ophæve værgemål, og sagen om Britney Spears har også skabt debat blandt politikerne om, hvorvidt lovgivningen skal laves om i USA.

3

Hvad betyder det for Britney Spears?

Britney Spears med sin forlovede, Sam Asghari. Billedet stammer fra 2019. (Foto: Axelle/Bauer-Griffin © Getty Images)

Efter en lang kamp om at få sin personlige frihed tilbage har Britney Spears nu fået en anden værge, som var hendes ønske. På Instagram har hun efter afgørelsen skrevet, at hun er i den syvende himmel. Og hendes forlovede, Sam Asghari, skriver på samme sociale medie: ”Free Britney! Tillykke!!!!!!!!!!!”

Tidligere har Britney Spears ifølge New York Times udtalt i retten, at hun var klar til at blive gift og få et barn, men at værgemålet gjorde det umuligt ved at tvinge hende til at bruge spiral.

Selvom Britney Spears' videoer på Instagram har ført til diskussioner i internettets kroge om sangerens mentale helbred, så er fanen Emma Knudsen sikker på, at sangeren er klar til at tage vare på sig selv og blive helt fri af værgemålet.

- Hun skal gøre det, hun har lyst til, og så bliver der forhåbentligt lagt sag an mod dem, der står bag det her. Hun skal have lov til at holde en pause på nogle år, hvis det er det, hun har brug for, men jeg er helt sikker på, at hun vil udgive ny musik. Jeg tror ikke, hun kan lade være med at udgive nyt, siger Emma Knudsen.

FacebookTwitter