Dansk popband måtte ikke spille i et år: 'Vi troede, vi ville blive glemt'

Bandet Katinka fik i 2017 besked på at holde pause fra at spille koncerter.

Katinka har netop afsluttet deres femte Danmarksturné i kølvandet på udgivelsen af albummet 'Vokseværk'. (Foto: © Daniel Buchwald, Daniel Buchwald)

- Jeg frygter den dag, det begynder at gå nedad.

Sådan siger Katinka Bjerregaard, frontkvinde i det danske popband Katinka.

De har netop færdiggjort deres femte Danmarksturné bestående af 25 koncerter. Det er altså et efterhånden scenevant band, som turnerede, allerede inden de, ifølge Katinka Bjerregaard, 'var noget som helst'.

Og derfor har de tydeligt kunnet mærke, hvordan opmærksomheden omkring dem gradvist er blevet større og større, siden de begyndte at lave musik i 2012, vandt talentudviklingsforløbet og konkurrencen KarriereKanonen i 2015 og i dag spiller udsolgte koncerter rundt om i Danmark.

Derfor var det også underligt for Katinka, da deres booker i 2017 sagde, at de skulle holde et års pause fra at spille koncerter.

- Vi troede, at vi ville blive glemt i mellemtiden, fortæller Katinka Bjerregaard.

Men det skulle alligevel vise sig at være en god beslutning. Bandet fik nemlig tid til at koncentrere sig om at lave albummet 'Vokseværk'.

Lyt til '2000 meter i frit fald' fra albummet 'Vokseværk':

0:00

Og efter at have turneret med de nye sange på landets spillesteder, står det klart for Katinka, at deres fans heldigvis har haft tid til at lytte til dem i den tid, de har holdt pause fra scenerne.

- Nu kan folk synge med på vores sange. Og vi kan lave de der ting, jeg altid har hadet, hvor man opfordrer til fællessang, griner hun og fortsætter:

- Det er så vildt, når jeg åbner munden, og publikum afslutter min sætning.

- Det er sjovt at komme ud til steder, hvor vi tidligere har spillet for 20 mennesker. Nu er der flere hundrede, fortæller korsanger og synth-spiller Marie Christiansen.

Selvom Katinka har taget navn efter sanger og sangskriver Katinka Bjerregaard, består bandet desuden af Marie Christiansen, Simon Ask og Tobias Pedersen. (Foto: © Daniel Buchwald, Daniel Buchwald)

Kvinder på plakaten

Turnéen har blandt andet bragt Katinka forbi spillestedet Forbrændingen i Albertslund, som i år udelukkende booker 'kvinder i centrum'.

En koncert, bandet ifølge Katinka Bjerregaard sagde ja til at spille, fordi de generelt er spilleglade - men som alligevel har sat tankerne i gang hos dem.

- Det var, som om det handlede om, at det skulle være en kvinde, der synger. Og så kører vi jo bare i den samme gamle idé om, hvad kvinder kan i musik. Vi tænker ikke så meget over køn i bandet, siger Katinka Bjerregaard.

- Det er en lidt svær debat. Jeg forstår godt, vi skal have noget mere repræsentation og flere kvinder på plakaten. Men det ville være federe, hvis man bookede navne med kvinder, der spiller alt muligt. Var det vores producer Simon, der var forsanger, var vi jo ikke blevet booket, istemmer Marie Christiansen.

Katinka Bjerregaard fortsætter:

- Det er det, unge piger - og drenge, for den sags skyld - skal se. At de kan spille det, de vil, uanset køn. Det er en struktur, der skal ændres.

Umiddelbare og ærlige

Undervejs på turnéen gik det op for bandet Katinka, at de er et navn, som nu for alvor er ved at nå ud til de danske musiklyttere. Og at det er lykkedes uden at gå på kompromis med deres lyd, og hvem de er, ser Katinka Bjerregaard som en stor sejr.

De har holdt fast i, at Katinka skulle være et band, som kombinerer og afspejler alle fire medlemmers tilgange til musik - med Katinka Bjerregaards ærlige, sårbare tekstunivers i fokus.

Og det er netop ærligheden og sårbarheden, de oplever, at deres fans især reagerer på.

- Vi har ikke besluttet os for en bestemt rød tråd i hverken musikken eller vores udtryk, men det, folk siger, er, at vi er umiddelbare og ægte. Jeg ved ikke, hvad det betyder at være ægte, for det er vi vel alle sammen. Men det er ofte det, folk reagerer på, siger Katinka Bjerregaard og fortsætter:

- Vi opgav ret hurtigt at skjule vores fejl og mærkelige sider, og så fandt vi ud af, at det godt kan bruges som en styrke.

- Jeg har en følelse af, at lige meget hvad vi gør, om vi så laver en latterlig stavefejl på vores merchandise, så synes folk, det er megafedt, at vi laver fejl og er relaterbare og 'ægte'. De er meget tilgivende, supplerer Marie Christiansen.

Flippede efterskolepiger og tatoverede mænd

At musikken på det seneste er nået bredere ud springer i øjnene, når Katinka Bjerregaard, Marie Christiansen og bandets resterende to medlemmer, trommeslager Tobias Pedersen og producer og guitarist Simon Ask, møder publikum.

Det er nemlig ikke ét særligt segment, de ser. De yngste kan være omkring 12 år, og de ældste i 70'erne. Det er både unge, flippede efterskolepiger, der holder i hånd, og store, tatoverede mænd.

- Folk synes, det er megafedt, at vi laver fejl og er relaterbare og 'ægte', siger Marie Christiansen. Det oplevede bandet, da de blev gjort opmærksomme på, at der står 'Vokeseværk' i stedet for 'Vokseværk' på deres nye merchandise-lightere. (Foto: © KIM MATTHÄI LELA, Gonzales Photo / Ritzau Scanpix)

- Folk troede, det var hyggelig ukulelepop i starten. Men vi larmer fandeme efterhånden. Vi har oplevet, at ældre damer har afleveret sedler til vores lydmand, hvor de har bedt ham skrue ned, fordi de nok havde regnet med noget andet, siger Marie Christiansen.

- I starten sagde folk, at vi var stille og følsomme, men nu har vi vist dem, at vi i hvert fald ikke er stille, supplerer Katinka Bjerregaard.

Færre tømmermænd og kærestesorger

Men det er ikke kun lydstyrken, der har ændret sig for Katinka med årene. De fire medlemmer er blevet ældre.

Og den seneste udgivelse 'Vokseværk' fra efteråret 2018 adskiller sig fra de tidligere ep'er og album på flere måder, selvom der kun er et år mellem udgivelserne.

Lyt til 'Luftballoner' fra Katinkas debutalbum, mens du læser videre:

0:00

- Jeg havde besluttet mig for at vise, at jeg kunne skrive sange til et helt album inden for den samme periode. En sammenhængende pakke. På debuten var der mange gamle sange, som vi lavede flere år før, de blev indspillet, siger Katinka Bjerregaard og fortsætter:

- Der var mange tømmermænd og kærestesorger og alt muligt tidligere, da vi var i starten af tyverne. Nu har vi alle sammen kærester. Det er helt mærkeligt.

- Vi er blevet kedelige. Går tidligt hjem og drikker ikke så meget alkohol, griner Marie Christiansen.

Men selv om tømmermændene og kærestesorgerne er færre, har de absolut ikke mindre at sige.

Og selvom der måske skal gå længere tid end blot et år, før næste udgivelse rammer streamingtjenesterne, er det absolut ingen tvivl om, at den kommer, understreger Marie Christiansen og Katinka Bjerregaard.