Dansk band gør op med opskriften på det gode liv: 'Jeg skal tvinge mig selv til at mærke efter'

På den nye sang, 'Lev beskidt', understreger rockbandet Joyce vigtigheden af, at man mærker efter og lever sit liv, som man vil.

Det er gået stærkt for det danske rockband Joyce.

For kun et år siden udgav de deres debutalbum, 'Formskifter'. Siden har de høstet flere musikpriser, fået udråbt deres album som årets bedste af musikmediet Gaffa, og så har de spillet en lang række koncerter i løbet af foråret og sommeren.

Men nu begynder bandets næste rejse med udgivelsen af singlen 'Lev beskidt', der er frontløber for Joyces kommende andet album, og som bandet optrådte med til P6 Beat Rocker Koncerthuset, der blev afholdt 11. september.

Se Joyce optræde med det nye nummer 'Lev beskidt' til P6 Beat Rocker Koncerthuset i videoen herover.

Med 'Lev beskidt' tager Joyce deres musik i en anden retning end tidligere, fortæller de.

- Der er stadig en rød tråd til vores første plade, men tempoet på sangen er sat gevaldigt ned. Og så har vi skabt den helt store arenalyd, fortæller Oscar Engel Libonati, der er guitarist i Joyce og udgør en fjerdedel af bandet.

- Ser man på vores første plade, er det meget hurtige, korte og aggressive sange. Vi havde lyst til at udforske noget andet med det kommende album, siger bandets forsanger, Sebastian Wegener, mens Oscar Engel Libonati tilføjer:

- Vi har alle fire mange følelser i vores krop, og dem prøver vi at udtrykke på alle mulige måder på den nye musik.

Gør op med fortællingen om det gode liv

Sangen 'Lev beskidt' handler om at se indad og selvanalysere, som de beskriver det. For bandmedlemmerne i Joyce har – ligesom alle andre – været præget af en tid, hvor de var tvunget til at lukke sig inde – både fysisk og psykisk.

- Der har ikke været mange indtryk udefra – og når der ikke er mange indtryk udefra, kaster man i stedet blikket indad. "Hvem er jeg egentlig? Og hvad sker der inde i mig?", siger Sebastian Wegener.

Derfor har Joyce mærket efter. Og i den proces har det været vigtigt for dem at gøre op med den fortælling om det gode liv, som de mener, at alt for mange – især unge – vokser op med og tager med sig fra de ældre generationer.

- Sangen er et skrækscenarie på, hvad vi er bange for at blive, hvis ikke vi åbner os op og er i kontakt med os selv og vores følelser, lyder det fra Sebastian Wegener.

Det er nemlig ikke alle, der trives i den klassiske forestilling om, at man hurtigst muligt skal have sig en uddannelse, et job og en familie, mener de. Og det kan være svært at leve op til den slags forventninger – både som ung, men også når man som dem har valgt at gå musikervejen.

- Vi er bange for at ende med at sidde alene og føle os megaulykkelige, hvis vi bare følger vores forældres generations traditionelle værdier med opskriften på, hvad et godt liv er med en uddannelse, et godt job, så man kan tjene penge og forsørge sin familie, uden at mærke efter, hvad vi egentlig har lyst til.

Joyce var begejstrede over at optræde til P6 Beat Rocker Koncerthuset. Her fik gæsterne mulighed for at høre noget af bandets nye musik – blandt andet 'Lev beskidt'. (Foto: Christian Larsen © DR Koncerthuset)

Med sangen lægger de op til, at man som ung ikke bare per automatik efterlever ældre generationers fortælling og forestillinger om, hvilke værdier der er rigtige, hvad en "rigtig" mand og kvinde er, og hvordan man får det bedste liv.

I stedet kan man prøve at gøre op med det – for eksempel ved at være bedre til at være i kontakt med sine følelser, så man kan gøre det, man selv ønsker, mener bandet.

- Sangen er en kommentar til dét at kunne kigge på for eksempel sine fædres generation og se nogle voksne mennesker, der har svært ved at tale om tingene. Alle kender nogle "træmænd". Det må være forfærdeligt ikke at kunne tale om sine følelser, fortæller Oscar Engel Libonati.

Derfor er 'Lev beskidt' en påmindelse til dem selv og til alle andre:

- Jeg tænker hver dag, at jeg skal tvinge mig selv til at mærke efter og udtrykke mine følelser, så det bliver til virkelighed, afslutter Sebastian Wegener.

Facebook
Twitter