Dansk popduo var tæt på at droppe drømmen: 'Vi nåede et punkt, hvor vi tænkte: Fuck det'

Dusin har netop udgivet debutalbum, men undervejs var de ved at smide håndklædet i ringen.

En sensommerdag i august pakker tre venner en Toyota og kører til Sverige.

Destinationen er et sommerhus. Og målet er klart: De skal skrive nogle sange, de selv er vilde med. Og de skal være sjove at lave.

"Hvis ikke det kan lade sig gøre", tænker de, "så skal vi måske droppe det hele. Lægge musikken på hylden".

- Vi pakkede bilen med al det musikgear, vi overhovedet havde, isolerede os deroppe og tænkte: "Så må det briste eller bære", fortæller 22-årige producer og komponist Mads Vadsager, som sammen med sanger og sangskriver Jesper Nohrstedt på 25 udgør popduoen Dusin, der netop har udgivet debutalbummet 'Ærlige løgne'.

- Den energi og legesyge, vi havde i starten, den var der ikke længere. Den ville vi gerne prøve at finde frem igen, og hvis vi ikke kunne det, så var det nok, fordi vi ikke skulle lave musik, fortsætter han.

Duoen debuterede med singlen 'Frisk igen' i 2017, og der fulgte to ep'er i 2018 og 2019. Men der var sket noget undervejs i tilblivelsen af den anden ep.

Det hele var blevet for tænkt og forudbestemt. Det var, som om de på forhånd havde besluttet sig for, hvordan det hele skulle lyde og være.

Lyt til Dusins debutsingle 'Frisk igen' her:

- Man skal passe på med at blive for farvet af den slags, men vi havde fået mange kommentarer udefra. Folk syntes, det var meget blødt, og at vi var nogle pæne og polerede drenge, og det ville vi gerne væk fra. Vi havde fået en klar idé om, at nu skulle det være støjende og skævt i stedet for at tage én sang ad gangen og se, hvor man kunne tage den hen, siger Jesper Nohrstedt.

- Vi glemte den legesyge tilgang til musik, som vi var startet ud med, hvor vi bare gerne ville lave nogle gode popsange. For da vi begyndte at holde møder med folk i musikbranchen, syntes nogen, at vi manglede kant. Og fik den kant, siger Mads Vadsager og understreger, at de er stolte af sangene, men knap så meget af måden, de blev til på.

'Fuck det'

I sommerhuset i Sverige sidder duoens to medlemmer med vennen Valentin Pedersen, som er taget med for at bidrage med idéer og kreative input.

Og for at minde dem om, at de skal have sig selv og deres venskab med i processen og ikke blot være to kollegaer, der passer deres arbejde.

Inspirationen og de gode idéer lader vente på sig. Og det gør ikke ligefrem stemningen bedre.

- De første to dage var vi klar til at smide håndklædet i ringen. Vi sad bare og ventede på, at kreativiteten ville strømme ind over os, og det gjorde den ikke. Det var rimeligt frustrerende. Vi var ved at prikke øjnene ud på os selv, fortæller Jesper Nohrstedt.

Men de gav ikke helt op. De aftalte at gå hver til sit i nogle timer for derefter at mødes igen og se, om der kunne komme noget ud af de ting, de hver især havde fundet på.

Og forsøge at lade være med at tænke på, hvad der ville være strategisk smart for dem at lave for at slå igennem, og hvad tidens musikalske tendenser pegede i retning af, men i stedet bare lave sange, de selv kunne lide.

- Vi nåede et punkt, hvor vi alle tænkte: "Fuck det". Og så var det, som om det vendte. Jeg tror, at når du har været frustreret længe nok og er klar til at give slip på det hele, så kan du få en åbenbaring. Vi droppede alle vores bekymringer og forventninger, og så fik vi pludselig lavet singlen 'Sommerfugl' og en række andre stærke sange, der gjorde, at vi fik blod på tanden igen, siger Jesper Nohrstedt.

Jesper Nohrstedt (tv.) og Mads Vadsager dannede Dusin i 2016. I foråret spiller de koncerter i København, Aalborg og Skanderborg. (Foto: Marie Oleinik)

Og "Fuck det"-mentaliteten blev Dusins redning. De indså, at legesygen ikke var helt væk, hvis bare de lagde låg på både deres egne og andres forventninger til dem. Og ikke mindst brød med nogle af de regler og benspænd, de i løbet af de seneste par år havde sat op for sig selv.

- Vi havde stillet konkrete regler op for os selv, som egentlig ikke gav mening. For eksempel at vi ikke skulle bruge kalypso-rytmer, vi måtte ikke drikke øl, når vi lavede musik, og vi måtte ikke lytte til andet musik, når vi lavede vores egen, for så kunne den komme til at lyde for meget som noget andet, forklarer Mads Vadsager.

- De gav sikkert mening, da vi lavede dem, men så har det i virkeligheden mere været en blokade, tilføjer Jesper Nohrstedt.

Og det virkede. De vendte hjem fra Sverige med fornyet energi, efter hvad der viste sig at blive den første af en række sommerhusture, hvor debutalbummets sange blev skrevet og så småt tog form.

De endte endda ud med så mange sange, at den største udfordring blev at udvælge dem, der skulle på albummet.

Her er tre af de sange, der nåede gennem nåleøjet og med på debutalbummet 'Ærlige løgne', hvor Dusin har brudt deres egne regler og forsøgt at gøre noget nyt.

1. 'Ett ljud'

Jesper: - Jeg er halvt svensk og har nok egentlig altid gerne villet skrive på svensk uden selv at være klar over det. Det er stort for mig, og det blev min mor også rigtigt rørt og stolt over. Jeg kan huske, jeg blev ved med at spørge Mads, om det var for underligt, at der pludselig kom en sang på svensk. Men jeg tror, vi mindede hinanden om, at vi skulle tilbage til bare at gøre, hvad vi selv syntes var fedt.

- Det er en stille sang, som er rimelig alvorlig. Den handler om en periode, hvor jeg kunne få det rigtig dårligt i sociale sammenhænge og ikke kunne overskue andre mennesker. Jeg havde bare lyst til at gemme mig væk.

Lyt til 'Ett ljud' her:

2. 'Mærker & rifter'

Mads: - Det er vores første samarbejde med nogen.

Jesper: - Og bestemt ikke vores sidste. Det er også en af de ting, vi har snakket om at gøre i noget tid, men aldrig rykket på. Det er en duet med sangerinden Pil, som er skide dygtig. Vi spillede vores demoer for hende og sagde, at der var frit slag, hvis der var noget, hun følte for. Og den sang ville hun gerne være med på. Den handler om et turbulent parforhold.

Lyt til duetten 'Mærker & rifter' her:

3. 'Sommerfugl'

Mads: - Den er rimelig sukkersød. Den handler om at blive forelsket i fiktive karakterer i bøger og film, som man gjorde, da man var mindre. Den der naive og uskyldige kærlighed. Rigtige forelskelser kan gå i vasken eller blive grimme, men det kan sådan en ikke.

- Produktionsmæssigt består den af nogle ting, der overhovedet ikke burde passe sammen, men som vi syntes passede her. En helt skraldet rockguitar, en skomagerbas og en reggae-trommerytme.

Jesper: - Der var mange barrierer, der blev nedbrudt der. Vi var sådan: "Det her burde ikke fungere, men det gør det, så nu gør vi det bare".

Lyt til 'Sommerfugl' her: