Carpark North-frontmand sang sig ud af panikangst: 'Jeg var bange for, jeg var ved at blive sindssyg'

Panikangst rammer mange. Men hvad gør en rocksanger, når pulsen eksploderer?

Lau Højen fra Carpark North fik et angstanfald lige før en koncert. - Da jeg så står på scenen, koncentrerer jeg mig om at mærke situationen så meget, jeg overhovedet kan. Stå på scenen. Høre musikken. Synge sangene. Og lige så stille letter det. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hjertet hamrer af sted.

Det er der mange sange, der handler om. Som regel sange om lykkelig - eller ulykkelig - kærlighed.

Men pulsen kan også løbe løbsk i et angstanfald.

Det handler et af Carpark Norths nyeste udspil om. Og sangen Panic Attack er inspireret af en oplevelse på deres seneste tour.

- En times tid før vi skal spille koncerten, kan jeg mærke, at jeg bliver svimmel. Mister virkelighedsfornemmelsen, fortæller forsanger Lau Højen.

Lau Højen kan genkende følelsen, selvom der var gået tyve år, siden det skete første gang.

- Det var simpelthen et angstanfald.

Her kan du høre Carpark Norths sang Panic Attack:

0:00

Svimmelheden, uvirkelighedsfølelsen og forvirringen med høj puls og svedige håndflader varede i cirka tyve minutter.

- Så jeg går om backstage og siger til drengene, at jeg har et angstanfald lige nu. Og så krammer de mig - trøster mig, kan man vel egentligt sige, forklarer Lau Højen.

Finder ro i rutiner

Trommeslager Morten Thorhauge er med det samme bevidst om, at det skal tages alvorligt.

- Jeg har selv prøvet det. Så jeg tænker bare, at hvis vi er nødt til at aflyse, så gør vi det. Sådan er det bare. Også selvom det er et kvarter inden showet.

Imens forsøger Lau Højen at finde ro i rutinerne før en koncert.

- Jeg laver stemmeopvarmningsøvelser, som jeg altid gør. Og det hjælper, kan jeg mærke.

- Da vi bevæger os op mod scenen, stiger min puls helt vildt. Og jeg tænker – FUCK! Kommer jeg overhovedet igennem det her?

Igen handler det for Lau Højen om at finde støtte i rutinerne.

- Da jeg så står på scenen, koncentrerer jeg mig om at mærke situationen så meget, jeg overhovedet kan. Stå på scenen. Høre musikken. Synge sangene. Og lige så stille letter det og bliver nærmest til en form for aggression.

- Man synger alle djævlene ud, siger Lau Højen.

Overfald udløste angsten

Sangerens første angstanfald kom som helt ung, da Lau Højen havde været udsat for et overfald.

- Jeg var bange for, at jeg var ved at blive sindssyg, indtil en psykolog fortalte mig, hvad det var. 'Du har været ude for et overfald, og der kommer en reaktion. Det er det, vi kalder et angstanfald'. Det var utroligt betryggende, at der var et ord for det, jeg oplevede, siger Lau Højen.

Hvor udbredt angstanfald er, ved ingen, men alle undersøgelser tyder på, at mange oplever det.

Sundhedsstyrelsen og Psykiatrifonden henviser til en stor undersøgelse i flere europæiske lande, der konkluderer, at omkring hver tiende i løbet af et år har en angsttilstand.

I videoen her kan du se, hvorfor nogen får angstanfald:

Falsk alarm banker angsten op

Anna Johansson er psykolog i Region Midtjyllands enhed for Angst og OCD, som behandler de allersværeste tilfælde.

- Angstanfald er en slags falsk alarm. Almindelig angst er jo en naturlig følelse, som vi har udviklet gennem mange tusinde år. Vi skal i farlige situationer reagere med angst for at komme væk, forklarer hun.

Men får man panikangst, så trykker hjernen på alarmknappen i helt ufarlige situationer.

- Lau Højen er jo gået på scenen mange gange før, men lige pludselig reagerer han på den måde. Og det kan gribe om sig, så det sker i flere situationer, siger Anna Johansson.

Angstanfald kan føre til undgåelsesadfærd, så man undgår bestemte situationer eller steder, fordi man er bange for at få angstanfald. Det kan også føre til forventningsangst, som Lau Højen har oplevet det.

Ifølge Anna Johansson bliver han angst for angsten.

- Det får tit personer til at udvikle en sikkerhedsadfærd: At man kun vil gå ud sammen med nogen, man kender. Når man har taget beroligende medicin. Eller med sin telefon, så man kan ringe til nogen, hvis der skulle ske noget. Og det kan være en nedadgående spiral, hvor det griber om sig.

Ubehageligt, men ikke farligt

Angstanfald, hvor angstniveauet bliver banket i vejret, er voldsomt ubehagelige, selvom de ikke er farlige. Men der er én trøst, mener Anna Johansson.

- Vi skal ikke bagatellisere det, men det er ikke farligt.

Det lykkedes for Lau Højen at stable sig selv på benene og komme på scenen. Og det var ikke mindst, fordi han kendte til panikangstanfald fra tidligere, mener Anna Johansson.

- Vi kan lære at tænke, 'jeg ved, hvad det er, og det er ikke farligt. Det her er voldsomt ubehageligt, men jeg ved, at det går over'. Og det gør det jo.

Typisk varer et anfald 15-20 minutter, forklarer psykologen.

En psykisk ventil

Lau Højen tror ikke, at den nylige oplevelse bliver den sidste.

- Jeg har fundet ud af, at det åbenbart er en slags psykisk ventil for min hjerne. Så i en stresset periode i mit liv, vil jeg kunne opleve det igen.

- Mange bliver bange for det, og det er også en helt almindelig reaktion. Men jeg er egentligt ikke bange for det, for jeg har nogenlunde kontrol over det. Det er okay…

FacebookTwitter