Coronakrisen presser dine yndlingsmusikere: Sådan kan DU hjælpe!

Kulturministeren har opfordret til at skrue op for dansk musik i radioen. Her er 5 ting, du selv kan gøre.

Danske musikere får aflyst koncerter på stribe under coronakrisen, heriblandt Drew. Men selvom du ikke kan gå til koncerter, er der andre ting, du kan gøre for at støtte dem. (Foto: Frederik Højfeldt © dr)

- Skru op for dansk musik i radioen.

Sådan lød beskeden mandag til de danske radiostationer fra kulturminister Joy Mogensen.

Opfordringen kom efter, at flere danske musikere og musikbrancheorganisationer har råbt op om coronakrisens konsekvenser for den danske musikscene.

Mere dansk musik i radioen skal øge de danske musikeres såkaldte KODA-indtægter - de penge, kunstnere blandt andet får udbetalt, når deres sange bliver spillet i radioen eller fremført ved en koncert - og være med til at få dem helskindet igennem krisen, som lige nu er skyld i, at koncerter og arrangementer bliver aflyst og udskudt i hobetal.

Opfordringen har blandt andet fået DR til at skrue op for den danske musik i radioen. Hvor musikkanalerne P3 og P4 normalt spiller cirka 49 procent dansk musik, vil de nu spille omkring 80 procent fra på onsdag.

En kærkommen håndsrækning, mener den danske sanger og sangskriver Drew:

- Det er for fedt. Jeg synes, det er mega solidarisk, optursagtigt og dejligt at mærke den værdsættelse som dansk kunstner. Især i denne tid, hvor man godt kan føle, at man ikke er supervigtig, når man ikke er for eksempel sygeplejerske, siger hun.

Lyt til 'All The Things (I'm Not)' fra Drews debutalbum 'Brutal', mens du læser videre:

0:00

Drew er selv på vej med en ny single, som udkommer fredag. Og med den større andel af dansk musik på radiokanalernes playlister, aner hun en større chance for at nå ud til et publikum med musikken.

- Selvom vi musikere sidder herhjemme og er isolerede, og vores koncerter er aflyst, så kan vi på denne måde stadig gøre vores arbejde og underholde folk. Så det er helt klart positivt.

Den 29-årige sanger og sangskriver er en af de mange danske musikere, der har fået aflyst og udskudt koncerter på grund af coronakrisen.

Om få uger skulle hun være draget ud på sin første, landsdækkende soloturné, der skulle have bragt hende til byer som Odense, Aalborg og Aarhus. Men sådan bliver det altså ikke.

Og hun er langt fra den eneste danske musiker, der har måttet vinke farvel til håbet om at gennemføre sin forårsturné. Det gælder blandt andre også for kunstnere som Annika Aakjær, Soleima, Marshall Cecil, Spleen United og When Saints Go Machine.

When Saints Go Machine udgav deres fjerde album 'So Deep' i november sidste år. Men de må vente med at spille de nye sange live indtil efteråret. (Foto: Daniel Hjorth)

Det er dog lykkedes for Drew at rykke nogle af sine koncerter til efteråret. Andre har hun været nødsaget til at aflyse, fordi der er rift om de ledige datoer i spillestedernes kalendere.

- Min booker har siddet og slukket brande i over en uge nu og arbejdet sindssygt hårdt på at flytte datoer. Og spillestederne er jo lige så hårdt ramt som alle andre. De er megabange for at miste penge og ved ikke, om de overhovedet eksisterer til efteråret. Så vi er alle i samme båd, forklarer hun.

Der, hvor det kan blive rigtigt kritisk for den danske musikscene, mener hun, er, hvis krisen kommer til at påvirke festivalsæsonen.

- Danske kunstnere tjener rigtig mange af deres penge på festivalerne. Så hvis vi stadig ikke må samles til den tid, og festivalerne drejer nøglen om, så bliver det et rigtigt problem. Det er derfor, det er vigtigt, folk bliver hjemme. Jo mere vi gør nu, jo kortere tid skal vi forhåbentlig blive i den her limbosituation. Og det gælder selvfølgelig ikke kun underholdningsbranchen, siger Drew.

- Det er vigtigt, vi gør, hvad der bliver sagt.

Selvom du ikke får mulighed for at gå ud og høre dine yndlingskunstnere spille live i den næste tid, er der faktisk også noget, du selv kan gøre for at støtte op om dem under den verserende coronakrise.

Og hellere før end senere, mener formand for Danske Uafhængige Pladeselskaber, Kristoffer Rom.

Vi har spurgt ham, hvad man kan gøre for at støtte sine favoritkunstnere, indtil de kan komme ud at spille igen.

1

Behold dine billetter til udskudte koncerter

Det gør en forskel for både kunstnerne og koncertarrangørerne, hvis du beholder dine billetter til koncerter, der bliver rykket til senere på året. Soleima (billedet) er en af de danske kunstnere, der har fået rykket koncerter til efteråret. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

Mange kunstnere oplever lige nu, som Drew, at få udskudt deres koncerter til efteråret. Og selvom du måske ikke ved, hvilke planer du har til den tid, så kan du, ifølge Kristoffer Rom, overveje, om du kan undvære at få pengene refunderet.

- Der er en hel branche uden om kunstnerne, som skal komme igennem den her tid, for at vi på den anden side kan stå med en lige så spændende og levende musikscene, siger han.

- Man kan måske overveje, om man kan undvære en pizza eller to for til gengæld at sikre sit lokale spillesteds overlevelse. Kunstnerne og koncertarrangørerne står til ikke at sælge billetter i rigtig lang tid.

2

Stream en masse musik

Det er ikke mange penge, kunstnere får ud af at blive afspillet på streamingtjenester. Men mange bække små gør en stor å. Så stream endelig løs. (Foto: screenshot)

Det billigste og nemmeste, du kan gøre for at støtte den danske musikscene og dine yndlingskunstnere, er straks at åbne din streamingtjeneste og sætte deres musik på.

Det er ikke, fordi de enkelte musikere nødvendigvis tjener kassen på det - medmindre de får rigtigt mange afspilninger, og det kan du næppe sørge for selv. Men det er langt bedre end ingenting.

- Afspilninger på streamingtjenester kan være med til at understøtte den pågældende kunstner og deres pladeselskab. Og så har det en selvforstærkende effekt, for jo mere en artist bliver afspillet, jo mere lægger algoritmerne mærke til dem. Og så stiger eksponeringen, hvis det først tager fart, forklarer Kristoffer Rom.

3

Del musikken

Jo mere eksponering, jo bedre. Du kan hjælpe din yndlingskunstner til at blive opdaget af endnu flere mennesker ved at anbefale musikken til andre, eller ved at opfordre radiokanaler til at spille den, hvis de ikke gør det i forvejen. (Foto: Insung Yoon © Unsplash)

Nu du er i gang på streamingtjenesterne, så kan du jo lige så godt anbefale musikken videre. Det dér nummer, du bare ikke kan stoppe med at høre, det fortjener andre da også at opdage og forelske sig i, gør de ikke?

- I disse teknologitider kan man godt tænke, at algoritmerne giver os alt, hvad vi har brug for. Men hvis du er en ægte musikfan, så kan du bruge noget tid på at anbefale den musik, du hører, til din omgangskreds. Og det kan man gøre på en oprigtig, personlig og uddybende facon, så man ikke bare poster et link, siger Kristoffer Rom og fortsætter:

- Man kan også anbefale musik til andre end sin egen omgangskreds. For eksempel ved at ønske musik i radioen. Der sidder nogen på den anden side og holder øje med, hvad lytterne gerne vil have. Det kan påvirke en kunstners chancer for at blive spillet i radioen.

Og udover de penge, kunstnerne får udbetalt for at blive spillet i radioen, har det også en anden fordel, mener han.

- At blive spillet i radioen øger chancerne for at nå et større publikum.

4

Følg dine yndlingskunstnere

Det bliver ikke pengene, der driver værket for de danske musikere i den næste tid, lyder det fra Kristoffer Rom. Men man kan vise sine favoritkunstnere, at man er glad for det, de laver, ved for eksempel at følge dem på sociale medier. (Foto: Sara Kurfess © Unsplash)

Når en kunstner spiller koncerter, og deres fans køber billetter og kommer og synger med og jubler efter hver sang, svarer det til et kæmpemæssigt klap på skulderen, som siger: "Bliv ved med det, du laver".

Og den støtte kan du sagtens stadig give. Blot på en anden måde. Du kan nemlig sørge for at følge de artister, du særligt godt kan lide, på sociale medier eller endda tilmelde sig deres nyhedsbreve. Det betyder mere, end du aner.

- Man giver kunstneren noget moralsk opbakning og giver samtidig sig selv mulighed for at få besked om det, når kunstneren har noget nyt at byde på, siger Kristoffer Rom.

- Der er ingen tvivl om, at både kunstnerne og musikbranchen går en meget usikker tid i møde. Live-sektoren, som man de sidste 10-15 år har betragtet som den primære økonomiske drivkraft, er sat helt ud af spil nu. Så det er essentielt, at kunstnerne mærker, at de er vigtige for deres fans. For det bliver ikke pengene, der driver værket det næste lange stykke tid.

5

Køb musik og merchandise på nettet

Hvis man vil gøre en forskel for en kunstner, kan det være en god idé at købe for eksempel plader og merchandise lige nu, mener Kristoffer Rom. (Foto: Claudiu Hegedus © Unsplash)

Selvom afspilninger på streamingtjenester er en fin hjælp, er det ingen hemmelighed, at de færreste bliver rige af de udbetalinger, det afføder.

Så hvis du nu alligevel har gjort dig tanker om at starte en pladesamling, eller hvis du er faldet over en band-t-shirt, der bare lige er dig, så kan det gøre en forskel at købe den slags nu. På nettet, selvfølgelig.

- Køber man en vinyl eller en t-shirt, så svarer det økonomisk til hundredvis af afspilninger på Spotify. Kunstnerne får måske to-tre ører per afspilning, så man behøver ikke være et matematisk geni for at regne ud, at der skal mange afspilninger til for at tjene det samme som på merchandise, siger Kristoffer Rom.

- Det kan være medvirkende til et eksistensgrundlag for kunstnerne, nu hvor de ikke kan tage ud at spille.