Dansk hitgruppe var i krise over mangel på succes: Nu er de tilbage efter 5 års pause

The William Blakes har netop udgivet '1991', der er den første plade fra bandet siden 2014.

Sangene på den nye plade fra The William Blakes er inspireret af den musik, forsanger Kristian Leth hørte, da han var 11 år. (Foto: Nina Frifelt)

Det hele startede med de fem fyre Eins, Zwei, Drei, Boris og Fünf, der flyttede til New York for at forfølge drømmen om at lave musik som bandet The William Blakes.

Men faktisk var de bare et fantasiband på det sociale medie MySpace, som Kristian Leth, der dengang lavede tv, havde fundet på.

Han havde egentlig opfundet mange flere 'falske' bands, heriblandt en homoseksuel technoduo og en dj fra det Københavnske natteliv, for det gav ham muligheden for at udgive en masse forskellig slags musik, uden nogen vidste, det var ham, der stod bag, og uden det behøvede at være helt færdigt.

- Jeg arbejdede med musik-tv hos Danmarks Radio dengang, så jeg var totalt genert omkring min egen musik, siger Kristian Leth, som sammen med Fridolin Nordsø, Frederik Nordsø og Bo Rande nu står bag det 'rigtige' The William Blakes, der fredag udgav albummet '1991'.

Lyt til nummeret 'Turn Us Into Them' her:

0:00

Mens Kristian Leth i midten af 00'erne brugte tid på sine mange fantasibands, drømte hans barndomsvenner, brødrene Fridolin og Frederik Nordsø, også om en stor karriere inden for musikken.

De producerede sange for andre kunstnere, men havde en idé om selv at have mere kontrol over det, der blev udgivet.

- Frederik og jeg havde en drøm om at blive verdens største producere, og vi talte om at lave vores eget pladeselskab, så der ikke var andre, der bestemte, hvad vi skulle udgive. Kristian havde jo 40 bands kørende, så vi ringede til ham, og han ville gerne være med, fortæller Fridolin Nordsø.

Pladeselskabet Speed of Sound blev skabt, de tre venner besluttede sig for at gå videre med fantasibandet The William Blakes, og i 2008 udkom den første plade 'Wayne Coyne'.

- Det blev en kæmpe katapult for vores karriere, siger Fridolin Nordsø.

Eksistentiel krise

I løbet af de næste seks år udgav The William Blakes yderligere fem album, de blev P3's Uundgåelige, vandt flere priser ved Danish Music Awards i 2011 og tiltrak et stort publikum til bandets koncerter.

Men så stoppede det hele pludseligt i 2014, og der skulle gå fem år, før der nu igen er en ny plade fra The William Blakes.

Bandet blev nemlig hårdt ramt af følelsen af ikke at være helt så relevante længere.

- Vores seneste to plader gjorde ikke det store væsen af sig, og det ramte os nok lidt hårdere, end vi havde regnet med. På den sidste plade, der blev udgivet ved et stort pladeselskab, føltes det, som om vi lavede pladen, pakkede den ind og lagde den ind i et mørkt rum, og så skete der ikke mere, siger forsanger Kristian Leth om 'Purple Ball' fra 2014.

- Det var lidt en eksistentiel krise for os, og vi lavede ikke andet end at tale om, hvordan den næste plade skulle være, fordi vi ville generobre momentum. Den samtale var enormt destruktiv for os. Samtidig lavede vi musik i andre konstellationer, der havde succes, så på det tidspunkt kunne vi ikke se, hvad grunden var til at lave endnu en plade som The William Blakes.

Lyt til nummeret 'Gone' her:

0:00

Men det var ikke som sådan en endelig afslutning på pop-rock-bandet, hvilket det nye album '1991' er et ret klart bevis på.

Det har nemlig aldrig reelt været på tale at stoppe samarbejdet.

- Vi er et band, der ikke kan gå i opløsning, om vi så prøvede virkelig hårdt på det. Der er ingen, der hader hinanden, vi holder af hinandens selskab, og The William Blakes er den musikalske konstellation, vi slapper bedst af i, så det ville være mærkeligt at afslutte det, siger Kristian Leth.

- Til den nye plade havde jeg en klar idé om, at vi skulle tilbage til den musik, jeg selv lyttede til, da jeg var 11 år, hvilket var musikere som Elton John, The Beatles og Supertramp, siger Kristian Leth om albummet '1991'. Her er han fotograferet under en koncert på festivalen Northside i 2013. (Foto: Kasper Løftgaard © Ritzau Scanpix)

Elastiske som friske hundehvalpe

I 2018 spillede bandet flere udsolgte koncerter, og det gav dem blod på tanden til igen at begynde at skrive musik sammen.

Men der skulle ske noget nyt. Det blev både til en ny musikalsk retning, der er inspireret af den musik, forsanger Kristian Leth lyttede til, da han var 11 år, og et forsøg på at ruske lidt op i det hele ved at ændre på rollerne i bandet.

- Vi har byttet rundt på instrumenterne, fordi det føles farligt, sjovt og udfordrende. Vi har en idé om, det bliver bedst på den måde, siger Bo Rande, og Frederik Nordsø tilføjer:

- Vi har eksisteret som band i ti år, og de fleste bands, der har eksisteret i så lang tid, når til et punkt, hvor musikken bliver en form for gentagelse. Vi forsøger at blive ved med at være så elastiske som friske hundehvalpe, så det bliver ved med at være intenst.

Albummet '1991' er ude nu. The William Blakes kan desuden opleves på turné flere steder i landet til maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk