Dansk musiker sætter sit eget nøgenbillede til salg: 'Jeg vil overvinde det, der gør mig bange'

Musikeren Tobias Rahim har sat et nøgenbillede af sig selv til salg som et digitalt kunstværk.

Det er lige nu muligt at købe rettighederne til et nøgenbillede af den danske musiker Tobias Rahim. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Det er ikke hver dag, en dansk kendis gladeligt deler sit eget nøgenbillede med omverdenen.

Ikke desto mindre er det præcis, hvad musikeren Tobias Rahim netop har gjort.

I weekenden annoncerede sangeren, der er kendt for sange som 'Jesus' og 'Op a væggen', under en koncert, at han ville sætte sit eget nøgenbillede til salg - og som sagt så gjort.

Således kan du nu erhverve dig et styk nøgenbillede af den 32-årige hitmager, der lige nu er sat til salg som en såkaldt NFT-fil - også kaldet kryptokunst.

Ifølge Tobias Rahim selv har han valgt at dele sit nøgenbillede med omverdenen for at "udfordre sin egen frygt".

- Det er enormt angstprovokerende at dele sådan et billede, men jeg har længe forsøgt at konfrontere nogle af de ting, der tænder min frygt.

- Som barn kæmpede jeg med angst og var sindssygt bange for mørke og alle mulige andre ting, og derfor vil jeg gerne forsøge at overvinde de ting, der kan gøre mig bange i dag, fortæller Tobias Rahim om det overraskende billede.

Her ses et uddrag af værket, der bærer titlen 'Den Neo Skandinaviske Mand'. Billedet er taget af fotograf Petra Kleis ved et fotoshoot i forbindelse med udgivelsen af Tobias Rahims seneste album, 'National Romantik 2021'. (Foto: Petra Kleis)

Derudover skal billedet af Tobias Rahims nøgne krop også ses som en kommentar til den tid, vi lever i, forklarer hovedpersonen.

- På det seneste har det maskuline køn virkelig fået sin identitet rystet godt igennem, og vi har talt meget om begreber som "toxic masculinity" ("giftig maskulinitet"). Men jeg vil gerne vise, at selvom jeg er mand, så er jeg ikke giftig, siger Tobias Rahim og understreger samtidig, at han støtter op om den bevægelse i samfundet, som blandt andet #MeToo har sat gang i:

- Jeg er helt med på, at der har været mange mænd, der har misbrugt deres magtpositioner og vist nogle forfærdelige sider af sig selv de sidste mange tusinde år. Der er helt klart et behov for at stoppe de magtstrukturer og stille de folk til regnskab.

- Men når det er sagt, så synes jeg, det ærgerligt, hvis man ikke længere kan være stolt af at være mand. Mænd fødes altså ikke giftige, og vi skal ikke tabuisere det maskuline, forklarer musikeren.

Sårbart at blotte sig selv

Nøgenbilledet af Tobias Rahim er lige nu sat til salg som kryptokunst - en digital kunstform, der ikke findes i fysisk form på papir eller lærred, men derimod eksisterer som digitale filer på telefonen, computeren eller internettet.

- Jeg synes, der var noget spændende i at udforske krypto-kunstverdenen, som virkelig er noget, der har vokset sig stort på det sidste - og så endda gøre det med et nøgenbillede, noget, der på en måde er lidt "farligt", og som du ellers ikke har mulighed for at dele med omverdenen gennem de sociale medier, fordi det går imod retningslinjerne, forklarer Tobias Rahim.

Selvom det er grænseoverskridende at dele sit eget nøgenbillede med resten verden, er det dog ikke helt fjernt for Tobias Rahim at dele ud af det, mange af os andre måske ville holde i privaten.

- De sidste par år har jeg delt mange dybe og personlige sange og tekster, der har handlet om den måde, jeg ser verden på, mine politiske holdninger, mine hjertesorger og andre ting, jeg har været igennem, siger Rahim, der sidste år udgav albummet 'National Romantik 2021', og fortsætter:

- At dele den slags er også en måde at blotte sig på, og den følelse legemliggør det her billede på én eller anden måde. Begge dele er jo sårbart og en form for blottelse af mig selv, forklarer musikeren.

Sidste sommer hittede Tobias Rahim med sangen 'Jesus'. Se ham spille den live her:

Håber på at sælge for 100.000

Auktionen af nøgenbilledet, der bærer titlen 'Den Neo Skandinaviske Mand', finder sted hos platformen Open Sea, der har specialiseret sig i at sælge kryptokunst.

Salget foregår også i kryptovaluta, og i skrivende stund lyder det højeste bud på billedet på 0,1587 af kryptovalutaen Weth, svarende til cirka 2.750 danske kroner.

Selv har Tobias Rahim dog større forventninger til salget af billedet.

- Jeg håber, det bliver solgt på den rigtige side af 100.000. Og så håber jeg, det bliver solgt videre for meget mere. Jeg håber, billedet får en rejse, der er større end min, og at det får lov til at leve videre. At dem, der vælger at investere i billedet nu, kommer til at tjene endnu flere penge på det, siger han og tilføjer:

- Men det er jo også det spændende ved kryptokunst. Ingen ved jo rigtig, hvad de her ting er værd - det gør jeg heller ikke selv.

Men helt ærligt, er det her ikke bare ét stort pr-stunt?

- Jo, det kan man vel godt sige. For mig er det at dele og sælge mit nøgenbillede en form for kunstinstallation og en undersøgelse af, hvordan folk i Danmark og resten af verden reagerer på et salg som det her, siger Tobias Rahim.

- Jeg glæder mig til at læse de kommentarer, der kommer på den her artikel. Om du så vil kalde det et pr-stunt, må du selv om, men for mig er det et kunstværk.

Auktionen af nøgenbilledet slutter sankthansaften, den 23. juni.

Du finder auktionen her. Bemærk at der gemmer sig et nøgenbillede bag linket.

Tobias Rahim ses her ved weekendens koncert på spillestedet Vega i København, hvor han annoncerede salget af sit nøgenbillede. (Foto: Sebastian Stigsby)