Dansk musiker efter fire 'vilde' år: 'Jeg har fundet ro i, at livet ikke altid kører på skinner'

26-årige Emil Kruse har oplevet stor succes de seneste år, men har også kæmpet med følelser som ensomhed, usikkerhed og kærlighed.

(Foto: Anthon Unger © Scanpix)

Fart på.

De to ord beskriver meget godt Emil Kruses karriere indtil videre.

I 2016 slog han igennem med singlen 'Hvorhen', der skaffede ham en pladekontrakt. Sidste år lagde han de danske hitlister ned med megahittet 'Air Tonight', der blev en landeplage i Danmark. Og nu har han så udgivet debutalbummet 'December'.

Og den 26-årige musiker kan da også tydeligt mærke, at der er sket meget de seneste fire år.

- De seneste år har været vilde. Rent musikalsk har jeg udviklet mig helt vildt. Min lyd er stadig den samme, men produktionen lyder bedre, og teksterne er mere velskrevne. Jeg har lært ikke at gå på kompromis med mig selv som kunstner, fortæller han.

Men lige så succesfulde de seneste år har været, lige så turbulent har tiden også været for Emil Kruse, der mærker, at mennesker omkring ham konstant søger efter det perfekte liv.

- Jeg kan mærke, det hele går meget stærkt, og der foregår rigtig mange ting i ens liv. Folk omkring mig bliver ældre og får børn, og jeg tror mange forventer, at man skal nå at finde sig selv og komme på plads et sted i 20'erne, hvilket jeg ikke nødvendigvis er enig i, selvom jeg godt kender tanken, fortæller han og tilføjer:

- Vi lever i en tid, hvor der er blevet skabt en tanke om, at vi skal leve det perfekte liv hele tiden. Jeg tror, det er kommet med uddannelsespresset og sociale medier. Man sammenligner sig konstant med andre, og det er med til at skabe en illusion om, at man hele tiden skal levere.

Lyt til 'Bare sig', mens du lytter videre:

0:00
Den 14. december skal Emil Kruse for første gang optræde som hovednavn i Store Vega. - Jeg glæder mig helt vildt. Det er det fedeste spillested i København og måske også i Danmark. Det er ikonisk, fortæller han. (Foto: Claudia Vega © Pressebillede)

I 20'erne er følelserne ekstra stærke

Med årene har Emil Kruse ikke kun udviklet sig musikalsk, han er også blevet et mere reflekterende menneske. Det kan man høre på 'Side B', der sammen med første del, 'Side A', udgør albummet 'December'.

Hvor forårets 'Side A' kredsede mere om festen og sommervarmen, så handler 'Side B' nemlig mere om bagsiden af 20'erne, hvor Emil Kruse i større grad krænger sit hjerte ud om personlige følelser som ensomhed og usikkerhed.

- Jeg skriver om de ting, jeg oplever i mit liv, og det er en måde at få renset luften lidt på. Nogle gange kan jeg godt føle mig indespærret med nogle tanker, men gennem musikken kan jeg slippe dem løs.

Ensomheden oplever Emil Kruse blandt andet i musikbranchen, hvor han særligt er overladt til sig selv og sine tanker, forklarer han.

- Til tider føler jeg mig ensom. Mange af mine venner har et normalt arbejde, hvor der er faste rammer for, hvad man skal i løbet af dagen. Hos mig er det omvendt. Der er nogle perioder, hvor jeg har rigtig meget tid med mig selv. Det betyder, at jeg skal opretholde en form for selvdisciplin, og det kan være svært, når man sidder alene hele tiden. Man er sin egen lykkes smed, og det kan godt være hårdt.

Og Emil Kruse er i den grad sin egen lykkes smed, for han er nemlig en af de få musikere, der både rapper og synger og samtidig selv producerer og skriver sine sange. Han er en del af alle facetter i sin musik, og derfor ender han ofte med at sidde til langt ud på natten for at arbejde.

