Dansk hiphops første stjerner trækker stadig i hættetrøjen: Vi er på en mission!

Rockers By Choice og MC Einar grundlagde dansk hiphop for 35 år siden, men de har stadig stærke holdninger til genren.

(Foto: Kasper Månsson / Grafik: Oliver Seppo Rasmussen © dr)

Hiphop dominerer musikken i 2018, både i Danmark og i udlandet.

Men det er faktisk 30 år siden, de første rapplader udkom på dansk - og 36 år siden, den dengang 17-årige Per Pedersen kom hjem fra USA og præsenterede sine venner for fænomenet, som du aktuelt kan høre i P3-podcasten 'Den nye stil'.

MC Einar og Rockers By Choice definerede den første generation af dansk hiphop. Det lød måske slet ikke som hip hop i dag, men de to evigt konkurrerende grupper støbte de byggeklodser, som nutidens mikrofonkontrollører leger videre med.

Grå hår og e-cigaret

Selv spiller de to grupper igen deres gamle hits som 'Engel' og 'Arh Dér' live for danskerne - for nyligt til Fredagsrock i Tivoli.

Der er godt nok kommet grå stænk i skægget, håret er blevet tyndere i toppen hos nogen, og MC Einars beatsmed DJ Jan går og bapper på en e-cigaret. Nå ja, og så er Dee Pees gamle træningsdragt endt på museet Ragnarock i Roskilde.

Men der er også ting, der ikke har ændret sig. Flertallet af de nu midaldrende hiphoppere ankommer i "uniform": hættetrøje, baseball-jakke, cap og skarpe sneaks.

(Foto: Kasper Maansson © Kasper Månsson)

Mens vi slentret rundt i forlystelsesparken misser de seks modne mænd ikke en chance til at stikke til hinanden.

Man fornemmer den venskabelige, men også dybt seriøse konkurrenceånd, der i hiphoppens unge år var med til at drive dem frem.

0:00

Folk kastede øl op på scenen

En konkurrenceånd, der var nødvendig, for det var langt og hårdt arbejde at løbe hiphop-kulturen i gang herhjemme.

Der var ingen computer, intet internet, ingen streaming-tjenester, ingen mentorer eller ældre musikere at læne sig op ad. Der var kun en vej frem: at skaffe en hulens masse plader og sample løs af dem.

- Tingene tog bare rigtig lang tid dengang. Hiphoppen var en isoleret subkultur i Bronx (i New York, red.) i ti år, uden at man vidste noget om den i resten af verden, husker Dee Pee tilbage.

- Den skulle finde sig selv, ligesom den danske hiphopkultur, som var rigtig mærkelig i starten. Vi lavede alle mulige fejl.

(Foto: Kasper Maansson © Kasper Månsson)

I flere år var hiphoppen en subkultur, som almindelige danskere så skævt til og betragtede som en døgnflue.

Og selv om MC Einar og Rockers By Choice i slut-80'erne fik pladekontrakter og nåede bredt ud, var alle ikke overbevist:

- Man skulle kæmpe for det. Jeg kan huske vores første job i Jylland, i Kjellerup Hallen, det var sådan noget med, at de stod og kastede øl op på scenen under hele koncerten, og vi tænkte bare: "Vi skal væk herfra bagefter!", fortæller Dee Pee.

- Vi blev svinet til, vi har fået vores tæsk, men vi står her stadig.

0:00

Tiårige kan vores tekster

Selv om begge grupper for længst har fået den anerkendelse, som det skortede på i starten af karrieren, vil de ikke bare læne sig tilbage og nyde deres pionerstatus.

De har stadig nogen kerneværdier, de føler sig forpligtet til at give videre til deres efterfølgere. De er med Dee Pees ord "på en mission".

Per 'Grandmaster Dee Pee' Pedersen (Rockers By Choice) bragte hiphoppen fra USA til Danmark. (Foto: Kasper Maansson © Kasper Månsson)

- Det er vigtigt, at historien bliver holdt i live og givet videre af dem, der var der dengang, siger Dee Pee.

- Der er en masse unge, der ikke aner, hvem MC Einar og Rockers By Choice er, og det er vigtigt for dem at vide, at der var nogen før Suspekt og Clemens. Mens vi stadig kan fortælle det.

Hans bandkollega Øyvind 'Ø' Hagen Tranberg bryder ind:

- Men der også tiårige, der kan vores tekster og står og råber "MC Einar!" på gaden. Jeg ved ikke, om de er påvirket hjemmefra, eller hvor de har det fra, siger han grinende.

Et bankende hiphophjerte

- Man vil også gerne give faklen videre. De succesoplevelser, vi oplevede dengang, og den plads, vi fandt i kulturen, har været med til at skabe os, fortæller Jesper 'Vildmand' Willeforte fra MC Einar.

- Der er hiphoppen helt fantastisk: man kan finde sammen med andre kreative og finde en livsbane.

- Det kan man selvfølgelig kun se, når man kigger tilbage, men det har fulgt os alle sammen. Vi har alle et bankende hiphophjerte.

- Musikken er en ting, noget helt andet er de inderste værdier som menneske, jeg har set, når unge drenge tager hiphoppen og dens værdier til sig, fortsætter 'Ø' fra RBC.

- Lige pludselig står du og kan forandre et ungt menneskes liv og skæbne, ved at lade dem spejle sig i dig selv, dine fejltagelser og positive ting, du har lavet – i det miljø, de selv kommer fra.

(Foto: Kasper Maansson © Kasper Månsson)
Facebook
Twitter