Dansk hitmager er død: Han var med til at ændre dansk rap

Rapper Rasmus Berg fra Den Gale Pose, der også producerede for stjerner i USA, er død.

Her ses Rasmus Berg (i midten) mellem sine to rapkolleger i Den Gale Pose, rapperne Jesper ’Jokeren’ Dahl og Nicholas ’Coldhands’ Kvaran. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Rasmus Berg fra den legendariske danske rapgruppe Den Gale Pose er død, 45 år gammel.

Det bekræfter familien over for Ekstra Bladet.

- Rasmus sov ind tirsdag morgen omgivet af sin familie. Det kom meget pludseligt og som et stort chok. Hele familien er knust, udtaler familien til Ekstra Bladet.

Rasmus Berg oplevede i slutningen af 90’erne og i starten af 00’erne stor succes som Den Gale Pose sammen med rapperne Jesper 'Jokeren' Dahl og Nicholas 'Coldhands' Kvaran.

Sammen dominerede de radioen med ørehængeres som 'Spændt op til lir' og 'Definitionen af en stodder' – sange som Rasmus Berg også var med til at skrive.

Lyt til Den Gale Pose, mens du læser videre:

0:00

Men inden succesen herhjemme havde gruppen under navnet Madness 4 Real – hvor rapperen Lasse ’Blæs Bukki’ Bavngaard også var med – været i USA i fire år for at producere for amerikanske rapstjerner som Ice Cube og Eazy-E.

Og det er en vild historie, fortæller P3-vært Pelle Peter Jensen, der for kort tid siden interviewede Rasmus Berg til podcasten 'Den nye stil' om dansk raps historie.

- Én ting er Den Gale Pose-eventyret, men inden da havde de allerede solgt ti millioner plader i USA. De flyttede direkte fra børneværelset i Danmark til Compton i USA, siger Pelle Peter Jensen.

Den Gale Pose oplevede - inden de slog igennem i Danmark - kæmpe succes som producere for gruppens idoler som Eazy-E og Ice Cube i USA. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

- De ændrede danske rap på mange måder

Da gruppen skulle af sted med flyet til USA, var alt kaos, fortalte Rasmus Berg i 'Den nye stil':

- Vi havde sovet over os, og min mor skulle køre os ud i lufthavnen. Der var fuldstændig kaos – både inde i hovedet og kroppen. Det hele sitrede bare.

En af de første stjerner, som de fire teenagere kom til at arbejde sammen med, var netop Eazy-E, der var en af mændene bag gangsta-rapgruppen N.W.A. De overtog dermed producerstolen efter den i dag legendariske Dr. Dre.

- Eazy-E var blevet uvenner med Dr. Dre, så han manglede en ny producer, og det blev så fire drenge fra Hillerød. Den historie er en helt ubeskrivelig stor bedrift, siger Pelle Peter Jensen.

Så Rasmus Berg var derfor meget mere end Den Gale Pose og hittet 'Spændt op til lir'. Og da Madness 4 Real vendte hjem til Danmark, tog de rapstilen fra den amerikanske vestkyst med sig.

- De introducerede det, at en rapper ikke bare er en hyggefætter – de fik introduceret, at rappere fik swag og noget attitude. De ændrede danske rap på mange måder.

Det handlede om musik - ikke de store stjerner

Selv var Rasmus Berg ikke så begejstret for at stå på scenen, fortæller Pelle Peter Jensen.

- Rasmus var meget ydmyg. Han har siddet med nogle af de største rapstjerner, og alligevel havde han ikke et eneste billede med hjem fra tiden i studiet i USA, for det var ikke det vigtige. For ham handlede det bare om at lave musik.

Den Gale Pose gik hver til sit i 2002, men gav en sidste fælles koncert i 2011. Madness 4 Real har derimod produceret musik for andre siden.

Du kan høre 'Den nye stil'-interviewet med Rasmus Berg i podcastens 10. afsnit, der går tæt på gruppens USA-eventyr.

FacebookTwitter