Dansk band dropper pladeselskab efter voldtægtsanklager mod ejer

Metalbandet MØL har forladt deres pladeselskab, efter grundlæggeren er blevet beskyldt for overgreb.

Det aarhusianske metalband MØL er færdige med pladeselskabet Holy Roar Records. Det skriver de på sociale medier. (Foto: Peter Troest © Gonzales Photo/Ritzau Scanpix)

"Alex Fitzpatrick fra Holy Roar Records er en voldtægtsmand".

Sådan indledes et Instagram-opslag skrevet af to kvinder, der tidligere har haft en relation til ovenstående grundlægger af det engelske pladeselskab Holy Roar Records.

Opslaget, som blev postet for to dage siden, er lavet for at holde ham "offentligt ansvarlig for sine handlinger", skriver kvinderne. Læs hele opslaget her.

Alex Fitzpatrick, som grundlagde pladeselskabet i 2006, har selv benægtet anklagerne og vier den næste tid til at rense sit navn, skriver han på sociale medier.

Anklagerne har alligevel fået det danske black metal-band MØL - sammen med en række andre udenlandske bands, heriblandt britiske Rolo Tomassi - til at opsige deres samarbejde med pladeselskabet med øjeblikkelig virkning.

Bruddet med Holy Roar Records kommer i kølvandet på, at pladeselskabets ledende medarbejdere har sagt op med den begrundelse, at de alvorlige anklager er imod alt det, de og pladeselskabets bands står for.

- Vi i MØL vil ikke længere arbejde sammen med eller være tilknyttet Holy Roar Records og Alex Fitzpatrick, indleder det danske band et opslag på deres sociale medier og skriver videre:

- Vi tror fuldt ud på retssystemets principper. Men situationen, det faktum, at alle medarbejdere har sagt op, og med et album på vej, har vi besluttet, at den eneste mulighed, vi står tilbage med, er at forlade pladeselskabet. […] Alle former for seksuelle overgreb er uacceptable. Lige meget hvad.

Lyt til 'Bruma' fra MØLs debutalbum 'Jord' her:

0:00

Reaktionerne er bemærkelsesværdige

Selvom ingen endnu har rettens ord for, at pladeselskabsgrundlæggeren er skyldig i anklagerne, forstår radioværten og metal-entusiasten Anders Bøtter godt MØLs beslutning om at trække sig fra foretagendet.

For ham er det nemlig bemærkelsesværdigt, at især pladeselskabets medarbejdere har reageret ved at sige op med det samme.

- Man får en fornemmelse af, at der har ligget noget latent, som har været kendt af de ansatte. Og når så mange forlader skuden, også bands af en anseelig størrelse, så får det mine alarmklokker til at ringe, siger radioværten og fortsætter:

- Jeg forstår absolut, at de trækker sig, for når så mange trækker sig, kommer der en bølge, og det ville se mærkeligt ud for de bands, der ikke har forholdt sig til det. Det er bare nogle gange den måde, medieverdenen fungerer på.

Anders Bøtter vil ikke gøre sig til dommer over Fitzpatricks skyld eller uskyld, men mener, at det set fra et bands perspektiv giver god mening at blive mistænksom - og ikke ville associeres med overgreb.

- Det vækker en mistanke, når så mange går ud og reagerer på den her måde, og anklagerne, der er kommet, handler ikke "bare" - i gåseøjne! - om sexisme, men om gennemført voldtægt. Det har jeg svært ved at tro, at man bare går ud og siger. Især om så højtstående en person, for det har konsekvenser for alle, siger han.

Og så giver det mening, at netop MØL er hurtige til at forholde sig til sådan en sag. Radioværten har selv interviewet bandet og erfaret, at de, selvom de ikke er politiske som sådan, er åbne for at tale om sårbare ting og ikke er blege for at bruge deres egne indre kampe i musikken.

- MØL er et band, der ofte er gode til at sige noget om psykisk sårbarhed, at deale med depression, overgreb og så videre. Og her har de så igen vist, at de er et band, der tager stilling. Der er no bullshit. Og så har de i opslaget endda lagt nogle links ind til, hvor man kan få hjælp, hvis man selv har været udsat for overgreb.

MØL er et af de bands på den danske metalscene, som klarer sig allerbedst i udlandet, hvor de turnerer bredt og er blevet omtalt i store magasiner, fortæller Anders Bøtter. (Foto: Peter Troest © Ritzau Scanpix)

Står i en god position

Det er ikke et hvilken som helst pladeselskab, MØL nu har vinket farvel til, og som de blandt andet har udgivet deres debutalbum 'Jord' fra 2018 gennem.

Ligesom de gjorde med det unge Aarhus-band, har pladeselskabet Holy Roar nemlig generelt været stærke til at finde og udgive nye talenter, som efterfølgende har vokset sig store, fortæller Anders Bøtter.

- Holy Roar er et sindssygt respekteret pladeselskab, fordi de i mange år har været gode til at finde morgendagens stjerner. De har samlet en meget stærk pakke af bands, som måske ikke vækker den store genklang uden for metalmiljøet, men som har en anseelig størrelse rundt om i verden.

Lyt til titelnummeret fra MØLs debutalbum 'Jord':

0:00

På trods af nu at være uden pladeselskab tror radioværten ikke, at beslutningen får de store konsekvenser for MØL, som har turneret meget i udlandet og har opbygget en stor fanbase i især England.

- Jeg tror, de er i en god position. Jeg kan ikke mindes et andet debutalbum fra et dansk band af deres størrelse, som har kørt så godt i så lang tid. De bliver ved med at blive nævnt på lister over bands, man skal lytte til.

- Og det med at skrive, at de har et album klar, er jo en meget bevidst måde at vifte et flag over for andre pladeselskaber på især den engelske scene, hvor de har virkelig mange fans, siger han.

Om det lykkes Alex Fitzpatrick at rense sit - og pladeselskabets - navn ovenpå anklagerne må tiden vise.

FacebookTwitter