Dansk dj tjente nærmest intet på sit monsterhit fra 00'erne: Nu har han udgivet det i en ny version

Den danske dj Freedom hittede stort med sangen 'Hang On' for 20 år siden.

Freedom hittede i 00'erne med sange som 'Hang On' og 'Susanna'. (Foto: Niels-Ole Schmidt © Hans-Henning Terp-Hansen)

Tænk, hvis du lavede et vaskeægte hit. Du kunne høre det på natklubberne, du solgte et hav af singler og blev nomineret til musikpriser.

Men du tjente stort set ikke selv en krone på det.

Det er tilfældet for den danske dj og musiker Freedom, der går under det borgerlige navn Hans-Henning Terp-Hansen.

I 2001 udgav han monsterhittet 'Hang On', men har næsten aldrig tjent noget på det. Det fortæller han i radioprogrammet 'Kulturen på P1'.

'Hang On' blev et af de helt store hits i starten af 00'erne. Det strøg hurtigt til tops på den danske dancechart, hvor det 12 uger i streg lå nummer to.

- Det blev kun afbrudt af en enkelt uge, hvor den lå nummer et, fortæller dj'en Hans-Henning Terp-Hansen i radioprogrammet.

Nummeret solgte faktisk så godt, at han endte med at få dobbelt platin for sin hitsingle. Alligevel var det ikke den store økonomiske gevinst, han fik ud af det.

Han havde nemlig underskrevet en pladekontrakt, hvor han afgav rettighederne til nummeret, uanset hvad der skete. Så da pladeselskabet noget tid efter gik konkurs, beholdt de rettighederne, selvom de ikke kunne betale ham for alle de gange, nummeret var blevet spillet i radioen, eller singlen var blevet solgt.

Derfor besluttede han sig i år for at genindspille nummeret, da han på den måde ville få rettighederne til den nye version.

Du kan høre den oprindelige udgave af hittet fra 2001 i playeren herunder - og den nye 2021-version i din streamingtjeneste:

0:00

Solgte dobbelt platin og strøg op af hitlisten

Historien om, hvordan 'Hang On' blev et hit – og nu er genudgivet i en ny version 20 år efter – starter en aften på et kælderdiskotek i den lille, østjyske by Beder.

Her skulle Freedom spille som dj, og inden han gik på, kom indehaveren af diskoteket hen og stak ham en hjemmebrændt cd i hånden, som han bad Freedom spille.

- Jeg tænkte, det var et sært stykke musik, siger han i dag 20 år senere.

Nummeret var skrevet og indspillet syv år tidligere i 1993 af den danske musiker Jesper Lundgaard. Her opnåede det aldrig den store succes.

Han gav det dog en chance og satte det på. Og før Hans-Henning Terp-Hansen kunne nå at se sig om, var kælderdiskoteket omdannet til en festlig natklub, hvor folk var glade og dansede løs.

Her gik det op for ham, at det var et helt særligt nummer, han stod med i hænderne. Et nummer, der rakte langt ud over Beders grænser.

Han tog det med på sine andre spillejobs, hvor flere og flere begyndte at efterspørge nummeret. Terp-Hansen fik derfor den idé at genindspille sangen i en ny udgave og udgive det som Freedom.

Han fik lov til det af komponisten bag nummeret og fik et pladeselskab med på projektet.

Derefter tog det fart, nummeret blev et stort hit, og Freedom endte, ifølge musikselskabernes brancheorganisation IFPI, med at blive den fjerdebedst sælgende artist i Danmark det år.

Opgav alle rettigheder

Men selvom der var masser af succes og solgte plader, var der desværre ikke masser af penge, for Hans-Henning Terp-Hansen havde frasagt sig rettighederne til musikken, da han underskrev sin pladekontrakt.

En advokat havde ellers frarådet ham at underskrive kontrakten fra pladeselskabet, men han valgte ikke at lytte til rådet. Det fortryder han i dag.

- Jeg fortryder, at jeg underskrev kontrakten dengang, men jeg var for dum og ung og blåøjet, siger han til 'Kulturen på P1'.

Hans-Henning Terp-Hansen har fået taget de gamle udgaver af sine sange ned fra alle musiktjenester, så det er de nye, folk lytter til, fortæller han. (© pressebillede)

Og den ærgrelse kan juridisk konsulent for Dansk Artist Forbund, Jens Skov Thomsen, sagtens forstå.

Heldigvis er det sjældent, han støder på kontrakter, der kræver, at pladeselskabet uanset hvad får alle rettighederne.

- Når vi støder på det, siger vi altid, at det er noget, vi på ingen måde kan anbefale, at man skriver under på, siger han til 'Kulturen på P1'.

- Jeg bliver ulykkelig helt ned i maven, når jeg hører sådan en historie, tilføjer han og pointerer, at man altid skal huske på, at kontrakterne er et udspil og noget, der skal forhandles.

Gør Taylor Swift kunsten efter

Helt unik er Freedoms historie dog ikke.

Herhjemme i Danmark har også sangskriveren Blak indgået en uheldig aftale, som har haft konsekvenser for ham i forbindelse med hittet 'Nede Mette', hvilket han fortalte om i en dokumentar sidste år.

Og samme problem har den amerikanske sanger Taylor Swift også stået overfor, da rettighederne til hendes første seks albummer blev opkøbt.

Men da hun ikke lykkedes med at købe rettighederne tilbage, fandt hun en anden og mere kreativ løsning. Hun er nemlig i gang med at genindspille alle seks albummer. Node for node, ord for ord.

På den måde får hun igen rettighederne til sin musik. I hvert fald til de nye udgaver.

Og nu har Hans-Henning Terp-Hansen altså valgt at benytte samme trick.

Han havde ellers opgivet at tjene på 'Hang On', der i 2007 fik succes igen, da den blev genudgivet i en ny remix-udgave.

Men i 2019, da en kollega gjorde ham opmærksom på, at hans gamle hit i løbet af årene havde fået millioner af afspilninger på Spotify og lignende streamingtjenester, besluttede han at tage skeen i den anden hånd.

Og nu er 'Hang On' altså udkommet i en ny udgave – 20 år efter originalen.

- Jeg håber, at den nye udgave af 'Hang On' kan fortsætte succesen de næste mange år, afslutter han.

Holdet bag den nye udgivelse. Fra venstre: Ebbe Ravn, Hans-Henning Terp-Hansen, Kenneth Dornhoff og Christoffer Brodersen. (© privat foto)
Facebook
Twitter