Danmarks største musikpris fik skarp kritik og blev aflyst: Nu genopfinder showet sig selv

Danish Music Awards vender torsdag aften tilbage efter et års pris-pause.

Danish Music Awards er blevet uddelt siden 1989. Nu vender prisfesten tilbage efter ét års pause. (Foto: Ritzau Scanpix / IFPI Collage: Oliver Seppo © dr)

Thomas Helmig, Aqua og Nephew.

Det er blot nogle af de ikoniske, danske musikere, der gennem årene er blevet hyldet og hædret ved Danish Music Awards - også kendt som DMA.

Prisshowet, der særligt fejrer dansk musik, er blevet afholdt siden 1989, men sidste år valgte arrangørerne - noget overraskende - at aflyse prisfesten for første gang nogensinde.

- Der var brug for at genopfinde DMA. Vi følte lidt, at showet var kørt fast i den samme rille og var begyndt at blive en gentagelse af sig selv, siger Lasse Lindholm, der er kommunikationsdirektør hos brancheorganisationen IFPI, der står bag DMA.

Men hvad er så egentlig nyt ved årets DMA-show? Her er tre spritnye tiltag, som du kan se frem imod.

1

Mindre tv, mere musik

Medina har gennem årene vundet mange DMA-priser. Her ses hun i 2016, hvor hun modtog DMA's Ærespris. (Foto: Flindt Mogens © Ritzau Scanpix)

Gennem årene er Danish Music Awards blevet sendt på både DR1 og TV 2, men ifølge Lasse Lindholm var showet med årene begyndte at lugte mere af en tv-optagelse end en egentlig prisfest.

- Vi er glade for vores samarbejde med TV 2, men vi har også tænkt, at vi er nødt til at fokusere mere på musikken og live-oplevelsen frem for tv-produktionen. Vi vil gerne lave et show, som kan sendes i tv, men det skal også være en fed oplevelse at overvære i virkeligheden, siger han.

Derfor er årets DMA-show længere end normalt, og en del af de optrædende på aftenen vil spille mere end blot én sang, når de står på scenen, for at give publikum i salen en mere 'koncert-agtig' oplevelse.

Showet sendes dog stadig i fjernsynet - i en nedklippet version - på TV 2 nu på søndag klokken 21.

The Minds of 99 er med fem kategorier den kunstner, der er nomineret i flest kategorier, mens Lukas Graham kommer lige i hælene med nomineringer i fire kategorier. Mø, Hans Phillip og Gilli følger trop med tre nomineringer. Du kan se alle de nominerede her.

2

Dropper playback efter hård kritik

Mads Langer har flere gange selv optrådt ved DMA, men i 2017 kritiserede han offentligt showet for brugen af playback. (Foto: Martin sylvest © Ritzau Scanpix)

Sidste gang DMA-showet blev afholdt i 2017, blev det mødt af skarp kritik fra blandt andre sangeren Mads Langer, der var træt af, at mange af de optrædende i showet skulle synge playback med den begrundelse, at det fungerede bedre på tv.

Sådan bliver det ikke i år.

- Vi fik en del kritik dengang, og den har på en måde været en gave, som vi har taget til os. Derfor har vi i år et krav om, at alle optrædende skal spille live – i hvert fald så live, som de ville gøre til deres egne koncerter, forklarer Lasse Lindholm.

- Når man laver et show som DMA – eller ethvert andet stort tv-show – så ruller man jo ind på øretævernes holdeplads. Jo mere, noget betyder for nogle, jo hårdere er kritikken. Det har vi også mærket. I den situation er det vores fornemmeste opgave at lytte til kritikken med oprejst pande og imødekomme den, når den er berettiget. Og det har vi i dén grad forsøgt at gøre med det nye DMA.

Hvor meget ved du egentlig om det historiske prisshow? Test din DMA-viden her:

3

To helt nye hit-kategorier på banen

DMA blev senest afholdt i 2017. Her vandt gruppen Scarlet Pleasure prisen for årets danske hit med nummeret 'Deja Vu'. (Foto: Per Lange © Ritzau Scanpix)

Det er ikke let at få fingrene i de eftertragtede DMA-statuetter, men drømmer de danske musikere om at vinde prisen for årets danske hit, så er chancen faktisk blevet fordoblet.

Til forskel fra tidligere år uddeles der nemlig to hit-priser: Én til årets danske radiohit og én til årets danske streaminghit.

- Vi kan se, at det ofte er meget forskellige artister, der ligger i toppen hos radioen og på streaminglisterne. Derfor har vi lavet to kategorier for at tone rent flag og samtidig give plads til endnu flere artister. En ung talentfuld artist som Nicklas Sahl var nok ikke blevet nomineret til årets streaminghit, men han har til gengæld klaret sig rigtig godt på radio, og det vil vi også gerne markere.

De nominerede til årets danske radiohit tæller navne som Mads Langer og Hugo Helmig, mens Bro og Gilli er med i kampen om prisen for årets streaminghit. Hitmagerne i Lukas Graham er som de eneste nomineret i begge kategorier med hittet 'Love Someone'.

Bro leverede med 'Sydpå' det mest streamede danske hit i 2018, men om han vinder prisen for 'Årets danske streaminghit', ved vi endnu ikke, da feltet af nominerede også tæller hits fra 2017.

4

...og så er konkurrencen faktisk endnu hårdere i år!

The Minds of 99 er med fem kategorier det band, der er nomineret i allerflest kategorier ved årets show. (Foto: Per Lange © Ritzau Scanpix)

Selvom der er kommet flere nye kategorier og tiltag på banen, så betyder DMA's genopstandelse også, at det i år faktisk blevet endnu sværere for de danske musikere at få lidt nyt pynt med hjem til kaminhylden.

DMA hylder traditionelt den danske musikbranches præstationer fra det forgangne år, men da der ingen priser blev uddelt sidste år, skal årets DMA-fest fejre musik og hits fra både 2017 og 2018.

Det betyder med andre ord, at det i år er endnu sværere at få fingrene i en DMA-statuette.

- Det er klart, at der er mange flere udgivelser at vælge imellem, når nomineringsperioden gælder to år, så konkurrencen er hårdere i år. Når vi skal indkapsle en periode på to år, så er det kun de allerstærkeste udgivelser, der står tilbage, siger IFPI's kommunikationsdirektør, Lasse Lindholm.

Men er det ikke lidt unfair overfor musikerne, at de pludselig skal kæmpe mod dobbelt så mange udgivelser, fordi nomineringsperioden er på to år i år?

- Jeg forstår godt tanken, og jeg har selv haft den, men vi har valgt at gøre tingene på en ny måde i år, og det har så nogle konsekvenser – blandt andet at nomineringsperioden strækker sig over to år. Jeg har ikke oplevet noget bitterhed fra kunstnerne. Tværtimod oplever jeg, at de er rigtig glade for, at vi er tilbage, siger han og fortsætter:

- Og så skal man huske på, at ret beset så var der ingen, der stod til at vinde sidste år, for der blev slet ikke afholdt noget DMA. Så der er ikke nogen, der er blevet 'snydt' for en pris.

Men kunne I ikke bare have uddelt priserne i 2018 uden at afholde et show?

- Vi kunne sagtens have uddelt nogle priser sidste år uden at have afholdt et show, men det synes vi ville være en fattig måde at gøre det på. De artister, vi hylder, fortjener en platform, der er prisen værdig, så derfor er nomineringsperioden altså to år – for første og nok også sidste gang.

Danish Music Awards 2019 afholdes torsdag i K.B. Hallen i København. Showet sendes på TV 2 søndag klokken 21.