- Det kan virkelig være en tung dag og nat, hvis jeg føler, at mit arbejde ikke fungerer. Så kan jeg nemt slå mig selv i hovedet, når jeg sidder alene. Men når jeg så laver noget, der lyder fedt, er det til gengæld den bedste følelse i verden. Så er de ensomme tider det hele værd, fortæller han.

Lyt til 'Lad os finde på noget', mens du læser videre:

0:00

Men ensomheden kan også udvikle sig til en følelse af usikkerhed for Emil Kruse. Det er særligt noget, han har oplevet, efter han har slået sit navn fast på den danske musikscene.

For hvis du først opnår succes, vil du have mere - og det vil branchen også, forklarer han.

- Jeg har særligt mærket usikkerheden de seneste år, fordi jeg stiller høje krav til mig selv. Jeg vil gerne levere hele tiden, fordi jeg har skabt et navn, og så kan jeg nemt tænke: "Åh nej, hvad nu hvis jeg får en dårlig anmeldelse." Dit navn er blevet et brand, og hvis man ikke får fem stjerner på Trustpilot, så er der ingen, der gider købe dit produkt. Men det skal man nogle gange tage afstand fra, for ellers kan man glemme, hvem man er, og hvad man selv står for.

Emil Kruse udgav i 2019 nummeret 'Air Tonight', der gik hen og blev et af årets helt store hits. Det er i skrivende stund blevet hørt over syv millioner gange på Spotify. (© pressebillede)

Kærlighed gør ondt

Men selvom ensomhed og usikkerhed har fyldt meget i Emil Kruses 20'ere, så er der alligevel en følelse, der står klart stærkest på albummet: den ubarmhjertige kærlighed.

- Sangene på den her del af albummet er meget personlige, og der er både sange om uforløst og nyopstået kærlighed. Jeg har været rigtig meget igennem i mit kærlighedsliv, og jeg tror, kærligheden er svær i den her tid, fordi folk gerne vil finde noget, der kan være endegyldigt, fortæller han og tilføjer:

- Mange regner nok kærligheden for at være noget, der forhåbentlig en dag kan komme ud af det blå og redde én. Men når man så finder kærligheden, er det jo først dér, at man for alvor bliver testet. At tage ansvar over for sig selv og sine nærmeste er helt klart en af 20'ernes store udfordringer.

Lyt til kærlighedsnummeret 'Baby kommer nok igen' her:

0:00
Før Emil Kruse begyndte at lave musik i eget navn, var han før en del af grime-duoen Sleng og lavede også musik under navnet Aesthetic. (© pressebillede)

Har ikke travlt, men tør godt drømme stort

Men selvom 20'erne kan virke som én stor følelsesladet rutsjebanetur, har årene også været givende for Emil Kruse. De har nemlig ikke kun været med til at rykke ham som musiker, men også som menneske.

- Alderen har hjulpet mig med at finde ud af, hvad jeg vil. Jeg har fundet en ro i at vide, at livet ikke altid bare kører på skinner, og at man ikke skal spekulere i, hvordan andre vil reagere på ens musik. Man skal i stedet lave det, der gør én glad, og undgå at please folk. Så er det også vigtigt at være taknemmelig for, hvor langt man egentlig er kommet med sig selv og sit eget. Det prøver jeg at huske på.

Men bare fordi Emil Kruse er taknemmelig for, hvor han står lige nu, så betyder det ikke, at han ikke drømmer stort. Tværtimod.

- Jeg drømmer om at lave musik i New York på et tidspunkt. Den her plade lukker måske et kapitel for mig og min lyd, og jeg føler, at jeg kan tage min musik op til et endnu højere niveau, fortæller han og afslutter:

- Men jeg har ikke planlagt noget. Jeg prøver at lade være med at tænke på det, for det skal komme naturligt, og så må vi se, hvad der sker.

Forleden optrådte Emil Kruse blandt andet med 'I nat er det nat' i P3-programmet 'Tættere på himlen'. Se og hør det herunder:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk