Dansk hitsanger mistede pludselig sin stemme: 'Det gjorde mig virkelig vred'

Sanger Mattias Kolstrup, kendt fra Dúné, er klar med helt ny musik på egen hånd.

(Foto: © undefined, Pressefoto)

Forestil dig, at du skal til at gøre noget, du har gjort 1.000 gange før.

Cykle en tur. Skrive en sms. Koge en gryde pasta.

Men pludselig virker det bare ikke. Dine ben kan ikke finde pedalerne, dine fingre fumler rundt på tastaturet, og vandet er for længst kogt over.

Dét, du før plejede at gøre som den største selvfølge, er pludselig blevet en udfordring for dig.

Det scenarie oplevede sanger og musiker Mattias Kolstrup, da han for tre år siden pludselig havde mistet den stemme, han mere eller mindre havde levet af de seneste 16 år som en del af rockbandet Dúné.

Stemmen ville ikke længere samarbejde.

- Min stemme fuckede fuldkommen op. Den var dybere, mere rusten, og min falset var fuldkommen væk. Alle de power-omkvæd, jeg havde sunget i Dúné, var pludselig helt ude af rækkevidde, fortæller Mattias Kolstrup, der opdagede, at hans stemme var begyndt at ændre sig i løbet af 2017.

En dag, da han var i studiet, gik alvoren op for ham.

Mattias Kolstrup er lige nu aktuel med singlen 'Closure' under navnet Liberty:

- Jeg skulle indspille noget, vi havde skrevet samme dag, og jeg kunne bare ikke synge. Der kom ikke andet end sådan en forkrampet lyd af en frø, der... Har fået en flue galt i halsen, husker Kolstrup.

- Det er så uforklarligt frustrerende at forsøge på noget, man har kunnet gøre hele sit liv, og så pludselig ikke kan gøre det længere. Det gjorde mig virkelig vred. Hele mit livsgrundlag er bygget op omkring min stemme, og pludselig virker den ikke. Den vil ikke, hvad jeg vil. Det var for sindssygt at opleve.

Gik i træningslejr

Først blev Mattias Kolstrup vred og frustreret. Hvad fanden skete der? Var det en livstid med rock n' roll, der havde indhentet ham? Prøvede universet på grusom vis at fortælle ham et eller andet?

Og hvordan skulle det ikke gå, når Dúné om få måneder skulle spille på nogle at landets største festivaler?

Men Mattias Kolstrup valgte at vende vreden til kampgejst og tog udfordringen op. Han gik med egne ord i "træningslejr" og allierede sig med en sanglærer.

De næste uger lavede han stort set ikke andet end at øve og øve og øve. Og det virkede.

Til koncerterne, som skulle vise sig at blive Dúnés sidste, inden bandet gik i opløsning, "nailede han den big time" - ikke mindst takket været bandet, der forsøgte at imødekomme hans nye vokal.

I dag lyder stemmen stadig ikke, som den gjorde engang. Den er blevet mørkere og mere rusten. Mere "mandet" som Kolstrup, der lige nu er aktuel med soloprojektet Liberty, selv forklarer det.

- Jeg har lært, at i stedet for at gå totalt imod det og blive vred, når sådan nogle ting sker, så skal man i stedet konfrontere det og arbejde med det. Samtidig har Liberty også givet mig mulighed for at skrive nogle sange, som passer til den stemme, jeg har i dag - som altså er meget anderledes, end den var engang.

Fuck forventningerne

Liberty er Mattias Kolstrups nye kunstnernavn og titlen på det soloprojekt, han netop har søsat. Hans første udspil på egne ben, siden han i 2001 debuterede som en del af Dúné.

- Jeg har altid haft en lille stemme indeni, der syntes, at det kunne være sjovt at prøve nogle andre ting af, men den har aldrig rigtig fået tid til at udfolde sig, fortæller Mattias Kolstrup om solodrømmen, der for alvor tog form et par måneder efter, at Dúné var gået i opløsning.

Fødslen af Liberty var dog ikke helt så smertefri, som Kolstrup først havde forventet.

- Da Dúné stoppede, havde jeg en forventning om, at der ville ske en kreativ eksplosion inden i mig - men det skete bare slet ikke. Det var, som om hele Dúné-tingen havde givet en kæmpe mavepuster, og jeg skulle til at lære, hvordan man trækker vejret helt dybt ned i maven igen. Jeg skulle finde mine kreative fødder på ny, og det var en lang proces, fortæller Kolstrup.

Sangeren gik længe og bøvlede med at finde ud af, hvad hans næste træk skulle være. En dag udtrykte han sin frustration til en samarbejdspartner.

- Han sagde: "Drop alt, der hedder frygt. Lad være med at tænke, bare giv den gas og spil en masse musik". Det var dybt inspirerende. For det er jo dét, det handler om: At give slip og droppe de forventninger, man selv og andre har til én.

Så det gjorde han. En dag i december sidste år gik Mattias Kolstrup derfor i studiet sammen med en flok musikere og producere. Og blot én uge senere var hans kommende album 'Haven't Felt This Great Since 1988' i kassen.

- Det var en sindssyg proces, som både var skidesjov og pissehård. Vi sagde bare: "Fuck forventninger, fuck playlister og radiohits, lad os lave noget pissefed musik".

Mattias Kolstrup beskriver selv sin nye musik som "skraldet indie". (Foto: © pressefoto)

'Chokerende' at gå solo

To af de sange, der kom ud af den intense uge i studiet, er numrene 'Closure' og 'Viva La Illusion', som netop er udkommet. De viser, ifølge sangeren, den bredde, der er på pladen, som han selv beskriver som "skraldet indie".

Samtidig repræsenterer sangene et nyt kapitel i Kolstrups liv, og det er også derfor, at han har valgt at udgive dem under kunstnernavnet Liberty, forklarer han.

- Jeg oplevede, at mange fra branchen havde en forventning om, at et soloprojekt fra mig skulle bære mit fødenavn, Mattias Kolstrup, og være singer-songwriter-musik på dansk. Men fuck det. Hvis det er dét, folk forventede af mig, så skal de have noget helt andet.

Mens 'Closure' er pladens mest poppede nummer, repræsenterer 'Viva La Illusion' en mere punket modpol, forklarer Mattias Kolstrup. Hør nummeret her:

Men selvom projektet nu er skudt i gang, og et debutalbum venter forude i løbet af foråret, så har skridtet ud i rampelyset på egne ben dog ikke været helt let at fordøje, indrømmer sangeren.

- Det har været en underlig og nærmest chokerende oplevelse for mig. Jeg har altid spillet i et band, så pludselig at udgive noget, hvor jeg er den eneste, der står på mål for det… Så kommer det altså endnu tættere på, siger han og fortsætter:

- Lige da sangene udkom, var det nærmest helt sørgmodigt - og det er sateme atypisk mig at have det på den måde, skal jeg hilse og sige. Jeg har jo gået med de her sange så længe, så det var, som om det var mine børn, der flyttede hjemmefra. Men nu føles det bare helt vildt godt, at de er ude, og at folk kan høre dem.