Dansk musiker trak stikket midt i karrierens højdepunkt: 'Jeg blev nødt til at finde ud af, om jeg var færdig'

Kesi valgte at tage en pause fra musikken efter en lang periode med sygdom og stress.

Den danske rapper Kesi er én af de mest spillede danske kunstnere. Men vejen til stjernelivet har budt på stress, modgang og karriereskift. (Foto: Betina Garcia (DR))

- På førstedagen var jeg sådan: "Jeg skal bare have denne dag overstået." På andendagen tænkte jeg: "Jeg skal bare have andendagen overstået."

Ordene kommer fra Kesi - én af de største rappere i Danmark - der ser tilbage på sin karriere. Den har budt på kæmpe hits, store koncerter og masser af succes. Men også en følelse af et udefrakommende pres for at præstere, en cyste på stemmelæben og en tvivl på, hvorvidt han overhovedet skulle være rapper.

Og da det var allerværst, og han samtidig var på tour, havde han svært ved at se, hvordan han skulle komme gennem dagene med koncerter og forventninger fra andre.

I dag ved 28-årige Kesi, at det ikke handler om at stille andre mennesker tilfredse, at det kan betale sig at sige fra over for sine samarbejdspartnere, og at han ikke er klar til at opgive musikerdrømmen.

Men han skulle helt ned og ramme bunden, før alvoren gik op for ham. Det fortæller Kesi om i P3-podcasten 'Hvem er Kesi'.

Siden rapkarrieren startede i undergrunden på Nørrebro i starten af 00'erne, er meget af Kesis liv de seneste ti år gået med jagten på platinplader, Top 10-singler og afspilninger på Spotify.

Men pludselig knækkede filmen for ham. Han lå i sengen en aften og kunne mærke en banken fra sit hjerte tage over og stressen indhente ham, og han overvejede, om han var færdig med musik.

Lyt til Kesi og Hennedub med nummeret 'Tilbage' herunder, mens du læser videre:

0:00

For mens danskerne gennem tiden er blevet fodret med det ene Kesi-sommerhit efter det andet, har Kesi selv siddet tilbage med en følelse af at have mistet dét, det hele startede med.

Som ung nørrebroer med 2Pac- og 50 Cent-plakater hængende på drengeværelset blev han forelsket i rapmusikken og havde en drøm om at blive den næste store stjerne. Men han følte pludselig, at den drøm var blevet overtaget af nogle andre.

Herunder dykker vi ned i nogle af de begivenheder i Kesis 13 år lange karriere, der har ført til, at han i dag har lært at sige fra og arbejder og tænker på en ny måde.

1

Mislykket album førte til arbejde i tøjbutik

Kesis album 'Ung hertug' fik i 2013 disse ord med på vejen fra Soundvenue: "Kesi får aldrig foldet talentet ud på denne parentes af et album" og blev bedømt med to ud af seks stjerner. (Foto: Ivan Riordan Boll © Ritzau Scanpix)

I podcasten 'Hvem er Kesi?' fortæller rapperen, at han i løbet af sin karriere flere gange er blevet konfronteret med andre menneskers holdninger til, hvem Kesi var, og hvem Kesi skulle være.

Det fik ham faktisk til helt at skifte branche i en periode. Han udkom med sit andet album 'Ung hertug' i 2013, og det blev ikke modtaget med den store begejstring fra hverken fans eller folk i rapmiljøet.

I rapmiljøet - som Kesi beskriver som et til tider "hadefuldt miljø" - var de ikke blege for at håne ham for at have valgt at skrive kontrakt med et pladeselskab, og heller ikke valget om at gå "pop-vejen" blev der set just positivt på.

- Nu havde jeg ligesom taget det træk og solgt min sjæl til pladeselskaberne - jeg var blevet for stor og flashy. Så de ventede bare på, at jeg trådte ved siden af, så de kollektivt kunne sige: "Haha, det var noget lort," siger Kesi om tiden efter albummets udgivelse.

Kesi nåede til et punkt, hvor han faktisk ikke kunne lytte til albummet mere, fordi alle havde fortalt ham, hvor dårligt, de syntes, det var. Når han ser tilbage på tiden i dag, føler han egentlig, at han var lidt deprimeret.

