Dansk band oplever uventet succes: 'Det er overdrevet fedt!'

First Flush har fået vind i sejlene med nummeret 'Noget andet' fra det kommende album.

(Foto: Konkylie Studios © pressebillede)

I et lille, mørkt værelse i Kyoto slog det ham:

"Jeg skulle jo slet ikke være her lige nu. Jeg skulle have gjort noget andet."

Jonathan Carstensen, som er sanger i bandet First Flush, var rejst sammen med bandkammeraten Alexander Weile til Japan på udveksling og havde efterladt sin kæreste i Danmark næsten 10.000 kilometer væk.

Og da forholdet gik i stykker under opholdet, var han plaget af tanker om, at han kunne have gjort noget andet i stedet. Tankerne fældede han ned på papir, og senere skulle ordene vise sig at blive til sangen 'Noget andet', som netop er udkommet.

Og meget snart følger bandets nye album, 'Fjorden', trop - to år efter deres sidste udgivelse. Måske har du ikke hørt om det fynske undergrundsband før, men af musikanmelderne er de blevet skamrost gennem tiden:

Og de fem venner glæder sig helt vildt til at udgive albummet 5. februar.

- Nu er det efterhånden noget tid siden, vi har indspillet det - og jeg er stadig virkelig glad for det. Jeg er meget stolt af det, vi har lavet sammen. 'Noget andet' er jo gået rigtig godt, og den er kommet på 'New Music Friday' (playliste på Spotify), hvilket er nyt for os. Før har vi brugt årevis på at skaffe et par tusinde lyttere, og nu får vi sindssygt mange lyttere på et par dage. Det er overdrevet fedt!, siger Jonathan Carstensen.

Lyt til 'Noget andet' fra First Flushs kommende album, mens du læser videre:

0:00
First Flush nåede at spille koncert en uge inden, Danmark lukkede ned sidste år. Nu er deres turné med det nye album rykket, men de glæder sig helt vildt til at komme ud og spille igen. (Foto: Malthe Ivarsson © (c) Ritzau Scanpix)

'Det er jo egentlig en ligegyldig tanke'

Tanken om at gøre noget andet end det, man egentlig gjorde, som Jonathan Carstensen fik i Japan, er nok genkendelig for mange.

Hvis bare man havde gjort noget andet, sagt ja til det job, givet det forhold en chance, sagt undskyld eller bare gået til højre i stedet for venstre - så havde det hele måske været meget bedre.

Tanken kan måske gøre én klogere, men den er egentlig lidt ligegyldig, mener Jonathan Carstensen.

- Man har tendens til at tænke, at det var én ting, der kunne have ændret det hele. Men det er jo egentlig en ligegyldig tanke, for du kan jo ikke ændre noget. Jeg har selv brugt alt for lang tid på tanken.

Og netop dét skal Jonathan Carstensen måske også minde sig selv om, selvom budskabet kommer fra ham. Især i disse tider.

Under interviewet, som foregår på Zoom, læser han sin egen tekst højt:

"Ku' vi have været noget andet end det her. Ku' vi have været noget andet i en anden tid."

- Det er fedt at læse det igen - det er lang tid siden, jeg har kigget på teksten. Gennem tiden har man jo bare spillet tracket, og det er blevet ord, der bare kommer ud af munden. Men jeg tænker tit tanken, faktisk så sent som i morges. Nu har vi været i lockdown i mange måneder: Skulle jeg have satset på noget andet, brugt tiden på noget andet? Men jeg prøver at lade være med det, siger Jonathan Carstensen.

First Flush havde lige færdiggjort albummet 'Fjorden' den dag, Danmark lukkede ned den 11. marts. Med aflyste planer og arrangementer har de i stedet brugt en masse tid i studiet på at lave ny musik, fortæller Alexander Weile. (Foto: Konkylie Studios © pressebillede)

Fra punk til pop på ti år

De fem medlemmer kan i år fejre, at First Flush har eksisteret i ti år. Et ikke ubetydeligt jubilæum.

De var kun omkring 16 år, da de startede som en del af musikkollektivet Af med hovedet, hvor der herskede en punktet kultur. Og det skinner tydeligt igennem i den tidlige musik, de udgav, fortæller Jonathan Carstensen.

Men ligesom i et forhold, hvor man udvikler sig enten sammen eller hver for sig med tiden, gør bandet det samme. For foruden punken har de fem gode venner også hørt en masse hiphop og indie gennem tiden - ja, selv popballader.

Og en blanding af indie og pop blev sat på bilens stereoanlæg, da de fem venner var på vej til Norge i sommeren 2019 for at skrive albummet 'Fjorden'. Jonathan Carstensen havde fundet en cd af The xx frem fra gemmerne i en gammel samling fra efterskolen.

- Det var ti år siden, vi alle havde hørt den musik, men vi var alle sammen helt vilde med det, fortæller Jonathan Carstensen.

Og netop den cd endte med at sætte retningen for bandets nye lyd. Turen til Norge blev en ny begyndelse for de fem venner.

Der var gået mere end to år, siden de udgav deres seneste album, 'Spira', så det var første gang i lang tid, at de skulle lave ny musik.

- Vi satte os ikke ned og tænkte, at nu skulle vi skrive popmusik. Gennem tiden er vi nok begyndt at høre mere forskellig slags musik, og det kan man høre på vores nye plade, som lyder meget anderledes.

- Vores to seneste album går meget i forlængelse med hinanden. Og vi var bevidste om, at vi ikke skulle lave en trilogi - så det har taget os lidt tid at finde ud af, hvilken retning vi skulle tage det. 'Fjorden' er bestemt blevet mere poppet og måske mere ligetil, siger Alexander Weile.

Hør single 'Vildgæret ensomhed', de udgav som den første fra det nye album, mens du læser videre:

0:00
First Flush udgav den første single, 'Vildgæret ensomhed', fra det nye album sammen med Søren Holm fra det danske band Liss. På billedet er Søren Holm og Jonathan Carstensen. (Foto: Konkylie Studios © pressebillede)

Fik besked på at trække i læderjakke og sweatpants

Det er dog ikke kun i musikken, at medlemmerne i First Flush har fornyet deres stil. Bandet er vant til selv at stå for det meste selv, men da de skulle lave musikvideoen til 'Noget andet', havde de for første gang stylister og tilrettelæggere, der stod for det hele. Og det var de bestemt ikke vant til.

- Det er jo altid underligt at overlade et så nært og kært projekt til andre, men vi har også bare fundet ud af, at det nødvendigvis ikke er os, der ved bedst, siger Jonathan Carstensen.

- Det var grænseoverskridende, især at man skulle have noget på, som andre havde valgt. Jeg står for eksempel i en læderjakke, og det plejer ikke lige at være min stil. Min far havde købt en læderjakke til mig for et par år siden, og den ville jeg simpelthen ikke have. Jeg syntes ikke lige, jeg kunne rulle den. Men det syntes stylisten, siger Alexander Weile og fortæller, at han egentlig synes, at det er rart at lægge noget ansvar fra sig, så de kunne koncentrere sig om det vigtige.

- Vi er blevet gode til at gå planken ud. Vi står i en ny situation, men alle er ligesom cool med det, og vi giver det et skud. Hvis ikke det er fedt i de her sweatpants og en læderjakke, så tager vi det bare af, siger Jonathan Carstensen.

Og det med at uddelegere opgaver har også gavnet bandet på andre måder. De fem venner ser ikke hinanden så tit, fordi de hver især bor i blandt andet Norge, København og på Sydfyn.

Så hvor andre nu har haft fokus på at lægge planer for udgivelse, visuelt udtryk og alt det praktiske, har bandet kunnet fokusere på musikken, når de var samlet, i stedet for at stå og klippe covers til cd'er, fortæller Jonathan Carstensen.

De er blevet til 'noget andet'

Nedlukningen gav dem tid til at skynde sig tilbage i studiet og lave endnu mere ny musik.

At dømme ud fra de mange timer, bandet har brugt i studiet under corona, kan vi altså være helt sikre på, at det kommende album, 'Fjorden', ikke er det sidste, vi hører til First Flush.

Og det, at de bliver ved med at lave musik og stadig holder sammen efter ti år, er de meget stolte af.

- At vi har holdt sammen, siden vi var 16 år, skal man huske ikke at tage for givet. Det er virkelig stort, at vi stadig kan skrive vedkommende musik, og at folk kommer for at høre os. Og nu kulminerer det ved at udgive denne plade, siger Jonathan Carstensen.

- Jeg er virkelig stolt af, at vi holder sammen og udvikler os. Vi bliver ved med at spille på trods af, at vi er flyttet forskellige steder hen, og der sker nye ting i livet. Det er venskabet, der binder os sammen, siger Alexander Weile.

Jonathan Carstensen tilføjer:

- Ja, og hvis man skal binde den helt store sløjfe på det, så er det er vigtigt, at alle får lov til at blive noget andet. Vi transformerer os, flytter til nye byer og lande, hører ny musik. Det giver vi plads til, og det er nok også derfor, vi stadig hænger sammen.

FacebookTwitter