Carl Emil giver en opsang til vores 'splittede' verden: Vi gemmer vores problemer bag underholdning

Vores verden er blevet underholdning for enhver pris og opstillede facader, mener den 29-årige sanger Carl Emil Petersen.

I 2017 valgte Ulige Numre at gå hver til sit, men allerede året efter udgav Carl Emil Petersen sit første soloalbum 'Natradio'. Nu er han ude med sin anden plade som solist, 'Amager Forbrænding'. (Foto: Søren Solkær © Universal Music)

Det er to år siden, Carl Emil Petersen brød med bandet Ulige Numre, og nu er han ude med sin anden soloplade.

På albummet 'Amager Forbrænding' italesætter han især den tid, vi lever i, som han kalder 'forvirrende' og 'splittet'.

- Politisk sker der store omvæltninger, hvor vi har en vanvittig karikatur af en præsident i USA og en kæmpe klimakrise. Samtidig bygger vi facader op og skaber fortællinger om os selv på sociale medier. Det hele føles meget dystopisk, mener den 29-årige sanger.

København i forvandling

For Carl Emil Petersen er Amager Bakke, et forbrændingsanlæg på Amager i København med en nybygget skibakke ovenpå, et direkte symbol på en tendens, hvor vi gemmer vores problemer væk ved at fylde os selv med konstant underholdning.

- For mig er Amager Bakke et billede på den tid, vi lever i nu, og siger meget om, hvad København er blevet til. Det er et fantastisk byggeri, men på samme tid også lidt vanvittigt, fortæller Carl Emil Petersen og tilføjer:

- Det er jo absurd at bygge en skibakke ovenpå et forbrændingsanlæg. Det er et kunstigt bjerg i København, hvor vi har gemt noget skidt væk under ren underholdning. Det er blevet underholdning for enhver pris.

Du kan høre Carl Emil Petersens 'Tiden Flyver' lige her:

0:00

Carl Emil Petersen er født og opvokset i København, og det er da også en sang af samme navn, der er hans hidtil største hit. 'København' var nemlig nummeret Carl Emil Petersen og hans tidligere band Ulige Numre brød igennem med i 2011.

Derfor har han også et helt specielt forhold til storbyen, som han stadig bor i.

I hans øjne er det dog ikke kun Amager Bakke og Amager, der har forandret sig. Det har hele byen.

- Som romantiker kan jeg svælge i det gamle København, men byen udvikler sig, og det skal den også gøre. Det er stadig en fantastisk by, men den har nogle udfordringer, siger han.

I 2012 vandt Carl Emil Petersen 'P3 talentet' ved P3 Guld, og i 2015 vandt han prisen for 'Årets Danske Sangskriver' til Danish Music Awards. (Foto: Søren Solkær © Universal Music)

Sangeren er særligt træt af, at København er ved at blive en by, der ikke længere har plads til alle, og det gør ondt i hans glødende københavner-hjerte.

- Almindelige unge kan ikke kan finde boliger, og vi er overrendt af Airbnb og privat hoteldrift. Det irriterer mig. Der skal være plads til skævhed og alle slags mennesker, siger han og slår fast;

- København behøver ikke ligne alle andre storbyer.

Hør hittet 'København' med Carl Emil Petersen og Ulige Numre her:

0:00

Tiden har konsekvenser

Ligesom Carl Emil Petersen er splittet over Københavns udvikling, så mærker den langhårede sanger også, at han med tiden selv har ændret sig.

- Jeg har indset, at man må erkende, at nogle af de ting, man troede på og drømte om, da man var yngre, ikke er de samme, når man bliver ældre, fortæller han.

Carl Emil Petersen er i øjeblikket på turné i Danmark, hvor han både spiller gamle og nye sange. (Foto: Søren Solkær © Universal Music)

Derfor er det heller ikke længere en ung 18-årig Carl Emil Petersen, der dengang følte, at verden lå klar til at blive erobret, der findes på det nye album, 'Amager Forbrænding'.

Det er en modnet sanger, der er klar over, at alt ikke er så ligetil, og at for eksempel kærlighed er en følelse, der påvirkes af de valg, man tager.

- Kærligheden er ikke et spil, man kan vinde længere, og livet er ikke bare noget, der ligger åbent. Der er konsekvenser ved de valg, vi træffer, og hvis du kun kerer dig om din karriere og musik, så kommer du til at miste noget andet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk