Dansk musiker dykker ned i kæreste-konflikter: 'Det er hårdt arbejde meget af tiden'

Musikeren Guldimund har udgivet album om at kæmpe for parforholdet, når konflikter erstatter forelskelsen.

(Foto: Lene Kronow)

Du har svedige håndflader, sommerfugle i maven og svært ved at klemme mad ned.

Du ved, du bør fokusere på dén der opgave, der skal afleveres om få dage, og at du bør høre bedre efter, når dine venner fortæller om deres problemer - men du har kun én tanke i hovedet, og du tjekker din telefon konstant, for hvad nu hvis der er kommet en besked fra ham eller hende?

Der er ingen tvivl: Du er galopperende forelsket. Og hvis følelserne er gengældt, kan I sammen stige på kærlighedsekspressen og køre mod destinationen "… og de levede lykkeligt til deres dages ende".

Men hvad gemmer sig egentlig på den anden side af kærlighedserklæringen? Når forelskelsen har lagt sig, og I er vågnet op til synet af hinandens morgenhævede ansigter hver dag i flere år? Når det, du længtes så meget efter, nu bare er blevet almindelig hverdag?

Tja, alle dage er i hvert fald ikke fulde af lykkefølelse, varme kys og lange, dybe samtaler.

Det kan nemlig være svært at blive sammen og kæmpe for et forhold, selvom man måske nogle gange har mest lyst til at rive det hele fra hinanden og kaste håndklædet i ringen.

Det erfarede 30-årige Asger Nordtorp, da han selv fandt kærligheden for fem år siden og senere blev forælder.

Under kunstnernavnet Guldimund har han netop udgivet albummet 'Dem, vi plejede at være', som handler om netop det: Om parforhold, og om hvordan man forholder sig, når tilværelsen forandres, og livet byder på både sorg, konflikter, vrede og kærlighed. Om at miste kontrollen, smadre glas og rive familieplanen i stykker i vrede og om at miste et nært familiemedlem.

Lyt til 'Brænder stadig' fra Guldimunds nye album, 'Dem, vi plejede at være':

0:00

- Når der er noget galt i parforholdet, fylder det rigtig meget. Så det var det eneste, jeg kunne skrive om på det tidspunkt, fortæller han om albummet og fortsætter:

- Det er sjovt, fordi den sidste sang, jeg skrev, inden jeg gik i gang med det her album, var en forelskelsessang, som lagde op til den lykkelige slutning. Og det her handler så om, at det også er hårdt arbejde meget af tiden. Men mødet med et andet menneske, som har andre værdier og opfatter ting anderledes, er også en mulighed for at lære noget nyt om sig selv.

Intet 'kære dagbog'

I Asger Nordtorps tilfælde fandt han hurtigt ud af, hvor mange ting fra sin egen opvækst, han egentlig havde accepteret som universelle regler – og at hans partner ofte havde helt andre ideer om, hvor skabet skulle stå, og hvordan kagen skulle skæres.

Og ikke mindst lærte han vigtigheden af at kunne gå på kompromis, hvis man vil leve sammen - hvor banalt det så end lyder, siger han.

- Man bliver jo tvunget til at tage stilling til, om det er ens partners eller ens egne værdier og opfattelser, der skal skrues på. Jeg har haft alting oppe af rygsækken, og noget har så fået lov til at komme derned igen, og noget har jeg smidt ud, siger Asger Nordtorp med et grin.

- Det gav anledning til at finde ud af, hvem jeg selv var, og hvem jeg havde lyst til at være. Og det har lært mig at holde fast i mig selv og stå ved, hvad jeg vil.

Men hvordan er det så lige, man skriver om noget så personligt og privat som de ting, der foregår inden for hjemmets fire vægge, som de fleste af os nok foretrækker at holde skjult fra offentligheden?

Det var det, Asger Nordtorp brugte mest tid på at finde ud af under albummets tilblivelse. For sangene kom ret nemt til ham – men hvordan kunne han hive sig selv så tilpas meget ud af fortællingerne, at de forhåbentlig også ville føles relevante for andre end ham selv?

På albummet 'Dem, vi plejede at være' handler sangene om alt fra at smadre glas og rive familieplanen i stykker i vrede til at betragte sin svigermor på sit dødsleje, fortæller Asger Nordtorp, som laver musik under navnet Guldimund. (Foto: Lene Kronow)

Løsningen kom til ham, da han blev anbefalet at prøve at blive udelukkende i sanserne: Hvad ser, hører, lugter, smager og mærker man?

- Det er gengivelser af oplevelser, men jeg har holdt mig til at beskrive situationerne og prøvet at undlade at fortælle, hvad jeg selv følte, og hvad mine tolkninger af situationerne var. På den måde bliver det til scener, som lytterne måske kan se for sig, og så er det forhåbentlig deres eget følelsesapparat, der bliver aktiveret i stedet, fortæller han.

- Da jeg begyndte at skrive sange på den måde, kunne jeg mærke, at jeg syntes, det var fedt. For det var stadig ærligt, men uden at have det der "kære dagbog"-agtige over sig.

Ville starte forfra

Siden Asger Nordtorp begyndte at udgive de første singler fra albummet, har han da også fået rigtig god respons på sin sangskrivning.

- Jeg tror, folk kan genkende sig selv i de situationer, jeg beskriver, mere end hvis jeg havde haft mine egne refleksioner med. Jeg har i hvert fald fået tilkendegivelser fra folk om, at de har oplevet noget lignende.

- Jeg tror, det, jeg oplever, er meget almindeligt, og hvis jeg bare skriver om det på den rigtige måde, føles det forhåbentlig også vedkommende for andre.

Og så har det også hjulpet ham til at se situationerne fra sit eget liv på en ny måde.

- Der kommer da et element af selverkendelse ind i det. Så længe man er i sine følelser, kan man have én virkelighedsopfattelse, og når man så træder ud af følelserne og tænker på, hvad man egentlig har sagt og gjort, ser man det måske i et helt andet lys. Det kan være en hård opvågnen.

Den nye måde at skrive sange på fik også Asger Nordtorp til at tage en drastisk beslutning om at fjerne sin gamle musik fra streamingtjenesterne for at "starte forfra". Han debuterede som Guldimund i 2016 – efter at have spillet i de danske bands Tårn og Blaue Blume - men det er nu udelukkende hans nye album, man kan finde på Spotify.

Asger Nordtorp debuterede som Guldimund i 2016 og har siden spillet sine dansksprogede indie-folk-sange rundt om i landet - her i Pumpehusets byhave i København i 2017. (Foto: Peter Troest © Ritzau Scanpix)

- Når jeg kiggede tilbage på mine gamle sange, kunne jeg godt se, hvad jeg prøvede at udtrykke, men det var så pakket ind i metaforer, at det ikke betød noget.

- Jeg tror, mange musikere tænker: "Okay, det ville jeg ikke skrive i dag" om deres gamle ting. Jeg havde lyst til at redefinere, hvad Guldimund er. Men i dag, hvor jeg har fået lidt afstand til det, ville jeg måske ikke ligefrem pille det ned, for nu kan jeg bedre se det som et udtryk for det sted, jeg var, da musikken blev lavet, siger han med et grin.

Han ved da heller ikke, om han om to år synes, at albummet 'Dem, vi plejede at være' vil føles dybt forældet. Men indtil videre er det det bedste, han og hans band har lavet, mener manden bag Guldimund.

Om du er enig, kan du nu selv vurdere. 'Dem, vi plejede at være' landede på streamingtjenesterne fredag.

Facebook
Twitter