Dansk megahit får nyt liv efter ti år: 'Jeg ville ønske, jeg selv havde fundet på idéen'

En hemmelig Kato-fan har startet en ny trend med sangen 'Hey Shorty'.

Hvis du har sat dine ben på et diskotek op gennem 10'erne, har du næsten ikke kunnet undgå den nu ti år gamle landeplage 'Hey Shorty'.

Det synes måske som lang tid siden, man har stået på en klub og hoppet til "pop den booty bitch, lad mig høre dig sige (yeah yeah)" - men det er nok mest på grund af corona. For selvom nummeret efterhånden har nogle år på bagen, virker det stadig stort set lige så effektivt på et dansegulv, som det gjorde, da den kom ud.

Og det synes den i dag 39-årige dj Kato, som står bag nummeret, er helt vildt.

- Det er jo ikke til at fatte. Det er jo sådan noget, man drømmer om. Dengang vi lavede nummeret, kunne jeg godt mærke, at vi havde fat i noget - men jeg kunne ikke i min vildeste fantasi have forestillet mig, at den ville leve så lang tid efter, fortæller han.

Fredag mindede Kato os om de coronafrie tider på dansegulvet, da han optrådte med 'Hey Shorty' i Curlingklubben på P3. Se ham spille hittet i videoen øverst.

Før coronapandemien slukkede for musikken og diskolyset på klubberne, kunne man stadig opleve Kato stå bag pulten og lokke folk ud på dansegulvet med sine sange. Og selv de 18-årige - der altså var otte år, da Kato fik sit gennembrud - kan synge med.

- Når jeg er ude at spille, så står de 18-årige sgu også og hopper og rapper med på 'Hey Shorty', og det er næsten endnu federe. Én ting er, at sangene følger med folk, der var teenagere i den tid, som stadig synes, den er grineren og måske nostalgisk - men en anden ting er, at de unge i dag synes også, den er fed.

Det var 'Hey Shorty', der satte gang i Katos karriere. I 2010 havde han to kæmpe hits på samme tid, nemlig 'Turn The Lights Off' og 'Hey Shorty', og det var her, han for alvor slog sit navn fast på den danske dj-scene.

- 'Hey Shorty' har betydet alt for min karriere. På det tidspunkt havde jeg to sange, der lå nummer et og to, så det var vendepunktet for mig.

Den hemmelige mashup-skaber

Man kan være tilbøjelig til efterhånden at kalde megahittet for en evergreen. Særligt også fordi sangen nu er blevet født på ny på musikmediet Soundcloud under navnet 'Hey Shorty Mashups'. Her er tekst og sang blevet skilt fra hinanden, og så er lyrikken blevet lagt ned over alle slags hits gennem tiden.

Blandt de mest populære finder man: 'Vil du med (ud og se min shorty)', 'Earth, Wind & Shorty - September' og 'Toxic Shorties', der selvfølgelig kommer fra de originale sange 'Vil du med (ud og se min pik)' af Suspekt, Earth, Wind and Fires 'September' og Britney Spears' 'Toxic'. Alle tre mashups har over 7.000 afspilninger.

Og Kato har da også bemærket, at hans sang nu findes i hundredevis af udgaver. Pludselig begyndte han at blive tagget alle mulige steder, og folk skrev til ham og spurgte, om det var ham, der havde fundet på det. Og det kan han da godt ærgre sig lidt over, at det desværre ikke var.

- Jeg ville ønske, jeg selv havde fundet på idéen. Det mest sindssyge er, at jeg laver virkelig mange mashups, bare med andres sange, så det kunne lige så godt have været mig. Men det er jo en kæmpe gave. Jeg har mega optur over, at der sidder en eller anden et sted og har det sjovt over det. Hvem end det er, der fandt på det, så er det fucking grineren.

Kato har længe gået og spekuleret på, hvem det er, der står bag. Men han er kommet frem til, at han ikke vil jinxe det.

- Når ting sker af sig selv, så er det meant to be. Jeg skal ikke blande mig i det, og det skal bare have lov til at leve sit eget liv, fortæller Kato og tilføjer, at han godt kunne tænke sig at vide, om det mon er nogen, han tidligere har arbejdet med.

Katos 'Hey Shorty' har næsten otte millioner afspilninger på Spotify. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © (c) Ritzau Scanpix)

Hvem vil lave musik med en skaldet, ukendt dj?

Historien bag den originale sang husker Kato stadig tydeligt.

Inden udgivelsen havde Kato kun udsendt, hvad han selv kalder for "niche-house-musik", men han ville gerne prøve kræfter med noget bredere og mere kommercielt. Så han fik idéen om at slå sig sammen med nogle rappere, men ikke bare hvilke som helst rappere. Næ, det skulle være nogle af de største herhjemme på det tidspunkt: L.O.C., U$O og Johnson.

- Jeg var jo bare en skaldet, totalt ukendt, dansk dj, så det var svært at overtale de største danske rappere dengang til at lave musik med mig. Men U$O var klar, og vi fik så lavet grundstammen til sangen. Og så bad jeg U$O om at tage fat i Johnson, for ham kendte jeg ikke selv. Og så fik vi sammen skabt 'Hey Shorty'.

Når man hører sangen, kan det godt lyde, som om det egentlig er to sange i én. Og det er det faktisk næsten også, fortæller Kato. Han besluttede sig nemlig for, at den skulle stige i tempo undervejs. Han havde hørt andre dj's i udlandet gøre det, men det var ikke blevet lavet i Danmark før.

- Drengene (U$O og Johnson) var totalt med på den. Og jeg tror stadig på, at det også var det, der gjorde sangen til et hit. Den var anderledes, og så var det også ét af de første numre, hvor rappere hoppede med på uptempo-sange med dj's.

Gør comeback næste år

Kato udgav senest ny musik i 2015 i form af albummet 'Now', hvor sangen 'Show You Love' er blevet afspillet næsten 67 millioner gange. Men selvom der er gået fem år siden sidste udgivelse, har han bestemt ikke lagt musikken på hylden.

Han har nemlig nydt at optræde en masse - dog måske i et lidt andet tempo end for ti år siden. Og savnet til dj-pulten og klubberne er stort i denne tid.

- Jeg savner sindssygt meget at spille. Det er mit benzin og der, jeg får afløb. Det er vigtigt for mig at komme ud og mærke, om jeg er blevet for gammel, og om folk stadig synes, det er fedt. Men indtil videre føler jeg mig ikke som en gammel mand, der står og er en parodi på sig selv, for kids'ne vil sgu stadig gerne hoppe.

2021 bliver året, hvor han trykker på den store reset-knap og gør comeback. Ja, han kalder det comeback, selvom han synes, det lyder lidt 80'er-agtigt.

Men det bliver altså ikke umiddelbart en ny 'Hey Shorty', der kommer fra Kato. I hvert fald ikke samme lyd. Den populære dj vil nemlig eksperimentere med det, han selv kategoriserer som "total underlig undergrundsmusik".

- Det kommer til at vælte ud med musik i øst og vest. Og så håber jeg, at folk stadig har brug for musik med noget energi i.

Indtil der kommer ny musik fra Kato, kan du se ham optræde med 'Hey Shorty' øverst i artiklen - og sangen 'Sjus' herunder:

FacebookTwitter