Britney Spears-sag rammer nu Washington: Politikere vil starte større undersøgelse

To kongresmedlemmer beder Repræsentanternes Hus se nærmere på værgemålsprocessen i USA.

Hele verden har (atter) fået øjnene op for det værgemål, der siden 2008 har kontrolleret popstjernen Britney Spears' liv. Nu blander to kongresmedlemmer sig i under #FreeBritney-fanerne. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Oprindeligt var det kun fans, der stod bag bevægelsen #FreeBritney.

Men efter New York Times' dokumentar 'Framing Britney Spears' væltede internettet i februar, har hobevis af kendisser støttet op om "befrielsen" af popstjernen – og nu melder også to amerikanske politikere sig på banen:

- Hvis værgemålsprocessen kan fjerne handlekraften fra en kvinde, som var på toppen af livet og en af verdens mest magtfulde popstjerner, forestil dig så, hvad den kan gøre ved dem, der har mindre magt og mindre taletid, skriver de republikanske kongresmedlemmer Matt Gaetz og Jim Jordan i et brev til formanden for det juridiske udvalg i Repræsentanternes Hus, Jerry Nadler, hvor de opfordrer til en høring på området.

Den republikanske politiker Matt Gaetz, der anses som en politisk superstjerne i konservative kredse, har sammen med kollegaen Jim Jordan opfordret Repræsentanternes Hus til at se nærmere på reglerne omkring værgemål. (Foto: OCTAVIO JONES © Scanpix)

Har du ikke selv fulgt med i sagen, så får du her den korte version:

I dokumentaren 'Framing Britney Spears' følger man popstjernen fra hendes velmagtsdage i slut-90'erne, gennem et psykisk sammenbrud i 2007 og frem til i dag, hvor hendes far siden 2008 har kontrolleret alt fra hendes økonomi, karriere og medicinske behandling i rollen som hendes værge.

En magtfuld rolle, som ifølge dokumentaren og bevægelsen #FreeBritney er tildelt faren, Jamie Spears, stik imod Britney Spears' egen vilje.

Og det er netop processen bag selve værgemålet, der nu sættes spørgsmålstegn ved fra politisk side.

For hvis en af verdens største stjerner kan ende i et formynderskab, som hun trods adskillige forsøg ikke kan komme fri af, så må der være mange andre, der er knap så ressourcestærke som hende, der også er fanget i systemet, skriver kongresmedlemmerne Gaetz og Jordan.

Det er dog ikke første gang, at Britney Spears' skæbne får opmærksomhed fra politisk side.

I august 2020 var den amerikanske borgerrettighedsorganisation American Civil Liberties Union (ACLU) også på banen med kritik af værgemålsprocessen, hvor de mener, det er alt for nemt at fratage folks rettigheder, mens det er noget nær umuligt at få selvsamme rettigheder tilbage igen.

Og det er Britney Spears' sag er er godt eksempel på, mener de.

Retssag mod sin far

Britney Spears har siden 2019 aktivt forsøgt at få fjernet sin far som værge igennem en langstrakt retssag.

Ifølge hendes advokat, Samuel D. Ingham, ønsker sangeren ikke, at faderen skal have nogen form for indflydelse på hendes liv.

Her ses demonstranter foran retsbygningen i Los Angeles den 21. februar 2021, hvor retssagen mellem Britney Spears og Jamie Spears foregår. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

- Min klient har informeret mig om, at hun er bange for sin far. Hun vil ikke optræde igen, så længe hendes far styrer hendes karriere, sagde Samuel D. Ingham i retten i november 2020, inden den seneste dom i sagen faldt.

Her affejede dommeren dog Britney Spears' ønske om at afskedige Jamie Spears som sin værge. I stedet fik hun medhold i at indsætte det finansielle firma Bessemer Trust som medværge i de økonomiske beslutninger fremover.

Dommeren Brenda Penny meddelte desuden, at hun ville kigge på eventuelle nye appeller for Jamie Spears' afskedigelse eller direkte fjernelse.

Men de to kongresmedlemmer sår nu også tvivl om Jamie Spears' motiver bag formynderskabet:

- Siden 2008 har Spears været under et retskendt formynderskab. De fakta og omstændigheder, der ligger til grund for denne beslutning, diskuteres stadig, men de involverer tvivlsomme motiver og juridiske taktikker fra hendes fars, og nu formynders, Jamie Spears' side, skriver de i brevet.

Anklager, som Jamie Spears' advokat afviser:

- Britney kan når som helst slutte værgemålet ved at bede sin advokat om at indsende en anmodning om at ende det. Den ret har hun altid haft, men hun har ikke gjort brug af den i 13 år. Britney ved, at hendes far elsker hende, og at han altid vil være der for hende, når og hvis hun får brug for ham - sådan som han altid har været der. Værgemål eller ej, udtaler advokat Vivian Thoreen til CBS News.

Det juridiske udvalg i Repræsentanternes Hus melder endnu intet om, hvorvidt de vil starte en høring på området eller ej.

- Denne kongres og komité vil arbejde for at fremme kritisk lovgivning til beskyttelse og styrkelse af borgerrettigheder for alle amerikanere, svarer de til CBS News.

Hollywood ser med

Det er ikke kun hos nyhedsmedier, fans og nu politikere, at sagen om formynderskab får særlig opmærksomhed i disse dage.

Også på det hvide lærred har der været fokus på de etiske problematikker, der opstår, når man fratager et menneske sine rettigheder og i stedet placerer dem i hænderne på et andet menneske.

'Framing Britney Spears' er naturligvis det åbenlyse eksempel.

Rosamund Pike vandt prisen som bedste kvindelige skuespiller under årets Golden Globe-prisfest for sin rolle i Netflix-filmen 'I Care a Lot'. Her spiller hun en kvinde, der tjener fedt på at udnytte smuthullerne i det amerikanske formyndersystem. I sin takketale takkede den britiske stjerne derfor også "Amerikas ødelagte retssystem for at gøre det muligt at fortælle historier som denne". (Foto: Christopher Polk/ © 2021 NBCUniversal Media)

Men også i den mørke komedie 'I Care a Lot', der netop har vundet en Golden Globe, samt i dokumentarserien 'Dirty Money' sættes der spotlys på værgemålet og de potentielle risici for udnyttelse, som systemet omkring formynderskab i USA åbner op for.

Næste høring i Britney Spears' sag er 17. marts.