'Chokerende', 'smertefuld' og 'fænomenal': Ny film om Tina Turner ryster og imponerer

Dokumentaren 'Tina' om Tina Turners liv har netop haft verdenspremiere under filmfestivalen Berlinalen.

Her ses Tina Turner optræde i Holland i 2009. Hun er lige nu superaktuel på grund af den spritnye dokumentar om hendes liv, som hedder 'Tina'. (Foto: Rob Verhorst © (c) Getty images)

Hun er kvinden bag udødelige klassikere som 'Private Dancer', 'We Don't Need Another Hero' og 'What's Love Got To Do With It'.

Men bag den store succes med stribevis af hitsingler, forgudende fans og udsolgte stadionkoncerter, gemte der sig i mange år et ægteskab med vold, ydmygelser og voldtægt for den nu 81-årige sangerinde Tina Turner.

Hør Tina Turners kæmpehit 'What's Love Got To Do With It', mens du læser videre.

0:00

Sangikonets op- og nedture bliver fortalt i den nye dokumentar, 'Tina', der har verdenspremiere på fimfestivalen Berlinalen i Berlin, som i disse dage foregår i en virtuel udgave.

Dokumentaren er lavet af de Oscar-vindende instruktører Dan Lindsay og T. J. Martin og følger hele Tina Turners liv – fra den fattige opvækst i sydstaterne i USA til det nuværende tilbagetrukne liv i Schweiz.

Vigtig i #MeToo-æraen

Anmelderne, som har adgang til det virtuelle Berlinalen-event, har taget godt imod den spritnye dokumentar, hvor Tina Turner ser tilbage på sit lange liv.

The Hollywood Reporter kalder dokumentaren "et inspirerende portræt af en kvinde, som overlevede et voldeligt ægteskab og forvandlede sig til en superstjerne."

- I denne #MeToo-æra er Tina Turners historie mere relevant end nogensinde. Hun stod frem og fortalte, hvad der skete i hendes ægteskab på et tidspunkt, hvor majoriteten af kvinder i det offentlige søgelys forblev tavse om deres voldelige ægteskaber.

- Det er Tina Turners afvisning af at lade sig definere sig som et offer, der giver hende styrke, skriver anmelderen fra The Hollywood Reporter.

Tina Turners historie er efterhånden blevet fortalt flere gange.

Først i selvbiografien 'I, Tina', som udkom i 1986, og som var inspirationen for 1993-filmen 'What’s Love Got to Do with It', hvor Angela Bassett spillede rollen som Tina Turner.

Her ses Tina Turner og Ike Turner i London i 1975. Året efter blev de skilt efter mange års vold og undertrykkelse fra Ike Turner rettet mod Tina Turner. (Foto: Michael Putland © Getty Images)

Anmelderen fra Indiewire mener, at denne dokumentar fortæller den endelige historie om Tina Turner fra hendes eget synspunkt.

- 'Tina' er det sidste og endelige kapitel i historien om Tina Turner. Den er blevet fortalt igen og igen, men nu er hun klar til at lade sin livshistorie hvile, skriver anmelderen.

Mediet The Telegraph giver dokumentaren fire ud af fem stjerner og kalder den "en af de mest chokerende, smertefulde, men også mest triumferende fortællinger i rockhistorien."

Britiske The Times giver ligeledes 'Tina' fire ud af fem stjerner, og kalder den "en fænomenal historie om Turners udholdenhed."

Et systematisk voldeligt ægteskab

Historien om den amerikanske superstjerne tager sin spæde begyndelse, da teenageren Ann Mae Bullock i 1950'erne flyttede til den amerikanske by St. Louis, hvor hun mødte musikeren Ike Turner.

En mand, som skulle vise sig at få stor indflydelse på hende. Han var også manden, der gav hende navnet Tina Turner.

De blev gift i 1962, og derfra gik Ike Turner fra at være en beskytter i deres forhold til at blive en bitter, stofmisbrugende, kontrollerende og voldelig ægtemand.

Noget som bandmedlemmerne i Ike & Tina Turner-bandet så og fortæller om i dokumentaren, da de turnerede rundt i verden med parret i 60'erne og 70'erne.

I 'Tina' lægger Tina Turner selv heller ikke skjul på, hvordan hun systematisk blev voldeligt afstraffet af Ike Turner.

Hun fortæller, at de første slag kom med et skohorn. Da hendes ansigt var helt svulmet op af slagene, "kneppede han mig", siger hun i dokumentaren.

- Sådan var det altid – han fandt et eller andet, en bøjle for eksempel, og gennempryglede mig. Så kneppede han mig.

Tina Turner og hendes mand, Erwin Bach, blev gift i 2013. Ægteparret bor i dag en stille tilværelse i Schweiz. (Foto: Bertrand Rindoff Petroff © (c) Getty images)

Tina Turner holdt volden ud i årevis, hvilket hun også giver en forklaring på.

- Når jeg fik bank, fik jeg ondt af Ike, og jeg syntes, det var min fejl. Jeg havde lovet at blive hos ham, og dengang holdt man sit ord, siger Tina Turner i dokumentaren ifølge Politikens korrespondent Erik Jensen, der har set den.

Tina Turner fik nok af ægteskabet i 1976, hvor hun flygtede fra sin voldelige ægtemand på Hilton Hotel i Dallas, og hun så ham aldrig igen.

I stedet relancerede Tina Turner sig selv i 80'erne med overordentlig stor succes. Hendes rå vokal og rockede attitude gik rent ind hos 80'er-folket, hvor især albummet 'Private Dancer' blev et kæmpehit.

På albummet finder man blandt andet kæmpehittet 'What's Love Got To Do With It', som de fleste af os nok kan skråle med på.

Tina Turner lever i dag et stille liv sammen med sin mand, Erwin Bach, i Schweiz, hvor hun også har statsborgerskab.

Hvornår dokumentaren 'Tina' får premiere i Danmark, vides endnu ikke.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk