Dansk band stormer frem i udlandet: 'Vi har haft det ret vildt over, hvor stærkt det pludselig gik'

Metalbandet Vola turnerer Europa tyndt - men har stort set ikke spillet i Danmark.

Det danske metalband Vola er stort set ukendte herhjemme. Men i udlandet er de ved at opbygge en solid fanbase. (© Simon Laessoe)

Du har nok ikke hørt om dem før.

Det danske metalrockband Vola har nemlig endnu ikke gjort sig særligt bemærket i danske medier, på festivaler, spillesteder eller playlister.

Men uden for landets grænser er der fart på.

Her har de nemlig turneret i Europa med flere af deres egne metal-idoler som amerikanske Dream Theater og svenske Katatonia, spillet en lang række festivalkoncerter, givet interviews og indgået samarbejder med management, pladeselskab og bookingbureau.

Alt sammen på få år - siden Volas fire medlemmer selv udgav deres første album på digitale tjenester i 2015. Det blev nemlig tilfældigvis opdaget af den helt rigtige person.

Chefen for Volas nuværende management havde nemlig efterspurgt anbefalinger af nye bands på sin Facebook-profil. Og ud af det blå og blandt en lang liste med bud blev Vola nævnt.

- Det var en tilfældig person, vi ikke kendte, som havde fundet os på nettet og anbefalet os. Nettet har virkelig gjort meget, synes jeg. Musikverdenen er blevet mere global, så det betyder ikke så meget, hvor du kommer fra, eller hvem der udgiver dig. Du har mulighed for at blive delt. Vi lagde bare nogle numre op på Youtube og Spotify, fortæller bandets bassist Nicolai Mogensen og fortsætter:

- Vi har indimellem haft det ret vildt over, hvor stærkt det pludselig gik.

Lyt til 'Smartfriend' fra Volas nyeste album her:

0:00

Den tilfældige anbefaling åbnede efterfølgende mange døre for det københavnske band, som inden da kun havde spillet få koncerter på små spillesteder i den danske hovedstad sammen med andre håbefulde musikerspirer.

Og uden for hjemlandet har Vola med årene oplevet stor interesse og overvældende positiv respons i en sådan grad, at de nu drager på deres helt egen Europa-turné - for første gang som hovednavn.

Vola blev dannet tilbage i 2006. Dengang var de et gymnasieband, der spillede covernumre. Nu drager de på Europa-turné som hovednavn. (© Vola)

Ifølge den metalentusiastiske radio- og podcastvært og musikformidler Anders Bøtter er Volas eksempel langt fra unikt.

Han oplever nemlig en stigende interesse fra udlandet omkring den danske metalscene, som er i rivende udvikling i disse år. Og ifølge Anders Bøtter skyldes det flere ting.

- Jeg tror generelt set, at unge bands er blevet bedre, tager det mere seriøst og gør sig umage. De har fået øjnene op for, at det at spille musik også er en forretning, der skal drives. Og de har med årene fundet ud af, at Danmark er et meget lille land, hvis du spiller musik, der falder lidt uden for normen, fortæller han og fortsætter:

- Så skal du søge til udlandet, hvor der er store befolkningsgrupper, som er interesseret i den her musik. Vi bor for eksempel ved siden af nogle af verdens største metallande: Sverige, Tyskland og Finland. Her kan man tage på turné, øve sig og få en masse erfaring.

Derudover mener Anders Bøtter, at et navn som Volbeat og andre danske metal-koryfæer som King Diamond og Metallicas trommeslager Lars Ulrich tiltrækker udenlandsk interesse, som unge bands er sultne efter at udnytte.

Og så har den digitale udvikling og streamingtjenesternes indtog haft en afgørende indflydelse på både publikum, musikerne og musikbranchen generelt, mener radioværten, som står bag metal-programmet Sort Søndag.

På en streamingtjeneste er det nemlig ikke så vigtigt, om musikken kommer fra et stort pladeselskab eller ej, for folk lytter til det, de finder interessant – og bliver anbefalet nye ting, der minder om.

Og spørger man Anders Bøtter, tror han, at det, at man kan blive eksponeret for alt fra Rasmus Seebach til Rammstein på få øjeblikke på digitale tjenester, har medført, at publikum ikke længere går så meget op i genreinddelinger.

- Yngre generationer er ligeglade med, om det er hård metal, trap eller pop, de vil bare have musik, der taler til deres følelser. Folk har selvfølgelig stadig præferencer, men det er ikke lige så forbudt at elske at danse til pop og samtidig kunne lide død og hardcore, som det har været. Og i takt med at publikums smag er blevet mere flydende, tror jeg også, det har smittet af på bandene.

Ifølge Vola selv har de siden udgivelsen af debutalbummet i 2015 arbejdet sig stille og roligt opad. Det har krævet mange supportkoncerter for andre bands at blive mere synlige på festivalplakaterne og at få deres egen turné op at stå. (© Simon Laessoe)

Det er noget, Vola kan nikke genkendende til.

- Det er, som om flere lytter til metal nu, også nogen, man ikke umiddelbart kan se det på. En almindelig jakkesætsfyr kan være mega black metal-fan, hvor jeg tror, man tidligere lige skulle have vesten på. Folk har en mere sammensat smag, og det er fedt, siger Nicolai Mogensen.

Ifølge Anders Bøtter har der aldrig været så mange retninger inden for den danske metalscene, som der er nu. Og de danske metalbands, som især oplever succes i udlandet i øjeblikket, er langt fra ens.

Herunder giver han sine bud på tre danske metalbands, hvis karriere har taget fart uden for landets grænser - og hvordan det er lykkedes dem at slå igennem.

Myrkur

Danske Amalie Bruun debuterede som Myrkur i 2014. Siden har hun vundet priser, turneret Europa rundt og varmet op for Smashing Pumpkins. (Foto: Martin Fält © Dr)

- En af dem, der oplever allerstørst respekt i udlandet, er Myrkur, som med sin succes har banet vejen for andre danske metalbands. Hun repræsenterer en blanding af hård, mørk metal og folkemusik, som der er meget fokus på i disse år.

- Og så er hun atypisk inden for metal, fordi hun er soloartist, som skriver musikken og har sammensat et band, der går med hende gennem ild og vand - både på de store scener, men også på en røvsyg aften på en bar, som det jo også kræver at blive hørt og opdaget. Jeg har indtryk af, at hun er meget seriøs omkring sin karriere, og hvis man ikke er med hele vejen, så er man fyret. Det kræver, at man ikke er konfliktsky.

- Og så har hun været eminent til at udnytte det netværk af metalbands, der er i norden, og omgivet sig med de rigtige mennesker.

Lyt til Myrkur her:

0:00

Baest

Det aarhusianske dødsmetalband Baest blev dannet i 2015, og siden er det kun gået en vej: fremad. Bandet udgav deres andet album 'Venenum' fredag d. 13. september. (Foto: Nikolaj Bransholm © Bransholm Photography)

- Dødsmetalbandet Baest fra Aarhus er også et interessant eksempel, fordi de fra deres første spæde start, allerede inden de skrev deres første sang, indgik faste aftaler om, hvornår man skal øve, hvad man gerne vil opnå, hvordan man må se ud på scenen, ja, nærmest en fem-års-plan, som hvis man skulle starte en forretning. Det, tror jeg, har gjort, at de har sluppet for en masse internt bøvl undervejs.

- De spillede til branchefestivalen 'When Copenhell Freezes Over' sidste år og gik derfra med møder i kalenderen med nogle af verdens største pladeselskaber og bookingbureauer.

- Og så skriver de altså bare nogle gode sange, som bliver siddende i hovedet.

Lyt til Baest her:

0:00

Møl

Ifølge Anders Bøtter er Aarhus-bandet Møl et af de danske metalnavne, der stormer frem på scenerne i udlandet i øjeblikket. (Foto: Marika Hyldemar/Kim Song Sternkopf © Heartmatter Artworks)

- Møl udgav et debutalbum sidste år, som har fået mere international opmærksomhed, end, jeg tror, jeg måske nogensinde har set før på den danske metalscene. Det er et absurd godt album.

- Ligesom Myrkur formår de at nedbryde metalgenrerne og grænserne for, hvem der kan lytte til det. Det er på en gang shoegaze, støjrock, storladent og melankolsk. Her tror jeg, musikken har talt for sig selv. De turnerer stort i udlandet og har været i kæmpestore magasiner.

- Men man skal selvfølgelig hele tiden huske på, at det er en subkultur, så det er ikke hitlistemusik, heller ikke i udlandet.

Lyt til Møl her:

0:00
Facebook
Twitter