- Jeg blev fucking ked af det, fordi det var jo det, jeg gerne ville. Jeg havde ikke lyst til det mere, og jeg blev usikker på, om det overhovedet var det, jeg skulle lave.

Med det floppende album bag sig begyndte Kesi at tænke i andre baner. Med sin tidligere erfaring som sælger i en tøjbutik og sin interesse for mode i rapbranchen besluttede han sig for at arbejde i tøjbutikken Wood Wood i København.

Nu bestod dagen af at samle tøj op efter kunder, gøre rent efter butikken var lukket, og ja - egentlig bare at have et "rigtigt arbejde" med faste mødetider.

Men Kesi var jo ikke ukendt på det her tidspunkt. Folk havde med stor sandsynlighed stødt på hits fra hans første album som 'Ku godt' eller 'Slem dreng' - eller hørt ham spille 'Bomber over centrum' på en af landets klubber. Så hans nye job som butiksarbejder gik ikke uset hen.

- Når jeg var på arbejde og kunne se, at dem, der kom ind i butikken, genkendte mig, kunne jeg godt lade, som om jeg var kunde. Dem kunne jeg ikke lige overskue at tage som kunder, så jeg lod, som om jeg shoppede i stedet, fortæller Kesi i podcasten.

2

'Fra nu af bestemmer jeg'

Den i dag 28-årige rapper har igennem karrieren sagt ja til mange ting, han egentlig ikke havde lyst til, fortæller han i P3-podcasten. (Foto: Kenneth Nguyen © Ritzau Scanpix)

Men på trods af et fast job som sælger i den fashionable tøjbutik skulle det vise sig, at Kesi alligevel ikke kunne holde sig helt væk fra studiet. Han kom med på kæmpehittet 'Kysset med Medina' sammen med Hedegaard i 2013, og så fik han blod på tanden igen.

I 2014 landede så Kesi-sangen 'Søvnløs', der for alvor cementerede ham som stjernerapper i Danmark.

Hør Kesis kæmpehit 'Søvnløs', mens du læser videre.

0:00

Og med succes kommer mennesker med meninger og holdninger om én. Denne gang var det ikke anmelderne eller andre rappere - nej, det var samarbejdspartnerne, der mente, de vidste bedre end Kesi selv. I den efterfølgende tid sagde han ja til ting, han egentlig ikke havde lyst til.

For eksempel et interview om sit "første kys", en 'X Factor'-optræden, ture på den røde løber til diverse awardshows og en musikvideo i bar overkrop, som han egentlig godt kunne have været foruden.

Sidstnævnte video fik faktisk Kesi til at genoverveje sin rolle som musiker - og netop hvor stor indflydelse andre skulle have på, hvem han var.

- Efter det kan jeg huske, at jeg ikke havde en god dag. Det er ikke den type musiker, jeg havde lyst til at være. Jeg ville ikke komme til et sted, hvor jeg følte, at jeg ikke kunne sige nej. Den dag tog jeg op på pladeselskabet og sagde, at fra nu af bestemmer jeg selv, hvad for noget presse jeg skal lave, og hvad for noget musik jeg skal lave.

3

Flere aflyste koncerter

Kesi spillede otte koncerter en sommer på trods af, at læger havde rådet ham til at holde sig i ro, fortæller rapperen selv i podcasten 'Hvem er Kesi?'. (Foto: Helena Lundquist © Ritzau Scanpix)

Men mødet med pladeselskabet var kun det første skridt mod at tage karrieren i egen hånd.

Lige inden han i 2018 skulle spille til Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag, blev Kesi ramt af en cyste på stemmelæben, der gjorde, at han havde svært ved at synge og skulle hvile sin stemme.

Og det satte spor hos nogle af hans forretningspartnere, som selvfølgelig frygtede, at denne nye realitet betød, at Kesi ikke ville blive booket til at spille koncerter igen.

Kesi fortæller i podcasten, at man forsøgte at presse ham til alligevel at tage ud og spille på trods af cysten. Men han aflyste koncerterne.

Og ulykker kommer jo som bekendt sjældent alene. Til en boksetræning kort efter fik rapperen en hjernerystelse lige op til en ny festivalsommer, som han havde arbejdet på at blive klar til i lang tid.

Og her blev han for alvor presset. Der var mange mennesker, der regnede med, at han om få uger skulle stå på scenen til de store koncerter. Hvis han aflyste igen, ville han ikke kun skuffe sine fans, men også dem han arbejdede sammen med.

- Jeg blev nødt til at sige: "Jeg ved ikke, hvordan jeg kan have det med dig efter det her. Det er sygt, at du presset mig ud i det her." Jeg ville jo ikke have aflyst alle de ting forud for det her, hvis det ikke var, fordi jeg ikke kunne. Jeg blev virkelig skuffet, siger Kesi i podcasten.

Og med pres fra alle sider kunne han ikke overskue at tage kampen op - så han overgav sig. Til trods for angst for at mødes med folk blev han kørt ud til festivalerne - liggende i bilen med natbriller på for at mindske hovedpinen.

- Jo længere tid jeg så lys, jo mere ondt i hovedet fik jeg. Jeg undgik at snakke med nogen. Vi havde informeret dem om min situation, men alle var glade, så længe jeg spillede, fortæller Kesi om den pressede tid og fortsætter:

- Jeg tænkte bare, at hvis jeg kom op på scenen og besvimede, så kunne alle i det mindste se, at det ikke var min skyld.

4

Kesi trak stikket

Det var efter Kesis pause fra musikken, at han lavede to af sine største hits, 'Tilbage' og Blå himmel', sammen med produceren Hennedub. Albummet 'BO4L', som sangene er på, blev ved Danish Music Awards i år nomineret til prisen 'Årets album'. (Foto: Lasse Lagoni © Ritzau Scanpix)

Efter den hårde sommer blev det til sidst for meget, og Kesi fik nok. Han besluttede sig for at tage en pause fra scenerne og rampelyset for første gang, siden han startede for 13 år siden.

- Jeg havde stress. Alt var deadlines - "vi skal have det her ud, jeg skal sende 20 beats til ham og 40 til ham, næste single skal ud dér, og så skal vi have det næste klar." På det tidspunkt blev jeg nødt til at finde ud af, om jeg var færdig med musik, så jeg holdt en pause, fortæller Kesi.

Hvis han skulle fortsætte som rapper, havde han havde brug for at finde glæden til musik igen, og derfor trak han stikket og tog med produceren Hennedub til Hawaii i starten af 2020.

På turen mødte han blandt andet en hjemløs mand på en stripklub, og hans situation mindede ham om, hvor dårligt han selv havde haft det, og at der ikke er langt fra at leve den farverige stjernedrøm til pludselig at være på bunden, hvor alt ser sort ud.

- Vi sidder og drikker mig og ham, og jeg får hørt hele hans historie om, hvordan han er endt, hvor han er. Vi chiller rimelig meget, og så får jeg givet ham nogle endollarsedler, som han kan sidde og kaste med, og han har det for vildt, og han siger til mig: "This is an amazing night".

Mandens begejstring fik Kesi til at huske på, hvordan han selv havde været presset, følt sig uretfærdigt behandlet og flere gange været tæt på at give op på det hele. Han mindede sig selv om, at der er vigtigere ting i livet end at føle, man skal leve op til andres forventninger til en.

Og den indstilling hjalp ham siden med at finde glæden til musikken igen. Hennedub og Kesi fik skabt hittene 'Blå himmel' og 'Tilbage'.

- Vi nød naturen, lejede et studie, og gjorde hvad vi havde lyst til. Vi havde begge brug for at trække stikket og lave musik, som vi havde lyst til at lave. "Hvis det føles rigtigt, der her vi gør nu, så har vi fundet vores nye måde at arbejde på," fortæller Kesi om turen til Hawaii, hvor han blev bekræftet i, at han stadig havde mod på at skulle være én af de største rappere i Danmark - i hvert fald for nu.

Hør hele fortællingen om rapperen fra Nørrebro i podcasten 'Hvem er Kesi' her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk