Dansk musiker blev holdt tilbage i årevis. Nu føler hun sig endelig fri - og går helt nye veje

Jazzsmusikeren Claudia Campagnol har aldrig følt sig helt hjemme på jazzscenen. Nu prøver hun noget helt nyt.

Jazzsangerinden Claudia Campagnol stiller i år op i Dansk Melodi Grand Prix. (Foto: Betina Garcia © dr)

Hendes drømmejob var egentlig at blive astronaut.

Men selvom hendes drømme for fremtiden let kan nå selv de fjerneste galakser, har 34-årige Claudia Campagnol alligevel lagt tankerne om en karriere i rumdragt til side.

I stedet har hun dedikeret sit liv til sin største passion: musikken.

Og med stor succes.

For selvom hendes navn måske ikke ringer en klokke hos dig, så er Claudia Campagnol et både kendt og respekteret navn på den danske jazzscene.

Hvert år optræder hun på landets største jazzfestivaler, hvor hun oftest giver den som sangerinde, selvom hun også spiller både bas, klaver og percussion. I 2019 blev hendes debutalbum 'I'm Strong' nomineret til to priser ved Danish Music Awards Jazz.

- Det betød rigtig meget for mig. I forhold til de andre nominerende var min musik mere poppet og soulet, så jeg skilte mig lidt ud fra resten af feltet. Og det har jeg nok altid gjort. Jeg har for eksempel altid klædt mig i tøj, der ikke var særlig "jazzet", så det at få den anerkendelse og accept betød rigtig meget for mig, fortæller Claudia Campagnol.

For selvom jazzmusikken altid har været et omdrejningspunkt i Claudia Campagnols liv, så har hun aldrig helt følt sig som en klassisk jazzsangerinde.

- Jeg elsker jazzverdenen, og jeg har fået meget succes på jazzscenen, men jeg har aldrig rigtig følt mig helt hjemme, fordi jeg altid har drømt om noget større.

Har optrådt med Stevie Wonder

Claudia Campagnol er oprindeligt født i Ungarn, men er vokset op i Sverige. Begge hendes forældre var også musikere, og hendes mor optrådte stadig seks dage om ugen, da hun var højgravid.

- Jeg lå inde i min mors mave, når hun spillede, så jeg føler virkelig, musikken er en del af mig. At den er inde i mig. Jeg hører ikke "kun" musik, når jeg skal ud og løbe, holde en fest eller rydde op, som andre måske gør. For mig er musikken hele mit liv.

De sidste mange år har Claudia Campagnol arbejdet mod sit mål om at leve af musikken og har i dag et cv, der tæller koncerter i ind- og udland, samarbejder med nogle af jazzmusikkens største talenter - og sågar en tjans som korsanger for Stevie Wonder.

Men trods det imponerende generalieblad er Claudia Campagnol stadig sulten på flere musikalske eventyr.

- Jeg elsker at prøve ting, jeg ikke har prøvet før. Jeg vil gerne udvikle min genre og prøve at lave ting, der stikker i en anden retning end jazzmusikken, som jeg har arbejdet med i så mange år, siger hun og fortsætter:

- Jeg drømmer om at kunne sammenflette jazz og andre genrer. Jeg vil gerne stå på en scene og have dansere bag mig, som var jeg en popartist, men fremføre en anden form for musik, med mere dybde. Det er nok min drøm. At kunne gøre mine optrædener større og lave et show, der blæser folk bagover, men samtidig fremføre noget musik, der giver én lidt at tænke over.

Tager hul på nyt kapitel

Claudia Campagnol har masser af ambitioner på egne vegne og er ikke bange for at betegne sig selv som "lidt af en diva". Hun ved med andre ord, hvad hun vil, og hvad hun er i stand til.

Alligevel har hun længe haft svært ved at samle modet til for alvor at vriste sig ud af sin musikalske comfort zone.

- Jeg har været igennem en lang periode i mit liv, hvor jeg i mange år ikke følte, jeg var god nok. Der var ting og personer i mit liv, der holdt mig tilbage og gjorde, at jeg følte mig fastlåst i en rolle.

- Jeg ville gerne prøve noget nyt, men har længe følt, det ikke var muligt. Det var en lang og hård periode, men nu føler jeg mig for første gang i mit liv helt fri. Nu tør jeg gøre de ting, jeg selv vil.

Med en nyfunden selvtillid og tro på egne evner har Claudia Campagnol allerede kastet sig ud på dybt vand. Hun har nemlig takket ja til at være med i dette års udgave af Dansk Melodi Grand Prix.

Noget, hun med egne ord ellers aldrig troede, hun skulle.

- Jeg plejede at tænke, at det ikke var noget for mig, men nu kan jeg mærke, det faktisk er meget stort for mig at være med i Dansk Melodi Grand Prix, siger Claudia Campagnol og forklarer, at showet for hende repræsenterer mere end blot en sangkonkurrence på tv.

- Grand Prix'et er helt klart et symbol for et nyt kapitel i mit liv, både rent privat og musikalsk. Det er vigtigt for mig at gøre det her, fordi det repræsenterer min frihed, og det er en måde at vise over for mig selv, at jeg tør springe ud i noget helt nyt. Det giver mig selvværd at sige: "Okay, nu gør jeg det her!".

Sangen, Claudia Campagnol skal synge, hedder 'Abracadabra' og er en sjælfuld ballade om at miste.

- Sangen handler om de ting og mennesker, man altid vil elske, selv når de er væk. Det kan være familie og venner, men også en drøm eller passion, man har haft. Selvom man har mistet nogen eller noget, stopper man jo aldrig med at elske. Det er en sang om evig kærlighed, fortæller Claudia Campagnol om sit Grand Prix-bidrag, der ligger et pænt stykke fra den jazz, hun normalt optræder med.

Hør 'Abracadabra' her:

0:00

Masser af kærlighed fra danskerne

Sangen skal hun fremføre live, når årets Dansk Melodi Grand Prix ruller over skærmen lørdag den 6. marts.

Ud over at de tre minutter på Grand Prix-scenen bliver et personligt vendepunkt for Claudia Campagnols og startskuddet på en nyt livskapitel, så glæder hun sig også særlig meget til at synge for de danske tv-seere.

Selvom hun har rødder i Ungarn og er opvokset i Sverige, har hun nemlig et nært forhold til Danmark, hvor hun har boet de sidste ni år.

- Selvfølgelig er det en konkurrence, og jeg vil da gerne vinde, men først og fremmest vil jeg gerne vise danskerne, hvor meget jeg elsker Danmark. Og det siger jeg ikke bare for at fedte.

- Jeg har aldrig mærket så meget kærlighed fra folk omkring mig, som jeg har fået her. Det har været ret vildt. Det havde jeg slet ikke forventet, da jeg flyttede hertil. Så det vil jeg gerne takke danskerne for.

Nå ja, og drømmene om rummet, vi nævnte først? De lever faktisk lidt endnu. Claudia Campagnol arbejder nemlig lige nu på sit kommende album, der tager udgangspunkt i netop det ydre rum.

- Jeg elsker rummet, videnskab og astrofysik, så hele mit kommende album handler faktisk om min passion for rummet. Det går igen i alle sangenes lyd, fortæller Claudia Campagnol, der altså har sat kurs direkte mod stjernerne i mere end én forstand.

Du kan se Claudia Campagnol gøre sin Grand Prix-debut, når Dansk Melodi Grand Prix 2021 ruller over skærmen lørdag den 6. marts klokken 20 på DR1 og DRTV.

Claudia Campagnol er uddannet fra Malmö Academy of Music ved Lund Universitet. I 2019 blev hun nomineret til to priser ved Danish Music Award Jazz. (Foto: Betina Garcia © dr)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk