Dansk-italienske Victoria er favorit til at vinde Eurovision i aften - kæmper for at lære hele Italien at sige 'å'

Selvom Fyr og Flamme er ude, er der stadig grund til at kippe med Dannebrog i aftenens Eurovision-finale.

21-årige Victoria De Angelis (th.) spiller bas i det italienske band Måneskin, der i aften er favoritter til at vinde Eurovision Song Contest med sangen 'Zitti e buoni'. (Foto: © Maria Laura Antonelli / Avalon, Getty Images)

Når vinderne af Eurovision Song Contest 2021 bliver kåret over midnat i aften, kan den ene meget vel have dansk blod i årerne.

For står det til de internationale bookmakere, bliver det Italien, der i aften løber med sejren i den 65. udgave af den traditionsrige musikkonkurrence.

Men hov; dansk blod? Italien?! Hvad går dét nu ud på?

Jo, landet, der har skænket os pizza, pasta og Pavarotti, repræsenteres i aften af bandet med det pivdanske navn Måneskin. Og i dét band er 21-årige Victoria De Angelis bassist.

Og selvom hun er født og opvokset i Italien, er hun faktisk halvt dansk.

- Min far er italiener, og min mor var dansk, så jeg er meget knyttet til Danmark. Jeg har en del familie i Hørsholm, som jeg stadig besøger hvert år, så Danmark betyder meget for mig, fortæller Victoria De Angelis - på flydende dansk - da DR møder hende backstage i den store Eurovision-arena, hvor hun og resten af Måneskin i aften skal på scenen.

Det danske bandnavn fik de, da gruppen for nogle år siden skulle deltage i en lokal sangkonkurrence for nye italienske bands. Rockkvartetten var stadig ikke landet på et navn og måtte i al hast finde på noget.

- Til sidst bad de andre i bandet mig om at remse forskellige danske ord op, og da jeg så nævnte ordet "måneskin", sagde de: "Det lyder fedt, det tager vi." Vi tænkte nok, at vi altid kunne ændre det til noget andet senere, men det har altså holdt ved, fortæller den unge musiker om navnet, der dog trods bandets stigende popularitet i Italien stadig volder italienerne en del problemer.

- Jeg har forsøgt at lære dem det, men der er stadig ingen i Italien, der kan finde ud af sige det rigtigt, siger hun med et grin.

Beundrer det danske frisind

Måneskin fik deres store gennembrud, da de i 2017 deltog i den italienske udgave af 'X Factor'. Det fire mand store band var konkurrencens store vinderfavoritter, men måtte i sidste ende tage til takke med en andenplads.

Siden hen er Måneskin dog blevet ét af de varmeste navne på den italienske musikscene.

Deres debutalbum, 'Il ballo della vita', solgte i 2018 tre gange platin, og deres Eurovision-bidrag 'Zitti e buoni' er i øjeblikket et massivt hit i Italien.

Hør det italienske bud på en Eurovision-vinder, 'Zitti e buoni', her:

0:00

Sangen, som ifølge de internationale bookmakere altså står til at sikre Italien sin tredje Eurovision-sejr og den første i 31 år, handler ifølge Victoria De Angelis om at turde skille sig ud og stå ved den, man er. Noget, hun selv har lært takket været sit forhold til Danmark, som i hendes øjne er langt mere frisindet end Italien.

- Jeg tror, det at være halvt dansk har givet mig en mere åben mentalitet på nogle punkter. Italien kan godt halte lidt bagefter, når det kommer til ting som seksualitet, accept af LGBT+-miljøet og andre ting, der skiller sig ud fra normen, siger hun og fortsætter:

- I Italien er folk generelt mere konservative, når det kommer til ting, der er anderledes. Men fordi jeg er vokset op med den danske kultur, tror jeg altid, jeg har været mere åben over for den slags. Min danske familie har altid lært mig, at det er okay at være sig selv.

Victoria De Angelis' danske mor, Jeanett De Angelis, døde for nogle år siden, men den unge musiker har stadig jævnligt kontakt med sin danske familie, der bor i Hørsholm. - Corona har naturligvis gjort det sværere, men normalt er jeg i Danmark tre-fire gange om året for at besøge min familie. De betyder meget for mig, fortæller Victoria De Angelis. Her ses hun og Måneskins forsanger, Damiano David, på scenen i Rotterdam. (Foto: © Andres Putting, EBU)

Det er dog ikke kun det danske frisind, Victoria De Angelis til tider kan savne lidt mere af i Italien.

- Jeg savner også rugbrød og leverpostej!, udbryder hun med et grin

- Jeg er vild med dansk mad, men det er ikke til at opdrive en leverpostej, som vi laver den i Danmark, i Italien. Tro mig, jeg har prøvet mange gange, siger hun og tilføjer med en kæk mine:

- Du skulle da have taget noget med til mig!

Se, om det lykkes Måneskin at vinde Eurovision Song Contest i aften på DR1 og DRTV fra klokken 21. Italien går på scenen som land nummer 24 ud 26, cirka klokken 22.50.

Til den officielle åbningsceremoni af årets Eurovision Song Contest havde Victoria De Angelis medbragt et dansk flag, da hun og resten af Måneskin troppede op på den røde løber. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)