Country-musiker hyldes efter optræden for Biden: 'Han ved godt, at det her kan komme til at koste'

Country-ikonet Garth Brooks sang ved indsættelsen af USA's nye præsident.

Country-stjernen Garth Brooks letter på hatten for Joe Biden og bliver selv rost til skyerne for sin optræden ved indsættelsen af den nye præsident. (Foto: Andrew Harnik © Scanpix)

Countrymusik er da kun noget for hillbillies og Trump-tilhængere, ik'?

Hvad dælen lavede en af de allerstørste inden for genren så til indsættelsen af USA's nye præsident, demokraternes Joe Biden?

Garth Brooks sang 'Amazing Graze'. Og i dag bliver det 58-årige countryikon hyldet for sin optræden.

- Biden talte om den opgave, der står foran ham med at bringe amerikanerne sammen igen og forene nationen. At få Brooks på scenen var en overbevisende og håndgribelig måde at puste liv og sang ind i de ord.

Et håndtryk mellem kongen af countrymusikken, Garth Brooks, og USA's nyindsatte præsident, Joe Biden. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Manden bag ordene i avisen understreger på Twitter, at det absolut ikke har været en no brainer for countrystjernen fra Tulsa, Oklahoma, at sige ja til at synge ved indsættelsen af en demokratisk præsident, selv om sympatien ligger mere hos Biden end Trump.

- Han ved godt, at det her kan komme til at koste. At det kan gøre ham til mål for trusler fra countryfans, skriver Kurt Bardella.

For langt de fleste fans af den måske største countrystjerne - som i øvrigt også er en af de bedst sælgende artister på tværs af musikgenrer - ville formentlig hellere have set Trump eller en anden republikaner som præsident, understreger skribenten.

Garth Brooks har ifølge avisen da også fået hug på sociale medier for sin optræden af fans, der erklærer sig vrede og skuffede, og hvor nogle sværger, at de aldrig vil købe hans musik igen.

Hør et af Garth Brooks' numre, mens du læser videre:

0:00

Ifølge The Independent siger Garth Brooks om sin optræden, at det ikke handler om at være republikaner eller demokrat.

- Så længe du har folk som Biden-parret, der er opsatte på at gøre det hele bedre... Det gør mig glad. For jeg vil jeg vil ikke bruge de næste 10 år af mit liv på at leve med splittelse. Jeg er dødtræt af spittelsen.

Igennem årene har Garth Brooks forklaret, at han er apolitisk, og han optrådte da også ved Barack Obamas indsættelse i 2009, men meldte afbud til Donald Trumps indsættelse på grund af planlægningsproblemer.

- Når du går ind i et rum med en cowboy-hat på, så bliver du øjeblikkeligt sat i en kategori, der måske ikke passer på, hvem du er, sagde han til til Washington Post i november, men jokede ved indsættelsen i går med, at han var den eneste republikaner til stede.

'Han gør det, som ingen politikere har forsøgt'

Dagen derpå bliver Garth Brooks rost for netop at modarbejde den splittelse, han selv er træt af.

- Gart Brooks gør det, som næsten ingen af de valgte politikere har forsøgt: søger samling og forening. Jeg elsker, hvordan han lettede på hatten for vicepræsident Kamala Harris, skriver forfatter og journalist Victoria Brownworth, der på Twitter beskriver sig selv som "angry leftist b....".

Komiker Dana Goldberg, der er kendt som forkæmper i LBGTQ-miljøet, understreger, at det ikke er første gang, at Garth Brooks bruger sin stemme til at bygge bro mellem folk, og at han har skubbet til grænsen for, hvad countrymusikere kan tillade sig i lang tid.

Dave Grohl og Foo Fighters var med til at fejre indsættelsen af Joe Biden under den virtuelle koncert Celebrating America. (Foto: Uncredited)

'En hyldest til lærerne'

Lidt mere forudsigeligt og måske lidt mindre musikpolitisk sprængfarligt var det, at Lady Gaga sang den amerikanske nationalsang for Joe Biden.

Og at kunstnere som Bruce Springsteen, Foo Fighters, Katy Perry og Demi Lovato optrådte ved det virtuelle show kaldet Celebrating America, som markede begyndelsen på Joe Bidens præsidentskab.

Sidstnævnte udgav i efteråret en Trump-kritisk sang og gik efter angrebet på Kongressen i studiet for at skrive endnu en sang om den afgående præsident. I går valgte hun dog at fokusere på det positive med sin version af Bill Withers-sangen 'Lovely Day'.

Foo Fighters-frontmand Dave Grohl, der er søn af en lærer, valgte at bruge sin taletid på at hylde dem, der er med til at danne og uddanne amerikanerne. Noget, han også hart gjort tidligere i coronapandemien.

Meget apropos roserne til Garth Brooks' forsøg på at forene amerikanerne blev det også til en genforening af 90'er-bandet 'New Radicals', inden Katy Perry lukkede Celebrating America med 2010-hittet 'Firework' akkompagneret af en rigtig omgang fyrværkeri.

Katy Perry og en tegnsprogstolk lukkede det virtuelle bal med en gang krudt. (Foto: Biden Inaugural Committee © Scanpix)
FacebookTwitter