Britney Spears inviteret til at tale i Kongressen: 'Du er blevet mishandlet af det juridiske system'

Stormvejret om Britney Spears' værgemål fortsætter med uformindsket styrke.

Britney Spears er nu blevet inviteret til at fortælle om sit værgemål i det amerikanske parlament, Kongressen. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Dramaet omkring popstjernen Britney Spears' værgemål ser ikke ud til at stoppe lige foreløbig.

Snarere tværtimod.

Nu har flere republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus (det ene af de to kamre, der udgør den amerikanske kongres) nemlig inviteret Britney Spears til at tale i Kongressen for at give "håb til millioner", skriver New York Post.

Det åbne brev med invitationen er underskrevet af politikerne Matt Gaetz, Marjorie Taylor Greene, Burgess Owens og Andy Biggs i håbet om, at et vidnesbyrd fra Britney Spears kan "fremme sociale, politiske og strafferetslige reformer".

- Frøken Spears: Du er blevet mishandlet af det juridiske system i USA. Vi vil gerne hjælpe dig. Kongressen bør høre din historie og derigennem blive inspireret til handling på tværs af politiske skel. Det, du har været udsat for, bør aldrig ske for nogen anden amerikaner.

- Din historie er så kraftfuld, og beundringen for dine præstationer er så stor, at du (og måske kun du) kan sparke døren ind og give håb til millioner.

Og noget kunne tyde på, at der er bred opbakning til idéen om at lade Britney Spears fortælle historien om sit "traumatiserende" værgemål i Kongressen.

I hvert fald har to senatorer fra Demokraterne, Elizabeth Warren og Bob Casey, meldt sig i koret af politikere, der også gerne vil høre, hvad Britney Spears har at sige, skriver New York Post:

- Frøken Spears' sag har kastet nyt lys over de mangeårige bekymringer, som har understreget, at mennesker underlagt værgemål risikerer at få misbrugt deres økonomi samt borgerrettigheder.

I august 2020 var den amerikanske borgerrettighedsorganisation American Civil Liberties Union (ACLU) også på banen med kritik af værgemålsprocessen, hvor de mener, det er alt for nemt at fratage folks rettigheder, mens det er noget nær umuligt at få selvsamme rettigheder tilbage igen.

Og det er Britney Spears' sag er er godt eksempel på, mener de.

Britney Spears har flere gange optrådt i Danmark. Her ses hun under Smukfest i 2018. (Foto: Lasse Lagoni © Scanpix)

Firma vil trække sig fra værgemål

Invitationen til at tale i Kongressen kommer i kølvandet på, at Bessemer Trust Company har meddelt, at de ønsker at trække sig fra Britney Spears' værgemål. Firmaet har siden februar i år ageret værge på lige fod med Britney Spears' far, Jamie Spears.

Det har firmaet dog kun gjort ud fra en forståelse af, at Britney Spears indgik frivilligt i værgemålet, der både omfatter personen Britney Spears og forretningen Britney Spears, meddeler de nu ifølge CNN.

At hun frivilligt har indgået værgemålet, afviste popstjernen dog selv på det kraftigste i en retshøring den 23. juni.

- Jeg har fortalt verden, at jeg er okay, og at jeg er glad – det er en løgn, lød det blandt andet under høringen.

Det har nu fået Bessemer Trust Company til at ønske at trække sig fra værgemålet:

- Vi har hørt hende og respekterer hendes ønsker, lyder det ifølge CNN.

En tegning af retssalen, da Britney Spears, via Zoom, fortalte om sin egen oplevelse af værgemålet, der har eksisteret i 13 år. (Foto: MONA EDWARDS © Ritzau Scanpix)

Har været underlagt værgemål i 13 år

Siden 2008 har Britney Spears' far haft kontrol over både hendes professionelle og private liv. Han har bestemt over hendes økonomi, hendes medicinske behandling, hendes karriere og hendes familieliv.

Den egentlige grund til, at han overtog kontrollen af hendes liv for 13 år siden, er ikke blevet meldt officielt ud. Det skete dog i forlængelse af det, der formodes at være et psykisk sammenbrud, hvorefter Britney Spears blev tvangsindlagt på et psykiatrisk hospital.

I november sidste år afgjorde dommeren Brenda Penny så, at virksomheden Bessemer Trust Company skulle fungere som medværge for stjernen. Og i februar blev Jamie Spears og Bessemer Trust Company desuden beordret til at samarbejde om en investeringsplan for Britney Spears' formue.

Altså, lige indtil at Bessemer Trust Company har bedt om ikke længere at være en del af den spegede affære.

Den næste høring i sagen om Britney Spears' værgemål finder ifølge CNN sted den 14. juli.